Brutális kaják

Cottagepie,azangolokkedvenchúsospitéje

Cottage pie, az angolok kedvenc húsos pitéje

Hozzávalók
1 fej
hagyma
200 g
gomba
(legjobb a csiperke vagy portobello)
1 ek
olaj
1 ek
vaj
2 db
babérlevél
só, bors
800 g
darált sertéshús
(eredeti recept szerint marha)
2 tk
szárított kakukkfű
4 ek
worcester szósz
1 ek
sűrített paradicsom
200 ml
barna sör
100 ml
vörösbor
500 ml
zöldség- vagy marhaalaplé
(lehet nyugodtan alaplékockából vagy -zseléből)
0.5 db
szerecsendió
A püréhez
1 kg
krumpli
200 ml
tej
50 g
vaj
1 ek
mustár
1 csipet
őrölt szerecsendió
50 g
reszelt cheddar vagy gouda
A tetejére
100 g
cheddar vagy gouda
kakukkfű

Elkészítés

A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, és sós, forró vízben egy fazékban puhára főzzük. Mikor megfőtt, leszűrjük, hozzáadjuk a tejet, a vajat, a mustárt és a szerecsendiót, és krémesre törjük, majd belekeverjük a sajtot is, és félretesszük.

A hagymát és a gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Előveszünk egy nagy, mély serpenyőt vagy egy nagy lábast, és felolvasztjuk benne a vajat az olajjal. Beledobjuk a hagymát és a gombát, majd a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig sütjük, amíg a hagyma üveges nem lesz.

Hozzáadjuk a darált húst (spatulával vagy fakanállal jól nyomkodjuk szét), megszórjuk a kakukkfűvel, meglocsoljuk a Worcester szósszal, és addig sütjük, amíg be nem barnul. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a sört és a bort, majd további 5 percig főzzük.

Ezután felöntjük az alaplével, belereszeljük a szerecsendiót, majd 10 perc után megkóstoljuk, és ha kell, sózzunk és borsozzunk utána. Összesen 40 percig főzzük, amíg a szósz vissza nem redukálódik és be nem sűrűsödik picit. (Tipp: a vége előtt 5 perccel adhatunk hozzá egy evőkanálnyi keményítőt is.) Amikor kész, félrehúzzuk, és hagyjuk félig kihűlni.

pásztorpite
Cottage pie, avagy pásztorpite

Előveszünk egy jénait vagy egy mély, hőálló edényt. Az aljára kanalazzuk a ragut, majd a tetejét egyenletesen befedjük a krumplipürével. Ráreszelhetünk még sajtot, vagy megszórhatjuk friss kakukkfűvel. 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

www.streetkitchen.hu

Az angolok kedvence, a „pásztorpite” előtti number one. Harry és Vilmos herceg kedvence is: gyerekként ezt ették a Buckingham-palotában. Sokszor, sok helyütt elmondtam már az alapvető hasonlóságokat az angol (nem a brit, a klasszikus angol) és a magyar gasztronómia között: testes levesek, erős húsos ételek, hurkák, kolbászok, belsőségek, sűrű hallevek. A cottage pie akár lehetne hazai is.

Hozzávalók

4 főre
1 fej
hagyma
200 g
gomba
(legjobb a csiperke vagy portobello)
1 ek
olaj
1 ek
vaj
2 db
babérlevél
só, bors
800 g
darált sertéshús
(eredeti recept szerint marha)
2 tk
szárított kakukkfű
4 ek
worcester szósz
1 ek
sűrített paradicsom
200 ml
barna sör
100 ml
vörösbor
500 ml
zöldség- vagy marhaalaplé
(lehet nyugodtan alaplékockából vagy -zseléből)
0.5 db
szerecsendió
A püréhez
1 kg
krumpli
200 ml
tej
50 g
vaj
1 ek
mustár
1 csipet
őrölt szerecsendió
50 g
reszelt cheddar vagy gouda
A tetejére
100 g
cheddar vagy gouda
kakukkfű

A krumplit megpucoljuk, cikkekre vágjuk, és sós, forró vízben egy fazékban puhára főzzük. Mikor megfőtt, leszűrjük, hozzáadjuk a tejet, a vajat, a mustárt és a szerecsendiót, és krémesre törjük, majd belekeverjük a sajtot is, és félretesszük.

A hagymát és a gombát megtisztítjuk és apróra vágjuk. Előveszünk egy nagy, mély serpenyőt vagy egy nagy lábast, és felolvasztjuk benne a vajat az olajjal. Beledobjuk a hagymát és a gombát, majd a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon addig sütjük, amíg a hagyma üveges nem lesz.

Hozzáadjuk a darált húst (spatulával vagy fakanállal jól nyomkodjuk szét), megszórjuk a kakukkfűvel, meglocsoljuk a Worcester szósszal, és addig sütjük, amíg be nem barnul. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a sört és a bort, majd további 5 percig főzzük.

Ezután felöntjük az alaplével, belereszeljük a szerecsendiót, majd 10 perc után megkóstoljuk, és ha kell, sózzunk és borsozzunk utána. Összesen 40 percig főzzük, amíg a szósz vissza nem redukálódik és be nem sűrűsödik picit. (Tipp: a vége előtt 5 perccel adhatunk hozzá egy evőkanálnyi keményítőt is.) Amikor kész, félrehúzzuk, és hagyjuk félig kihűlni.

pásztorpite
Cottage pie, avagy pásztorpite

Előveszünk egy jénait vagy egy mély, hőálló edényt. Az aljára kanalazzuk a ragut, majd a tetejét egyenletesen befedjük a krumplipürével. Ráreszelhetünk még sajtot, vagy megszórhatjuk friss kakukkfűvel. 220 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a teteje aranybarna nem lesz.

Ha tetszett a cottage pie, az angolok kedvenc húsos pitéje receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése