Street Kitchen

Cseresznyéspite

Cseresznyés pite
Cseresznyés pite

Hozzávalók
1 kg
finomliszt
200 g
porcukor
2 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
500 g
vaj
3 db
tojássárgája
300 g
tejföl
125 g
zsemlemorzsa
A töltelékhez
1.5 kg
fagyasztott cseresznye
1 csipet
200 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 tk
fahéj
1 tk
szegfűszeg
2 csomag
vaníliás pudingpor
(40 g-os kiszerelés)
150 ml
víz
A tepsi kikenéséhez
50 g
vaj
A lekenéshez
1 db
tojás

Elkészítés
  1. Az átszitált liszthez adjuk a porcukrot, a sütőport és egy csipet sót, és alaposan elkeverjük. A hideg vajat, melyet érdemes felhasználás előtt 15 percre a mélyhűtőbe tenni, belereszeljük a keverékünkbe, majd elkeverjük, alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és simára gyúrjuk a tésztát. Két egyenlő részre osztjuk, majd 20 percre a hűtőbe rakjuk.

  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy fazékba tesszük a fagyasztott cseresznyét, egy csipet sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Magas hőfokon kiolvasztjuk, majd forraljuk. A pudingport a vízben kikeverjük, majd a forró cseresznyéhez öntjük. Tovább forraljuk 5 percig.

  3. A tölteléket hagyjuk kihűlni. Addig lisztezett felületen kinyújtjuk mindkét adag tésztát. A kivajazott tepsit vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, majd beleigazgatjuk az aljára az egyik tésztát. Villával alaposan megszurkáljuk, megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával, majd rákenjük a tölteléket. Egyenletesen elterítjük, és jöhet rá a második réteg tészta. Szintén megszurkáljuk, majd egy felvert tojással mindenhol lekenjük. 

  4. Előmelegített, 180 fokos sütőben 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük, és az igazi nosztalgikus hatás érdekében porcukorral díszítjük.

www.streetkitchen.hu

A sütemény, ami bármelyik családi asztalon megállja a helyét. Könnyen elkészíthető, mégis igazán finom. Ha egy mondattal kéne leírni: egyszerű, de nagyszerű.

Ez a cseresznyés pite az a süti, ami mindig telitalálat: klasszikus, házias, illatos és brutál finom! A puha, omlós tésztát a fűszeres, sűrű gyümölcsös töltelék teszi igazán ellenállhatatlanná. Akár vasárnapi ebéd után, akár hétköznapi kényeztetésként – ez a recept mindig megállja a helyét. A nosztalgiafaktor pedig garantált!

Hozzávalók

1 gáztepsi nagyságú pitéhez
1 kg
finomliszt
200 g
porcukor
2 csomag
sütőpor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
500 g
vaj
3 db
tojássárgája
300 g
tejföl
125 g
zsemlemorzsa
A töltelékhez
1.5 kg
fagyasztott cseresznye
1 csipet
200 g
kristálycukor
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 tk
fahéj
1 tk
szegfűszeg
2 csomag
vaníliás pudingpor
(40 g-os kiszerelés)
150 ml
víz
A tepsi kikenéséhez
50 g
vaj
A lekenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

  1. Az átszitált liszthez adjuk a porcukrot, a sütőport és egy csipet sót, és alaposan elkeverjük. A hideg vajat, melyet érdemes felhasználás előtt 15 percre a mélyhűtőbe tenni, belereszeljük a keverékünkbe, majd elkeverjük, alaposan elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a tejfölt, és simára gyúrjuk a tésztát. Két egyenlő részre osztjuk, majd 20 percre a hűtőbe rakjuk.

  2. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. Egy fazékba tesszük a fagyasztott cseresznyét, egy csipet sót, a cukrot, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Magas hőfokon kiolvasztjuk, majd forraljuk. A pudingport a vízben kikeverjük, majd a forró cseresznyéhez öntjük. Tovább forraljuk 5 percig.

  3. A tölteléket hagyjuk kihűlni. Addig lisztezett felületen kinyújtjuk mindkét adag tésztát. A kivajazott tepsit vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával, majd beleigazgatjuk az aljára az egyik tésztát. Villával alaposan megszurkáljuk, megszórjuk vékonyan zsemlemorzsával, majd rákenjük a tölteléket. Egyenletesen elterítjük, és jöhet rá a második réteg tészta. Szintén megszurkáljuk, majd egy felvert tojással mindenhol lekenjük. 

  4. Előmelegített, 180 fokos sütőben 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, csak utána szeleteljük, és az igazi nosztalgikus hatás érdekében porcukorral díszítjük.

cseresznyes-pite-5
Cseresznyés pite (Fotó: Street Kitchen)

Hasznos tudnivalók

  • Tészta: a hideg vaj reszelése segít abban, hogy a tészta omlós maradjon – ne hagyd ki ezt a lépést!

  • Fagyasztott cseresznye: frissel is készíthető, csak magozd ki alaposan. Fagyasztottból viszont egész évben működik.

  • Pudingos sűrítés: a pudingpor garantálja a tökéletes, nem szétfolyós állagot – és még plusz ízt is ad.

  • Zsemlemorzsa: a tepsi alján és a töltelék alatt is fontos – ez fogja fel a felesleges nedvességet.

  • Szeletelés: csak kihűlés után szeleteld, különben szétesik – hidd el, megéri kivárni!

A cseresznyés pite igazi „egyszerű, de nagyszerű” recept: nem kell hozzá cukrászdiploma, csak egy kis idő, szeretet, meg egy adag cseresznye. A töltelék fűszeres, a tészta omlós, a végeredmény pedig egy olyan süti, amit bárki szívesen elfogyasztana – természetesen porcukros bajusszal! Ha bejött ez a nosztalgikus, gyümölcsös cseresznyés pite, mutatunk még pár hasonló klasszikust:

Citromos-túrós pite

Fűszeres almás pite

Békebeli almás pite

Ha tetszett a Cseresznyés pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept