A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsírt, majd a hagymát lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, beletesszük a fűszerpaprikát és felöntjük a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.
Felforraljuk, majd kis lángon főzzük kb. 30–35 percig, amíg a zöldségek teljesen szétfőnek. Ezután az alapot leszűrjük, és a hagymás-zöldséges részt egy kanállal alaposan áttörjük a szűrőn, hogy a lé sűrűbb és ízesebb legyen. A sűrű alaplevet visszaöntjük a lábasba.
Ebbe a leszűrt lébe tesszük bele az enyhén sózott pontypatkókat, és alacsony lángon főzzük kb. 20–25 percig, amíg a hal megpuhul.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Pontyhalászléreceptkezdőknek
Ha eddig féltél a halászlétől, akkor itt a te belépőszinted: egy egyszerűbb, nem hisztis, mégis ízig-vérig halászlé, ami garantáltan nem fog kifogni rajtad.
A halászlé sokak fejében félelmetes vállalásnak tűnik, pedig ez a ponty halászlé kezdőknek is simán megugorható, ha jó alapokkal indulsz. Nem lesz szükség halfiléző mesterfokra, de órákig tartó szertartásra sem kell készülni: néhány egyszerű lépés, jó minőségű ponty, és máris egy olyan leves készül, amitől decemberben mindenki elérzékenyül kicsit.
Ez a recept azoknak szól, akik életükben először állnak neki halászlevet főzni, de szeretnék, ha a végeredmény vállalható – sőt, büszkeségre okot adó – lenne. Letisztult, érthető, nem bonyolít feleslegesen, és pont azt a magabiztosságot adja meg, amivel bátran ki lehet állni az ünnepi asztalra egy fazék friss, gőzölgő pontyhalászlével.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A vöröshagymát megtisztítjuk és finomra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük a zsírt, majd a hagymát lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paprikát és paradicsomot, beletesszük a fűszerpaprikát és felöntjük a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.
Felforraljuk, majd kis lángon főzzük kb. 30–35 percig, amíg a zöldségek teljesen szétfőnek. Ezután az alapot leszűrjük, és a hagymás-zöldséges részt egy kanállal alaposan áttörjük a szűrőn, hogy a lé sűrűbb és ízesebb legyen. A sűrű alaplevet visszaöntjük a lábasba.
Ebbe a leszűrt lébe tesszük bele az enyhén sózott pontypatkókat, és alacsony lángon főzzük kb. 20–25 percig, amíg a hal megpuhul.
Friss kenyérrel tálaljuk.

A halászlé lelke a türelem: a hagyod, hogy szépen összeérjenek az ízek, és nem kapkodod el a főzést, egészen más karaktert kapsz, mint a gyors, bolti verziók. A friss ponty húsának édeskés aromája és a fűszerezés mélysége pont abba az irányba viszi az ételt, amitől a halászlé tényleg külön kategória lesz a karácsonyi menüben.
Ez a ponty halászlé kezdőknek sem okoz nagy fejfájást, de nyugi, van még itt egyszerű halas kaja, ami jól jön majd az ünnepek alatt!
Ha tetszett a ponty halászlé recept kezdőknek receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



