Fantasztikus desszertek

Berlinerszelet

Berliner szelet

Hozzávalók
300 g
finomliszt
1 csipet
100 g
porcukor
60 g
darált dió
1 db
tojássárgája
A lekenéshez
3 ek
baracklekvár
A töltelékhez
140 g
kristálycukor
450 ml
víz
240 g
darált dió
260 g
darált háztartási keksz
1 db
citrom reszelt héja
A piskótához
3 db
tojás
60 g
kristálycukor
80 g
finomliszt
2 ek
durvára vágott dió
A szóráshoz
1 ek
porcukor
200 g
vaj

Elkészítés

A berliner szelet tésztájához a lisztet összegyúrjuk a többi hozzávalóval egy robotgépben. Ha nincs gépünk, amennyire tudunk, dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon fel a vaj, mert akkor nem lesz olyan omlós a tészta. Fóliába csomagoljuk a tésztát, és 15 percre a hűtőbe rakjuk.

A töltelékhez a cukrot összeforraljuk a vízzel, majd belekeverjük a többi hozzávalót és felhasználásig félretesszük. 

A tésztát kivesszük a hűtőből, és a tepsi aljára nyomkodjuk, simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10-12 perc alatt elősütjük. Ezután megkenjük a lekvárral és rásimítjuk a diótölteléket.

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk és egy tálban simára keverjük a sárgájákat a cukorral. A fehérjéket felverjük egy másik tálban. A lisztet és a tojássárgájás keveréket összekeverjük, fellazítjuk a fehérjehab felével, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérje másik felét is. A süti tetejére simítjuk, megszórjuk a dióval, majd visszatoljuk a sütőbe további 15-20 percre. Miután kihűlt, felszeleteljük és kevés porcukorral megszórva tálaljuk.

Berliner szelet
Berliner szelet (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 30-35 perc
  • Pihentetési idő: 15 perc

A berliner szelet után még több süteményre fáj a fogad? Itt van még három villantós recept!

Karácsonyi Oreo sajttorta

Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval

Ünnepi almás máktorta

www.streetkitchen.hu

Édes, omlós tészta, sok-sok diókrém és egy lágy piskóta – ilyen az igazi berliner szelet. Valaki rácsozza a süti tetejét, de én szeretem egyszerűbben készíteni, ropogós, enyhén pirult diódarabokkal a tetején.

Hozzávalók

1 kb. 20 x 30 cm-es tepsihez
300 g
finomliszt
1 csipet
100 g
porcukor
60 g
darált dió
1 db
tojássárgája
A lekenéshez
3 ek
baracklekvár
A töltelékhez
140 g
kristálycukor
450 ml
víz
240 g
darált dió
260 g
darált háztartási keksz
1 db
citrom reszelt héja
A piskótához
3 db
tojás
60 g
kristálycukor
80 g
finomliszt
2 ek
durvára vágott dió
A szóráshoz
1 ek
porcukor
200 g
vaj

A berliner szelet tésztájához a lisztet összegyúrjuk a többi hozzávalóval egy robotgépben. Ha nincs gépünk, amennyire tudunk, dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon fel a vaj, mert akkor nem lesz olyan omlós a tészta. Fóliába csomagoljuk a tésztát, és 15 percre a hűtőbe rakjuk.

A töltelékhez a cukrot összeforraljuk a vízzel, majd belekeverjük a többi hozzávalót és felhasználásig félretesszük. 

A tésztát kivesszük a hűtőből, és a tepsi aljára nyomkodjuk, simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 10-12 perc alatt elősütjük. Ezután megkenjük a lekvárral és rásimítjuk a diótölteléket.

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk és egy tálban simára keverjük a sárgájákat a cukorral. A fehérjéket felverjük egy másik tálban. A lisztet és a tojássárgájás keveréket összekeverjük, fellazítjuk a fehérjehab felével, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérje másik felét is. A süti tetejére simítjuk, megszórjuk a dióval, majd visszatoljuk a sütőbe további 15-20 percre. Miután kihűlt, felszeleteljük és kevés porcukorral megszórva tálaljuk.

Berliner szelet
Berliner szelet (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 30-35 perc
  • Pihentetési idő: 15 perc

A berliner szelet után még több süteményre fáj a fogad? Itt van még három villantós recept!

Karácsonyi Oreo sajttorta

Túrós rizsfelfújt vaníliás tejföllel és meggyraguval

Ünnepi almás máktorta

Ha tetszett a Berliner szelet receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept