Karácsonyi desszertek

Bejglicsigákvaníliasodóval

Bejglicsigák vaníliasodóval

Hozzávalók
A kelt tésztához
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
200 ml
tej
500 g
finomliszt
1 csipet
80 g
kristálycukor
1 db
tojás
80 g
puha vaj
A mákos töltelékhez
50 ml
tej
100 g
kristálycukor
180 g
darált mák
40 g
mazsola
2 tk
vaníliaaroma
3 ek
baracklekvár
1 db
citrom reszelt héja
A diós töltelékhez
150 g
darált dió
100 g
kristálycukor
80 ml
tej
1 db
citrom reszelt héja
3 ek
szilvalekvár
2 ek
vaníliaaroma
A vaníliasodóhoz
150 ml
tej
6 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
1 ek
keményítő
1 db
vaníliarúd
A lekenéshez
1 db
tojás
300 ml
habtejszín
30 ml
habtejszín

Elkészítés

A bejglicsigák elkészítésének elő lépése, hogy az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Egy dagasztógép üstjébe rakjuk a lisztet, a sót, a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Beindítjuk a gépet és hagyjuk dolgozni, majd mikor kezd összeállni a tészta, apránként hozzáadjuk a puha vajat és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt egy szép fényes, sima tésztát gyúrjon nekünk a gép. (Ha nincs dagasztógéped, akkor hagyd ki a héten a karnapot a kondiban, mert kézzel kicsit tovább fog tartani a gyúrás, de megéri, hiszen egy nagyon puha és szaftos tészta lesz a végeredmény.) A kész tésztát lefedjük, majd egy óráig kelni hagyjuk szobahőmérsékleten.

A mákos töltelék hozzávalóit összefőzzük egy lábasban 3-4 perc alatt, és ugyanezt tesszük a diós töltelékkel is, majd hagyjuk őket hűlni.

Sodó a bejglicsigákhoz

A vaníliasodóhoz a tejet, a tejszínt, a tojássárgáját, a cukrot, a keményítőt és a vaníliarudak kikapart magjait egy lábasba dobjuk. Csomómentesre keverjük habverővel, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük összemelegíteni. Mikor besűrűsödött, lehúzzuk a lángról és hagyjuk hűlni.

A megkelt tésztát kettéosztjuk és egyesével kinyújtjuk lisztezett felületen 4-5 milliméteres vastagságúra. Az egyikre rákenjük a mákos, a másikra a diós tölteléket, majd szorosan feltekerjük őket. Ezután 9-9 egyenlő vastagságú csigát vágunk belőlük, lekenjük a tejszínben elkevert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Fogyasztás előtt nyakon öntjük a bejglicsigákat sodóval.

bejgli-csigak-vanilisaodoval
Bejglicsigák vaníliasodóval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetés: 1 óra
  • Sütési idő: 35 perc

www.streetkitchen.hu

Egy újabb sikeres randisztori! :D A bejgli jobbra húzta a kelt tésztás csigát, majd egy évvel később megszülettek szerelemgyermekeik: a beglicsigák. Elég mákosak, hiszen diósból is bőven akadt a csigák között. Végül pedig úgy lett teljes a kép, hogy megkínáltuk egy kis vaníliasodóval. Mondanom sem kell, boldogan éltek, amíg meg nem ették őket! :D

Hozzávalók

18 db csigához
A kelt tésztához
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
200 ml
tej
500 g
finomliszt
1 csipet
80 g
kristálycukor
1 db
tojás
80 g
puha vaj
A mákos töltelékhez
50 ml
tej
100 g
kristálycukor
180 g
darált mák
40 g
mazsola
2 tk
vaníliaaroma
3 ek
baracklekvár
1 db
citrom reszelt héja
A diós töltelékhez
150 g
darált dió
100 g
kristálycukor
80 ml
tej
1 db
citrom reszelt héja
3 ek
szilvalekvár
2 ek
vaníliaaroma
A vaníliasodóhoz
150 ml
tej
6 db
tojássárgája
70 g
kristálycukor
1 ek
keményítő
1 db
vaníliarúd
A lekenéshez
1 db
tojás
300 ml
habtejszín
30 ml
habtejszín

A bejglicsigák elkészítésének elő lépése, hogy az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Egy dagasztógép üstjébe rakjuk a lisztet, a sót, a cukrot, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Beindítjuk a gépet és hagyjuk dolgozni, majd mikor kezd összeállni a tészta, apránként hozzáadjuk a puha vajat és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt egy szép fényes, sima tésztát gyúrjon nekünk a gép. (Ha nincs dagasztógéped, akkor hagyd ki a héten a karnapot a kondiban, mert kézzel kicsit tovább fog tartani a gyúrás, de megéri, hiszen egy nagyon puha és szaftos tészta lesz a végeredmény.) A kész tésztát lefedjük, majd egy óráig kelni hagyjuk szobahőmérsékleten.

A mákos töltelék hozzávalóit összefőzzük egy lábasban 3-4 perc alatt, és ugyanezt tesszük a diós töltelékkel is, majd hagyjuk őket hűlni.

Sodó a bejglicsigákhoz

A vaníliasodóhoz a tejet, a tejszínt, a tojássárgáját, a cukrot, a keményítőt és a vaníliarudak kikapart magjait egy lábasba dobjuk. Csomómentesre keverjük habverővel, majd közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett elkezdjük összemelegíteni. Mikor besűrűsödött, lehúzzuk a lángról és hagyjuk hűlni.

A megkelt tésztát kettéosztjuk és egyesével kinyújtjuk lisztezett felületen 4-5 milliméteres vastagságúra. Az egyikre rákenjük a mákos, a másikra a diós tölteléket, majd szorosan feltekerjük őket. Ezután 9-9 egyenlő vastagságú csigát vágunk belőlük, lekenjük a tejszínben elkevert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt készre sütjük. Fogyasztás előtt nyakon öntjük a bejglicsigákat sodóval.

bejgli-csigak-vanilisaodoval
Bejglicsigák vaníliasodóval (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Pihentetés: 1 óra
  • Sütési idő: 35 perc

Ha tetszett a Bejglicsigák vaníliasodóval receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept