A berliner szelet tésztájához a lisztet összegyúrjuk a többi hozzávalóval egy robotgépben. Ha nincs gépünk, amennyire tudunk, dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon fel a vaj, mert akkor nem lesz olyan omlós a tészta. Fóliába csomagoljuk a tésztát, és 15 percre a hűtőbe rakjuk.
A töltelékhez a cukrot összeforraljuk a vízzel, majd belekeverjük a többi hozzávalót és felhasználásig félretesszük.
A tésztát kivesszük a hűtőből, és a tepsi aljára nyomkodjuk, simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10-12 perc alatt elősütjük. Ezután megkenjük a lekvárral és rásimítjuk a diótölteléket.
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk és egy tálban simára keverjük a sárgájákat a cukorral. A fehérjéket felverjük egy másik tálban. A lisztet és a tojássárgájás keveréket összekeverjük, fellazítjuk a fehérjehab felével, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérje másik felét is. A süti tetejére simítjuk, megszórjuk a dióval, majd visszatoljuk a sütőbe további 15-20 percre. Miután kihűlt, felszeleteljük és kevés porcukorral megszórva tálaljuk.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 30-35 perc
- Pihentetési idő: 15 perc