Húsételek

Bakonyihúsgombóc

Bakonyi húsgombóc

Hozzávalók
50 g
vaj
A húsgombóchoz
500 g
darált sertéshús
só, bors
0.5 tk
őrölt kömény
1 - 2 gerezd
fokhagyma
1 db
hagyma
1 db
tojás
A raguhoz
30 g
zsírszalonna
1 fej
hagyma
(nagyobb)
1 gerezd
fokhagyma
300 g
csiperkegomba
1 db
paradicsom
800 ml
alaplé
(ha zöldségleveskockát használunk, akkor 0,5 db kerüljön csak bele)
1 ek
pirospaprika
só, bors
4 ek
tejföl
2 ek
liszt
1 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
tejföl

Elkészítés

A darált húst ízesítjük a sóval, borssal, köménnyel, 1-2 gerezd fokhagymával, az apróra vágott hagymával, és beleütjük a tojást. Jó alaposan összekeverjük, majd tetszőleges, de nagyjából ugyanakkora gombócokat formázunk belőle.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük kisütni a zsírját. Mikor megpirult és kiengedte a zsírt, kivesszük a lábasból, majd beledobjuk az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután beletesszük a gombócokat, és oldalanként kb. 1-1,5 perc alatt körbepirítjuk őket. 

Kivesszük a gombócokat is, majd mehet a helyükre a cikkekre vágott gomba. A legnagyobb fokozaton pirítjuk, mert nagy a víztartalma, és ha nem elég forró az edény, akkor nem tud megpirulni. Mikor a gombák összeestek és kaptak egy kis színt, hozzátesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és felöntjük az alaplével, majd visszatesszük a gombócokat. Mikor elkezdett forrni, a tetejére szórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 25 percig főzzük. Mikor letelt a 25 perc, a gombócokat kivesszük a lábasból, és félretesszük. 

A tejfölbe belekeverjük a lisztet, és hőkiegyenlítést végzünk, ami azt jelenti, hogy a ragu levéből 2 merőkanálnyit elkeverünk a tejfölös lisztben. Használjunk nyugodtan habverőt, így biztos nem marad csomós. Ezután apránként belecsurgatjuk a habarást a szószba, és közben folyamatosan keverjük egy habverővel a mártást, így elkerüljük, hogy kicsapódjon a tejföl és csomóssá váljon. Végül visszatesszük a gombócokat is, és még 1-2 percig forraljuk. Mikor kész, elzárjuk a hőt, és az ételbe dobjuk a vajat és friss, apróra vágott petrezselymet. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk a húsgombócot, és meglocsoljuk még egy kis tejföllel.

bakonyi húsgombóc
Bakonyi húsgombóc

www.streetkitchen.hu

Magyaros, laktató, húsos és szaftos. Csakis szuper jelzők illetik ezt az ételt. Kell ennél több?

Hozzávalók

3 - 4 főre
50 g
vaj
A húsgombóchoz
500 g
darált sertéshús
só, bors
0.5 tk
őrölt kömény
1 - 2 gerezd
fokhagyma
1 db
hagyma
1 db
tojás
A raguhoz
30 g
zsírszalonna
1 fej
hagyma
(nagyobb)
1 gerezd
fokhagyma
300 g
csiperkegomba
1 db
paradicsom
800 ml
alaplé
(ha zöldségleveskockát használunk, akkor 0,5 db kerüljön csak bele)
1 ek
pirospaprika
só, bors
4 ek
tejföl
2 ek
liszt
1 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
tejföl

A darált húst ízesítjük a sóval, borssal, köménnyel, 1-2 gerezd fokhagymával, az apróra vágott hagymával, és beleütjük a tojást. Jó alaposan összekeverjük, majd tetszőleges, de nagyjából ugyanakkora gombócokat formázunk belőle.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük kisütni a zsírját. Mikor megpirult és kiengedte a zsírt, kivesszük a lábasból, majd beledobjuk az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután beletesszük a gombócokat, és oldalanként kb. 1-1,5 perc alatt körbepirítjuk őket. 

Kivesszük a gombócokat is, majd mehet a helyükre a cikkekre vágott gomba. A legnagyobb fokozaton pirítjuk, mert nagy a víztartalma, és ha nem elég forró az edény, akkor nem tud megpirulni. Mikor a gombák összeestek és kaptak egy kis színt, hozzátesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és felöntjük az alaplével, majd visszatesszük a gombócokat. Mikor elkezdett forrni, a tetejére szórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 25 percig főzzük. Mikor letelt a 25 perc, a gombócokat kivesszük a lábasból, és félretesszük. 

A tejfölbe belekeverjük a lisztet, és hőkiegyenlítést végzünk, ami azt jelenti, hogy a ragu levéből 2 merőkanálnyit elkeverünk a tejfölös lisztben. Használjunk nyugodtan habverőt, így biztos nem marad csomós. Ezután apránként belecsurgatjuk a habarást a szószba, és közben folyamatosan keverjük egy habverővel a mártást, így elkerüljük, hogy kicsapódjon a tejföl és csomóssá váljon. Végül visszatesszük a gombócokat is, és még 1-2 percig forraljuk. Mikor kész, elzárjuk a hőt, és az ételbe dobjuk a vajat és friss, apróra vágott petrezselymet. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk a húsgombócot, és meglocsoljuk még egy kis tejföllel.

bakonyi húsgombóc
Bakonyi húsgombóc

Ha tetszett a Bakonyi húsgombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept