Vegetáriánus ételek

Bubbleandsqueak:rettenetesenfinomkajaAngliából

Bubble and squeak: rettenetesen finom kaja Angliából

Hozzávalók
80 dkg
krumpli
Összesen 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség. a mi esetünkben:
10 dkg
sárgarépa
10 dkg
karfiol
1 db
kisebb karalábé
2 szál
zöldspárga
10 dkg
kelkáposzta
10 dkg
spenót
1 nagy csokor
petrezselyem
3 gerezd
fokhagyma
1 fej
kisebb lilahagyma
0.5 db
póréhagyma
3 ek
étolaj
2 dkg
vaj
só, bors

Elkészítés

Az egyszerű bubble and squeak annyira jó, hogy sokan egyáltalán nem várják meg vele a vasárnapi maradékot (megúszva ezzel annak a rizikóját is, hogy esetleg nem lesz maradék a túl jól sikerült menüből) és inkább nulláról megcsinálják. Na hát most mi is ezt fogjuk tenni:

A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.

A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.

img_2859.jpg

Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.

A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.

Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.

Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.

img_2851.jpg
Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.

4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.

Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.

img_2857.jpg

www.streetkitchen.hu

Bár nem teljesen szó szerinti a fordítás, de kb. "rotyog és serceg" lehetne a magyar neve ennek az isteni ételnek és az elnevezés arra a hangra utal, amit majd a serpenyőben készítés közben fogtok hallani. Hagyományosan a klasszikus angol vasárnapi menü köreteinek maradékából, azaz párolt zöldségek és tört/pürésített krumpli keverékéből áll össze.

Hozzávalók

4 - 6 személyre
80 dkg
krumpli
Összesen 50 dkg éppen kéznél lévő zöldség. a mi esetünkben:
10 dkg
sárgarépa
10 dkg
karfiol
1 db
kisebb karalábé
2 szál
zöldspárga
10 dkg
kelkáposzta
10 dkg
spenót
1 nagy csokor
petrezselyem
3 gerezd
fokhagyma
1 fej
kisebb lilahagyma
0.5 db
póréhagyma
3 ek
étolaj
2 dkg
vaj
só, bors

Az egyszerű bubble and squeak annyira jó, hogy sokan egyáltalán nem várják meg vele a vasárnapi maradékot (megúszva ezzel annak a rizikóját is, hogy esetleg nem lesz maradék a túl jól sikerült menüből) és inkább nulláról megcsinálják. Na hát most mi is ezt fogjuk tenni:

A krumplit megpucoljuk és nagyobb darabokra vágva sós vízben puhára főzzük. Félretesszük egy tálba.

A zöldségeket a krumpli forró főzővizében ressre (tehát nem teljesen puhára) főzzük. Mivel a különböző fajta zöldségeknek nem azonos a főzési ideje, fontos, hogy megfelelő sorrendben dobáljuk be egymás után őket: ha az általam javasolt zöldségféléket használjátok, akkor először a karikára vágott sárgarépát és a kis rózsáira szedett karfiolt, 2 perccel később a kockára vágott karalábét, 1 perc múlva a kis darabokra vágott zöldspárgát, az utolsó 1 percben pedig a kisebb szeletekre aprított kelkáposztát, így nagyjából minden egyforma állagúra készül el.

img_2859.jpg

Miközben főnek a zöldségek, egy krumplitörővel (vagy egy villával) a főtt krumplit összetörjük a tálban.

A kész zöldségeket leszűrjük és a krumplihoz adjuk.

Hozzáadjuk a friss spenótleveleket és a durvára aprított petrezselymet is.

Sóval, borssal ízesítjük és az egészet jól összeforgatjuk.

img_2851.jpg
Egy sütőbe tehető serpenyőt felforrósítunk, hozzáadjuk az olajat, vajat és megpucolt fokhagymagerezdeket. Beleszórjuk a vékony szeletekre vágott lilahagymát és pórét, majd az egészet 2-3 perc alatt puhára pároljuk. Erre az alapra borítjuk rá az összeforgatott krumplis-zöldséges keveréket és egy fakanállal teljesen belelapítjuk a serpenyőben, mint egy tortillát. Közepes lángon pirítani kezdjük és 2 percenkét kis darabonként átforgatjuk, hogy az alsó pirult részek felülre kerüljenek. Minden átforgatás után újra belelapítjuk a keveréket a serpenyőbe.

4-5 pirítási fázis után a szépen ismét ellapogatott krumpis keveréket serpenyőstül forró sütőbe dobjuk és grill fokozaton addig pirítjuk, míg a teteje is szép pirosra sül.

Kicsit hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk egy vágódeszkára vagy nagyobb tányérra és melegen megesszük magában vagy egy jó kis sült hús köreteként.

img_2857.jpg

Ha tetszett a Bubble and squeak: rettenetesen finom kaja Angliából receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept