Savanyúságok

Céklasalátatélire

Céklasaláta télire

Hozzávalók
1 kg
cékla
A savanyítóléhez
1 l
víz
2 tk
160 g
kristálycukor
120 ml
10%-os ecet
1 tk
egész köménymag
1 tk
mustármag
50 g
friss torma

Elkészítés

A céklát megmossuk, levágjuk a két végét és feltesszük bő, enyhén sós vízben főni, mérettől függően 1-1,5 órára. Ha megpuhult, még melegen lehúzzuk a héját és félretesszük hűlni egy kicsit. 

Közben a savanyítólevünkhöz minden alapanyagot egy gyorsforralóba teszünk, egyedül a tormára kell figyelni, hogy négybe vágva adjuk hozzá. Forrástól számítva 10 percig főzzük. 

A kissé meghűlt céklát 3 mm vastagon felszeleteljük, beletesszük a fertőtlenített üvegbe és ráöntjük a forró savanyítólevet. Rázárjuk a fedelét, megfordítjuk, szárazdunsztba csomagoljuk és ebben hagyjuk kihűlni. Mivel nem kerül bele tartósítószer, felbontás után 1-2 héten belül ajánlott elfogyasztani. 

Céklasaláta télire
Céklasaláta télire (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Főzési idő: 1 óra 30 perc
  • Hűtési idő: 1 éjszaka

További téli saláták:

Csalamádé télire

Savanyú uborka télire

Savanyított lila káposzta

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A cékla az egyik kedvenc savanyúságom, úgyhogy gyorsan meg is osztom veletek muterkám receptjét, mert hát én is tőle tanultam. Csak nehogy megtudja, mert tuti levámolja a fizumat ezek után. 😀

Hozzávalók

1 1,5 literes befőttesüveghez:
1 kg
cékla
A savanyítóléhez
1 l
víz
2 tk
160 g
kristálycukor
120 ml
10%-os ecet
1 tk
egész köménymag
1 tk
mustármag
50 g
friss torma

A céklát megmossuk, levágjuk a két végét és feltesszük bő, enyhén sós vízben főni, mérettől függően 1-1,5 órára. Ha megpuhult, még melegen lehúzzuk a héját és félretesszük hűlni egy kicsit. 

Közben a savanyítólevünkhöz minden alapanyagot egy gyorsforralóba teszünk, egyedül a tormára kell figyelni, hogy négybe vágva adjuk hozzá. Forrástól számítva 10 percig főzzük. 

A kissé meghűlt céklát 3 mm vastagon felszeleteljük, beletesszük a fertőtlenített üvegbe és ráöntjük a forró savanyítólevet. Rázárjuk a fedelét, megfordítjuk, szárazdunsztba csomagoljuk és ebben hagyjuk kihűlni. Mivel nem kerül bele tartósítószer, felbontás után 1-2 héten belül ajánlott elfogyasztani. 

Céklasaláta télire
Céklasaláta télire (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc
  • Főzési idő: 1 óra 30 perc
  • Hűtési idő: 1 éjszaka

További téli saláták:

Csalamádé télire

Savanyú uborka télire

Savanyított lila káposzta

Ha tetszett a Céklasaláta télire receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept