Húsételek

Cigánypecsenyehasábburgonyával

Cigánypecsenye hasábburgonyával

Hozzávalók
Az uborkasalátához
1 db
kígyóuborka
2 tk
ecet
1 gerezd
fokhagyma
175 g
tejföl
A hasábburgonyához
600 g
krumpli
1 l
olaj
A húshoz
4 szelet
tarja
(kb. 400 g)
só, bors
3 ek
liszt
1 mk
pirospaprika
kb. 30 ml olaj
4 szelet
szalonna
A fokhagymás olajhoz
kb. 50 ml olaj
4 - 5 gerezd
fokhagyma
2 tk
kristálycukor

Elkészítés

Így készül a cigánypecsenye hasábburgonyával.

Az uborkát egy mandolinnal vagy egy éles késsel kb. 3 mm vastagságúra szeleteljük, majd lesózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A krumplit kb. 1 cm széles hasábokra vágjuk, majd sütésig félretesszük.

A húst enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, majd a hússzeleteket megforgatjuk benne. Olajat teszünk a serpenyőbe, majd közepesen erős lángon a hús mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt megpirítjuk benne, majd kivesszük.

A serpenyőben bő olajat hevítünk kb. 170 fokra, beletesszük a hasábokra vágott krumplit, és a krumplik tetejére tesszük a korábban lesütött húst is, majd lefedjük, hogy a gőzben még omlósabbá váljon a hús.

Míg sül a krumpli és a hús, a szalonnából kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, majd 1 centinként bevágjuk a bőréig, és egy száraz serpenyőben kisütjük a zsírját. Ha megpirult a krumpli, egy konyhai papírtörlőre szedjük a húst és a krumplit, majd leitatjuk róla a felesleges olajat.

Visszatérünk a salátához, és alaposan kinyomkodjuk az uborkából a levet, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az ecetet, a zúzott fokhagymát és belekeverjük a tejfölt is.

A fokhagymás olajhoz az olajba fokhagymanyomó segítségével belenyomjuk a fokhagymát, vagy ha van otthon mozsár, akkor azzal is krémesíthetjük a hagymát.

Kis tálkába szedjük az uborkasalátát. Tányérra szedjük a burgonyát, rátesszük a húst, amit megkenünk a fokhagymás olajjal, majd az egészet megkoronázzuk a sült szalonnával, amit megszórunk egy kevés pirospaprikával.

cigánypecsenye hasábburgonyával
Cigánypecsenye hasábburgonyával

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Szűzpecsenye lecsós burgonyával

Sarkadi pecsenye

www.streetkitchen.hu

Ha étteremben járok, és nem tudom eldönteni, mit is egyek, de szerepel az étlapon a cigánypecsenye, akkor a kérdés eldőlt. Persze szigorúan csak akkor, ha a ‘milyen húsból készítitek’ kérdésemre tarja a válasz. Karajból meg inkább készüljön rántott hús.

Hozzávalók

2 főre
Az uborkasalátához
1 db
kígyóuborka
2 tk
ecet
1 gerezd
fokhagyma
175 g
tejföl
A hasábburgonyához
600 g
krumpli
1 l
olaj
A húshoz
4 szelet
tarja
(kb. 400 g)
só, bors
3 ek
liszt
1 mk
pirospaprika
kb. 30 ml olaj
4 szelet
szalonna
A fokhagymás olajhoz
kb. 50 ml olaj
4 - 5 gerezd
fokhagyma
2 tk
kristálycukor

Így készül a cigánypecsenye hasábburgonyával.

Az uborkát egy mandolinnal vagy egy éles késsel kb. 3 mm vastagságúra szeleteljük, majd lesózzuk, és hagyjuk, hogy levet eresszen. A krumplit kb. 1 cm széles hasábokra vágjuk, majd sütésig félretesszük.

A húst enyhén kiklopfoljuk, majd sózzuk, borsozzuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, majd a hússzeleteket megforgatjuk benne. Olajat teszünk a serpenyőbe, majd közepesen erős lángon a hús mindkét oldalát kb. 3-3 perc alatt megpirítjuk benne, majd kivesszük.

A serpenyőben bő olajat hevítünk kb. 170 fokra, beletesszük a hasábokra vágott krumplit, és a krumplik tetejére tesszük a korábban lesütött húst is, majd lefedjük, hogy a gőzben még omlósabbá váljon a hús.

Míg sül a krumpli és a hús, a szalonnából kb. 1 cm vastag szeleteket vágunk, majd 1 centinként bevágjuk a bőréig, és egy száraz serpenyőben kisütjük a zsírját. Ha megpirult a krumpli, egy konyhai papírtörlőre szedjük a húst és a krumplit, majd leitatjuk róla a felesleges olajat.

Visszatérünk a salátához, és alaposan kinyomkodjuk az uborkából a levet, majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk az ecetet, a zúzott fokhagymát és belekeverjük a tejfölt is.

A fokhagymás olajhoz az olajba fokhagymanyomó segítségével belenyomjuk a fokhagymát, vagy ha van otthon mozsár, akkor azzal is krémesíthetjük a hagymát.

Kis tálkába szedjük az uborkasalátát. Tányérra szedjük a burgonyát, rátesszük a húst, amit megkenünk a fokhagymás olajjal, majd az egészet megkoronázzuk a sült szalonnával, amit megszórunk egy kevés pirospaprikával.

cigánypecsenye hasábburgonyával
Cigánypecsenye hasábburgonyával

Ezek a receptek is érdekelhetnek:

Szűzpecsenye lecsós burgonyával

Sarkadi pecsenye

Ha tetszett a Cigánypecsenye hasábburgonyával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept