Fantasztikus desszertek

Aranyalma

Aranyalma

Hozzávalók
Az almákhoz
4 db
piros alma
120 g
darált dió
20 g
mazsola
20 g
cukor
100 ml
tej
A pitetésztához
240 g
kenyérliszt (BL 80)
160 g
vaj
80 g
porcukor
1 púpozott ek
tejföl
1 csomag
vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
1 csapott mk
sütőpor
1 db
tojás (S/M)
1 csipet
10 g
élesztő
3 ek
tej
A piskótatésztához
3 db
tojás
60 g
liszt
60 g
porcukor
60 ml
víz
A tetejére
3 db
tojásfehérje
3 púpozott ek
porcukor
2 púpozott ek
kristálycukor

Elkészítés
A pitetésztához a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztbe reszeljük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és beleöntjük az élesztős tejet is. Gyorsan összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Előkészítjük az almákat: meghámozzuk, a magházát kiszúrjuk. A darált diót a cukros tejben felfőzzük a mazsolával együtt, és megtöltjük vele az almákat. Egy vastag varrótűvel, az almák oldalát centiméterenként megszurkáljuk. Sütőpapírral borított tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.Az aranyalma készítéséhez kivajazott csatos tortaformát használunk.
A pihentetett pitetésztát kivesszük a hűtőből, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletű lesz. Akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja, majd rátesszük a tésztát (a forma oldala nélkül), egyenletesen megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük .Közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a vizet. A fehérjéből, a maradék cukorral kemény habot verünk, és összeforgatjuk a tojássárgájás résszel és a liszttel.
A sütőforma oldalát is kikenjük vékonyan lágy vajjal, ha már nem nagyon forró a pite, rázárjuk az oldalát, beleöntjük a piskóta masszáját és óvatosan beleültetjük a sült almákat, majd a 180 fokos sütőben 20-22 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.) Amíg sül, a tetejére a tojásfehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk. A kristálycukrot karamellizáljuk, és egy szilikonos sütőpapírra kiöntjük. Ha megdermedt, aprítógépben porrá őröljük.
Ha, megsült a piskóta, a kemény tojáshabot habzsákból vagy kanállal az almák fölé púpozzuk, majd visszatoljuk a sütőbe még 5 percre. Ha kivettük, emeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra. A porított karamellt szitáljuk a tojáshabra, és így tegyük vissza a forró sütőbe, míg arany zománc nem képződik a hab tetején.  Késsel leválasztjuk a piskótát a forma faláról és a csatos oldalát levesszük tálalás előtt.

www.streetkitchen.hu

Ezzel a desszerttel biztos, hogy leveszed a lábáról az egész vendégsereget! Csodálatosan néz ki és istenien finom, viszont az elkészítéséhez szükséges egy kis türelem, de megér minden fáradságot. :)

Hozzávalók

4 személyre
Az almákhoz
4 db
piros alma
120 g
darált dió
20 g
mazsola
20 g
cukor
100 ml
tej
A pitetésztához
240 g
kenyérliszt (BL 80)
160 g
vaj
80 g
porcukor
1 púpozott ek
tejföl
1 csomag
vaníliás cukor
1 db
citrom reszelt héja
1 csapott mk
sütőpor
1 db
tojás (S/M)
1 csipet
10 g
élesztő
3 ek
tej
A piskótatésztához
3 db
tojás
60 g
liszt
60 g
porcukor
60 ml
víz
A tetejére
3 db
tojásfehérje
3 púpozott ek
porcukor
2 púpozott ek
kristálycukor
A pitetésztához a langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztbe reszeljük, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és beleöntjük az élesztős tejet is. Gyorsan összegyúrjuk és fóliába csomagolva hűtőbe tesszük. Előkészítjük az almákat: meghámozzuk, a magházát kiszúrjuk. A darált diót a cukros tejben felfőzzük a mazsolával együtt, és megtöltjük vele az almákat. Egy vastag varrótűvel, az almák oldalát centiméterenként megszurkáljuk. Sütőpapírral borított tepsiben, 160 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.Az aranyalma készítéséhez kivajazott csatos tortaformát használunk.
A pihentetett pitetésztát kivesszük a hűtőből, és megvárjuk, míg szobahőmérsékletű lesz. Akkorára nyújtjuk, mint a tortaforma alja, majd rátesszük a tésztát (a forma oldala nélkül), egyenletesen megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük .Közben elkészítjük a piskótatésztát. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig verjük, majd hozzáadjuk a vizet. A fehérjéből, a maradék cukorral kemény habot verünk, és összeforgatjuk a tojássárgájás résszel és a liszttel.
A sütőforma oldalát is kikenjük vékonyan lágy vajjal, ha már nem nagyon forró a pite, rázárjuk az oldalát, beleöntjük a piskóta masszáját és óvatosan beleültetjük a sült almákat, majd a 180 fokos sütőben 20-22 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.) Amíg sül, a tetejére a tojásfehérjéből és a porcukorból kemény habot verünk. A kristálycukrot karamellizáljuk, és egy szilikonos sütőpapírra kiöntjük. Ha megdermedt, aprítógépben porrá őröljük.
Ha, megsült a piskóta, a kemény tojáshabot habzsákból vagy kanállal az almák fölé púpozzuk, majd visszatoljuk a sütőbe még 5 percre. Ha kivettük, emeljük a sütő hőmérsékletét 200 fokra. A porított karamellt szitáljuk a tojáshabra, és így tegyük vissza a forró sütőbe, míg arany zománc nem képződik a hab tetején.  Késsel leválasztjuk a piskótát a forma faláról és a csatos oldalát levesszük tálalás előtt.

Ha tetszett az aranyalma receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése