Halászlevek

Pontyhalászléreceptkezdőknek

Ponty halászlé recept kezdőknek
Ponty halászlé tányérban, kenyérrel

Hozzávalók
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 ek
sertészsír
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
2 ek
őrölt fűszerpaprika
(édes)
1.2 l
víz
bors
800 g
pontypatkó
A tálaláshoz
friss kenyér

Elkészítés
  1. A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsírt, majd a hagymát lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, beletesszük a fűszerpaprikát és felöntjük a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.

  2. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük kb. 30–35 percig, amíg a zöldségek teljesen szétfőnek. Ezután az alapot leszűrjük, és a hagymás-zöldséges részt egy kanállal alaposan áttörjük a szűrőn, hogy a lé sűrűbb és ízesebb legyen. A sűrű alaplevet visszaöntjük a lábasba.

  3. Ebbe a leszűrt lébe tesszük bele az enyhén sózott pontypatkókat, és alacsony lángon főzzük kb. 20–25 percig, amíg a hal megpuhul.

  4. Friss kenyérrel tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

Ha eddig féltél a halászlétől, akkor itt a te belépőszinted: egy egyszerűbb, nem hisztis, mégis ízig-vérig halászlé, ami garantáltan nem fog kifogni rajtad.

A halászlé sokak fejében félelmetes vállalásnak tűnik, pedig ez a ponty halászlé kezdőknek is simán megugorható, ha jó alapokkal indulsz. Nem lesz szükség halfiléző mesterfokra, de órákig tartó szertartásra sem kell készülni: néhány egyszerű lépés, jó minőségű ponty, és máris egy olyan leves készül, amitől decemberben mindenki elérzékenyül kicsit.

Ez a recept azoknak szól, akik életükben először állnak neki halászlevet főzni, de szeretnék, ha a végeredmény vállalható – sőt, büszkeségre okot adó – lenne. Letisztult, érthető, nem bonyolít feleslegesen, és pont azt a magabiztosságot adja meg, amivel bátran ki lehet állni az ünnepi asztalra egy fazék friss, gőzölgő pontyhalászlével.

Hozzávalók

4 főre
2 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
2 ek
sertészsír
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(90 g/db)
2 ek
őrölt fűszerpaprika
(édes)
1.2 l
víz
bors
800 g
pontypatkó
A tálaláshoz
friss kenyér

Elkészítés

  1. A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsírt, majd a hagymát lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, beletesszük a fűszerpaprikát és felöntjük a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.

  2. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük kb. 30–35 percig, amíg a zöldségek teljesen szétfőnek. Ezután az alapot leszűrjük, és a hagymás-zöldséges részt egy kanállal alaposan áttörjük a szűrőn, hogy a lé sűrűbb és ízesebb legyen. A sűrű alaplevet visszaöntjük a lábasba.

  3. Ebbe a leszűrt lébe tesszük bele az enyhén sózott pontypatkókat, és alacsony lángon főzzük kb. 20–25 percig, amíg a hal megpuhul.

  4. Friss kenyérrel tálaljuk.

Ponty halászlé tányérban, kenyérrel
Ponty halászlé kezdőknek (Fotó: Street Kitchen)

A halászlé lelke a türelem: a hagyod, hogy szépen összeérjenek az ízek, és nem kapkodod el a főzést, egészen más karaktert kapsz, mint a gyors, bolti verziók. A friss ponty húsának édeskés aromája és a fűszerezés mélysége pont abba az irányba viszi az ételt, amitől a halászlé tényleg külön kategória lesz a karácsonyi menüben.

Ez a ponty halászlé kezdőknek sem okoz nagy fejfájást, de nyugi, van még itt egyszerű halas kaja, ami jól jön majd az ünnepek alatt!

Fish and chips

Citromos-vajas sült hal

Zseniális halas taco

Ha tetszett a ponty halászlé recept kezdőknek receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése