Sonkás kaják

Amerikaimázassonka

Amerikai mázas sonka

Hozzávalók
A főtt sonkához
2 kg
bőrös kötözött sonka
4 db
babérlevél
1 ek
egész bors
1 ek
mustármag
1 fej
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g)
A mázhoz
50 g
barna cukor
80 g
méz
2 ek
víz
2 rúd
fahéj
1 ek
egész szegfűszeg

Elkészítés

A sonkát egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket, a hagymákat és a sót. A sóval óvatosan bánjunk, mert a szükséges mennyiség függ a sonka sótartalmától! Ha ismerjük a sonka előéletét, akkor be is lehet áztatni egy éjszakára, hogy a felesleges sótartalom kiázzon belőle. Innentől már csak egy fedő kell rá, és enyhén forralva puhára főzzük a sonkát 2-3 óra alatt. 

Ha megfőtt, kiemeljük a főzővízből (amit nem dobunk ki, hanem félretesszük, akár le is fagyaszthatjuk bableveshez, főzelékekhez, lencsevariációkhoz), és a sonkát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, bőrrel felfelé. A máz összetevőit a szegfűszeg kivételével egy gyorsforralóban összefőzzük 5 perc alatt, közepes hőmérsékleten. 

A sonkáról eltávolítjuk a madzagot, és a tetejét 2 cm-es távolságban beirdaljuk, hogy apró rombuszminta jöjjön ki. Beleszurkáljuk a szegfűszegeket a beirdalt részekbe, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 40 percre, közben 10 percenként locsolgatjuk a fűszeres, mázas kencénkkel, ami zseniálisan rá fog karamellizálódni a sonkára. Ha szép pirosra, ropogósra sült a sonka, már csak 10 percig kell pihentetni, és szelhetjük is. 

Amerikai mázas sonka
Amerikai mázas sonka (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra 30 perc
  • Sütési idő: 40 perc
  • Pihentetési idő: 10 perc

A tökéletes amerikai mázas sonka mellé még ezeket a finomságokat pakold, ha mutatós hidegtálat szeretnél az ünnepre:

Ecetes torma házilag elkészítve

Húsvéti sós kalács

Húsvéti reteksaláta

Sárgatúró húsvétra

www.streetkitchen.hu

„Álmaimban Amerika nem mondhat nemet” – ennek a sonkának sem mondhattam nemet, amikor a nemzetközi húsvéti kajákról ötletelgettem. Nagyon megéri kivárni az időt, nálam függőséget okozott.

Hozzávalók

4 - 6 főre
A főtt sonkához
2 kg
bőrös kötözött sonka
4 db
babérlevél
1 ek
egész bors
1 ek
mustármag
1 fej
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g)
A mázhoz
50 g
barna cukor
80 g
méz
2 ek
víz
2 rúd
fahéj
1 ek
egész szegfűszeg

A sonkát egy nagy fazékba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy bőségesen ellepje. Hozzáadjuk a fűszereket, a hagymákat és a sót. A sóval óvatosan bánjunk, mert a szükséges mennyiség függ a sonka sótartalmától! Ha ismerjük a sonka előéletét, akkor be is lehet áztatni egy éjszakára, hogy a felesleges sótartalom kiázzon belőle. Innentől már csak egy fedő kell rá, és enyhén forralva puhára főzzük a sonkát 2-3 óra alatt. 

Ha megfőtt, kiemeljük a főzővízből (amit nem dobunk ki, hanem félretesszük, akár le is fagyaszthatjuk bableveshez, főzelékekhez, lencsevariációkhoz), és a sonkát egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, bőrrel felfelé. A máz összetevőit a szegfűszeg kivételével egy gyorsforralóban összefőzzük 5 perc alatt, közepes hőmérsékleten. 

A sonkáról eltávolítjuk a madzagot, és a tetejét 2 cm-es távolságban beirdaljuk, hogy apró rombuszminta jöjjön ki. Beleszurkáljuk a szegfűszegeket a beirdalt részekbe, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 40 percre, közben 10 percenként locsolgatjuk a fűszeres, mázas kencénkkel, ami zseniálisan rá fog karamellizálódni a sonkára. Ha szép pirosra, ropogósra sült a sonka, már csak 10 percig kell pihentetni, és szelhetjük is. 

Amerikai mázas sonka
Amerikai mázas sonka (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra 30 perc
  • Sütési idő: 40 perc
  • Pihentetési idő: 10 perc

A tökéletes amerikai mázas sonka mellé még ezeket a finomságokat pakold, ha mutatós hidegtálat szeretnél az ünnepre:

Ecetes torma házilag elkészítve

Húsvéti sós kalács

Húsvéti reteksaláta

Sárgatúró húsvétra

Ha tetszett az Amerikai mázas sonka receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept