A halfejből kivágjuk a kopoltyút, majd a csontos halhúsdarabokkal együtt egy nagy fazékba tesszük, felöntjük 2,5 liter hideg vízzel, hozzáadjuk a vékony félkarikákra vágott vöröshagymát és a főzőbort. Nagy lángon felforraljuk, és a forrástól számítva 15 percig főzzük közepes lángon, közben lehabozzuk, hogy tiszta alaplevet kapjunk.
Amikor lejárt a 15 perc, beletesszük az aprított paradicsomot, a felkarikázott paprikát, a szójaszószt, a kaffir lime leveleket, a gyömbért, a szecsuáni borsot, a fűszerpaprikát, valamint a sót és a kristálycukrot. A levest további 45 percig főzzük, hogy a halcsontok összeessenek, majd levesszük a tűzről és átpasszírozzuk. Opcionálisan botmixerrel is rádolgozhatunk a passzírozásnál, ha sűrűbb alaplevet szeretnénk. Az így kapott selymes alaplevet visszahelyezzük a tűzhelyre.
A fehér miso pasztát külön készítjük elő: egy tálban simára keverjük 1 merőkanálnyi forró halalaplével, hogy teljesen feloldódjon. A visszatett alapot újra felforraljuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott, beirdalt halfilét, amelyet körülbelül 10 perc alatt puhára főzünk. A legvégén belekeverjük a misós alaplevet, 2 percig főzzük, és ha szükséges, még egyéni ízlés szerint sózzuk.
A végeredmény egy sűrű, mély, umamiban gazdag halászlé, amelyben a magyar és az ázsiai aromák harmonikusan kiegészítik egymást.
Tálalásnál a leves tetejét meglocsoljuk egy kevés rizsecettel és chiliolajjal.
Ázsiaifűszereshalászlé
Nem kell megkövezni, de ezt a halászlevet a saját fúziós értelmezésem szerint készítettem el: megőriztem a magyaros karakterét, de olyan ázsiai elemeket adtam hozzá, amelyek természetes módon mélyítik az umamit és új aromarétegeket hoznak létre.
Az ázsiai fűszeres halászlé technológiája továbbra is a klasszikus halászlé logikáját követi, de a szójaszósz, a miso és a kaffír lime levél finoman átalakítják az ízvilágot.
Hozzávalók
Elkészítés
A halfejből kivágjuk a kopoltyút, majd a csontos halhúsdarabokkal együtt egy nagy fazékba tesszük, felöntjük 2,5 liter hideg vízzel, hozzáadjuk a vékony félkarikákra vágott vöröshagymát és a főzőbort. Nagy lángon felforraljuk, és a forrástól számítva 15 percig főzzük közepes lángon, közben lehabozzuk, hogy tiszta alaplevet kapjunk.
Amikor lejárt a 15 perc, beletesszük az aprított paradicsomot, a felkarikázott paprikát, a szójaszószt, a kaffir lime leveleket, a gyömbért, a szecsuáni borsot, a fűszerpaprikát, valamint a sót és a kristálycukrot. A levest további 45 percig főzzük, hogy a halcsontok összeessenek, majd levesszük a tűzről és átpasszírozzuk. Opcionálisan botmixerrel is rádolgozhatunk a passzírozásnál, ha sűrűbb alaplevet szeretnénk. Az így kapott selymes alaplevet visszahelyezzük a tűzhelyre.
A fehér miso pasztát külön készítjük elő: egy tálban simára keverjük 1 merőkanálnyi forró halalaplével, hogy teljesen feloldódjon. A visszatett alapot újra felforraljuk, majd hozzáadjuk a kockákra vágott, beirdalt halfilét, amelyet körülbelül 10 perc alatt puhára főzünk. A legvégén belekeverjük a misós alaplevet, 2 percig főzzük, és ha szükséges, még egyéni ízlés szerint sózzuk.
A végeredmény egy sűrű, mély, umamiban gazdag halászlé, amelyben a magyar és az ázsiai aromák harmonikusan kiegészítik egymást.
Tálalásnál a leves tetejét meglocsoljuk egy kevés rizsecettel és chiliolajjal.

Ez az ázsiai fűszeres halászlé jó választás akkor is, ha szeretnél kicsit kilépni a megszokott karácsonyi ízkörből, és akkor is, ha egyszerűen csak kíváncsi vagy, mit tud egy halászlé más kultúrák fűszereivel. Ismerős, mégis más, sűrű és tartalmas – egyszóval izgalmas!
Az ázsiai fűszeres halászlé mellett van még tuti halászlé receptünk! Itt is van még három!
Ha tetszett az ázsiai fűszeres halászlé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-J7Vsn2.webp)