A megmosott, megtisztított zöldségeket egy gyalu segítségével 2 mm vastagságúra szeleteljük. Alaposan összekeverjük őket, mivel azt szeretnénk, hogy minden üvegbe egyenletesen jusson a zöldségekből.
Egy fazékban elkeverjük a cukrot, a sót és az ecetet, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket, és további 10 percig forraljuk.
A zöldségeket az alaposan elmosott befőttesüvegekbe halmozzuk, majd 1 cm-t hagyva az üveg szájától, felöntjük a forró savanyítólével. Az üvegeket lezárjuk, fejre fordítjuk, majd így pihentetjük 30 percig. A befőttesüvegeket visszafordítjuk és egy nagyméretű lábasba tesszük, amelyet feltöltünk vízzel. A vízfürdőbe helyezett csalamádét 90 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 50 percre.
A hőkezelés után hagyjuk kihűlni a csalamádét, majd fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Krumplis tésztához, retró hamburgerbe vagy bármely húsétel mellé az egyik legjobb választás.
Csalamádétartósítószernélkül
A savanyúságok koronázatlan királya. Így készítsd el, hogy büszkévé tedd a nagymamádat.

Vega
Vegán
Ha egy olyan csalamádéra vágysz, amitől még a nagyi is elismerően bólogatna, akkor a csalamádé tartósítószer nélkül a tökéletes recept! Friss, ropogós, savanykás-édes, fűszeres, ráadásul tartósítószer-mentesen készül. Krumplis tésztához, retró hamburgerhez, grillhúsokhoz vagy akár önmagában is tökéletes – ezzel a házi csalamádéval garantáltan koronát tehetsz bármilyen ételre!
Hozzávalók
Elkészítés
A megmosott, megtisztított zöldségeket egy gyalu segítségével 2 mm vastagságúra szeleteljük. Alaposan összekeverjük őket, mivel azt szeretnénk, hogy minden üvegbe egyenletesen jusson a zöldségekből.
Egy fazékban elkeverjük a cukrot, a sót és az ecetet, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket, és további 10 percig forraljuk.
A zöldségeket az alaposan elmosott befőttesüvegekbe halmozzuk, majd 1 cm-t hagyva az üveg szájától, felöntjük a forró savanyítólével. Az üvegeket lezárjuk, fejre fordítjuk, majd így pihentetjük 30 percig. A befőttesüvegeket visszafordítjuk és egy nagyméretű lábasba tesszük, amelyet feltöltünk vízzel. A vízfürdőbe helyezett csalamádét 90 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 50 percre.
A hőkezelés után hagyjuk kihűlni a csalamádét, majd fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Krumplis tésztához, retró hamburgerbe vagy bármely húsétel mellé az egyik legjobb választás.
aasdad

Ezzel a tartósítószer nélküli csalamádéval nemcsak a hagyományokat viszed tovább, hanem olyan finomságot kapsz, ami minden étel mellé tökéletes kiegészítő. Legyen szó grillről, retró hamburgerről vagy egyszerű krumplis tésztáról, ez a csalamádé mindig a befutó lesz.
A nyár a befőzés szezonja, de ne felejtsétek el, hogy ilyenkor sem csak kompótot és lekvárt lehet eltenni télire, hanem itt van például a csalamádé tartósítószer nélkül! A sós és savanykás ízek kedvelői is bátran betárazhatnak otthonra a szezonális kedvenceikből. Próbáljátok ki ezeket a finomságokat is:
Ha tetszett a Csalamádé tartósítószer nélkül receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!