Savanyúságok

Csalamádétartósítószernélkül

Csalamádé tartósítószer nélkül
Csalamádé tartósítószer nélkül

Hozzávalók
2 szál
répa
(180 g/szál)
800 g
káposzta
2 db
kígyóuborka
(200 g/db)
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
600 g
tv-paprika
400 g
kápia paprika
500 g
kristálycukor
150 g
250 ml
10%-os ecet
3 l
víz
6 db
babérlevél
2 tk
egész bors
1 tk
köménymag
1 tk
koriandermag
2 tk
mustármag

Elkészítés
  1. A megmosott, megtisztított zöldségeket egy gyalu segítségével 2 mm vastagságúra szeleteljük. Alaposan összekeverjük őket, mivel azt szeretnénk, hogy minden üvegbe egyenletesen jusson a zöldségekből.

  2. Egy fazékban elkeverjük a cukrot, a sót és az ecetet, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket, és további 10 percig forraljuk.

  3. A zöldségeket az alaposan elmosott befőttesüvegekbe halmozzuk, majd 1 cm-t hagyva az üveg szájától, felöntjük a forró savanyítólével. Az üvegeket lezárjuk, fejre fordítjuk, majd így pihentetjük 30 percig. A befőttesüvegeket visszafordítjuk és egy nagyméretű lábasba tesszük, amelyet feltöltünk vízzel. A vízfürdőbe helyezett csalamádét 90 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 50 percre. 

  4. A hőkezelés után hagyjuk kihűlni a csalamádét, majd fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Krumplis tésztához, retró hamburgerbe vagy bármely húsétel mellé az egyik legjobb választás.

www.streetkitchen.hu

A savanyúságok koronázatlan királya. Így készítsd el, hogy büszkévé tedd a nagymamádat.

pictogram

Vega

pictogram

Vegán

Ha egy olyan csalamádéra vágysz, amitől még a nagyi is elismerően bólogatna, akkor a csalamádé tartósítószer nélkül a tökéletes recept! Friss, ropogós, savanykás-édes, fűszeres, ráadásul tartósítószer-mentesen készül. Krumplis tésztához, retró hamburgerhez, grillhúsokhoz vagy akár önmagában is tökéletes – ezzel a házi csalamádéval garantáltan koronát tehetsz bármilyen ételre!

Hozzávalók

3 db 1,5 literes üveghez
2 szál
répa
(180 g/szál)
800 g
káposzta
2 db
kígyóuborka
(200 g/db)
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
600 g
tv-paprika
400 g
kápia paprika
500 g
kristálycukor
150 g
250 ml
10%-os ecet
3 l
víz
6 db
babérlevél
2 tk
egész bors
1 tk
köménymag
1 tk
koriandermag
2 tk
mustármag

Elkészítés

  1. A megmosott, megtisztított zöldségeket egy gyalu segítségével 2 mm vastagságúra szeleteljük. Alaposan összekeverjük őket, mivel azt szeretnénk, hogy minden üvegbe egyenletesen jusson a zöldségekből.

  2. Egy fazékban elkeverjük a cukrot, a sót és az ecetet, felöntjük a vízzel, majd felforraljuk. Közben hozzáadjuk a fűszereket, és további 10 percig forraljuk.

  3. A zöldségeket az alaposan elmosott befőttesüvegekbe halmozzuk, majd 1 cm-t hagyva az üveg szájától, felöntjük a forró savanyítólével. Az üvegeket lezárjuk, fejre fordítjuk, majd így pihentetjük 30 percig. A befőttesüvegeket visszafordítjuk és egy nagyméretű lábasba tesszük, amelyet feltöltünk vízzel. A vízfürdőbe helyezett csalamádét 90 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 50 percre. 

  4. A hőkezelés után hagyjuk kihűlni a csalamádét, majd fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Krumplis tésztához, retró hamburgerbe vagy bármely húsétel mellé az egyik legjobb választás.

aasdad

Csalamádé tartósítószer nélkül
Csalamádé tartósítószer nélkül (Fotó: Street Kitchen)

Ezzel a tartósítószer nélküli csalamádéval nemcsak a hagyományokat viszed tovább, hanem olyan finomságot kapsz, ami minden étel mellé tökéletes kiegészítő. Legyen szó grillről, retró hamburgerről vagy egyszerű krumplis tésztáról, ez a csalamádé mindig a befutó lesz.

A nyár a befőzés szezonja, de ne felejtsétek el, hogy ilyenkor sem csak kompótot és lekvárt lehet eltenni télire, hanem itt van például a csalamádé tartósítószer nélkül! A sós és savanykás ízek kedvelői is bátran betárazhatnak otthonra a szezonális kedvenceikből. Próbáljátok ki ezeket a finomságokat is:

Lecsó télire

Savanyú uborka télire

Rebarbarakompót

Ha tetszett a Csalamádé tartósítószer nélkül receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept