Gluténmentes receptek

Csirkemellsültgyökérzöldségekkel,narancsosdresszinggel

Csirkemell sült gyökérzöldségekkel, narancsos dresszinggel

Hozzávalók
A csirkemellhez
2 db
csirkemell
(350-400g)
só, bors
50 ml
olaj
A sült zöldségekhez
2 szál
répa
(nagyobb)
2 szál
fehérrépa
1 db
zeller
3 - 4 ek
olaj
só, bors
A narancsos dresszinghez
500 ml
100%-os, szűrt narancslé
1 szál
póréhagyma
(kb. 15 cm-es darab)
200 - 250 ml
olaj
1 tk
cukor
1 tk
mustár
1 db
lime
1 db
narancs héja
1 csokor
petrezselyem
A kandírozott dióhoz
100 ml
víz
3 ek
cukor
1 marék
dió

Elkészítés

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben oldalanként 1,5 perc alatt körbepirítjuk egy kevés olajon, majd kivesszük a serpenyőből, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután, mérettől függően, kb. 12-14 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hogy a belseje is átsüljön. Kivesszük, és szeletelés előtt hagyjuk pihenni 5-8 percet (az sem baj, ha többet).

A zöldségeket körülbelül 8-10 centis hasábokra vágjuk, és egy keverőtálba tesszük. Öntünk rá 3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd jó alaposan átkeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 230 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük. Törekedjünk rá, hogy a zöldségek ne érjenek össze. Nem kell megijedni, ha picit megégnek.

Közben elkészítjük a narancsos dresszinget. A narancslevet 150 ml-re visszaforraljuk, majd félretesszük. A póréhagymát felkockázzuk, 2 evőkanál olajon megpirítjuk, majd egy turmixgépbe tesszük a narancslé-koncentrátummal együtt. Bekapcsoljuk a turmixgépet, és lassan hozzácsurgatjuk az olajat. Szép, krémes emulziót kell kapnunk. Mikor a narancslé felvette az olajat, és elértük a kívánt sűrűséget, egy keverőtálba tesszük az öntetünket, és ízesítjük pici sóval, cukorral, mustárral, lime- és narancshéjjal, a lime negyedének a levével és az apróra vágott petrezselyemmel. (Ha marad az öntetből, tegyétek egy üvegbe, és hűtőben akár egy hétig is eláll.)

A kandírozott dióhoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd ha elolvadt a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről. Beletesszük a diót, hagyjuk benne állni fél percig, majd kivesszük, és egy száraz serpenyőben körülbelül 2 percig pirítjuk.

Tálaláskor a tányérra szedünk a zöldségekből, meglocsoljuk a dresszinggel, megszórjuk a kandírozott dióval, majd mellétesszük a felszeletelt csirkemellet.

csirkemell sült gyökérzöldségekkel
Csirkemell sült gyökérzöldségekkel, narancsos dresszinggel

Ezek a csirkemell receptek is érdekelhetnek:

Krémes parmezános csirkemell

Lecsós csirke, ahogy Zé készíti

www.streetkitchen.hu

Ez több mint egy sima csirkemell némi zöldséggel. Kevés jobb dolog történhet egy gyökérzöldséggel, mint mikor sütőben „megégetjük”. Pláne, ha két ilyen szuper kiegészítőt is adunk mellé, mint ez a dresszing és a kandírozott dió.

Hozzávalók

2 főre
A csirkemellhez
2 db
csirkemell
(350-400g)
só, bors
50 ml
olaj
A sült zöldségekhez
2 szál
répa
(nagyobb)
2 szál
fehérrépa
1 db
zeller
3 - 4 ek
olaj
só, bors
A narancsos dresszinghez
500 ml
100%-os, szűrt narancslé
1 szál
póréhagyma
(kb. 15 cm-es darab)
200 - 250 ml
olaj
1 tk
cukor
1 tk
mustár
1 db
lime
1 db
narancs héja
1 csokor
petrezselyem
A kandírozott dióhoz
100 ml
víz
3 ek
cukor
1 marék
dió

A csirkemellet sózzuk, borsozzuk, és forró serpenyőben oldalanként 1,5 perc alatt körbepirítjuk egy kevés olajon, majd kivesszük a serpenyőből, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután, mérettől függően, kb. 12-14 percre 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hogy a belseje is átsüljön. Kivesszük, és szeletelés előtt hagyjuk pihenni 5-8 percet (az sem baj, ha többet).

A zöldségeket körülbelül 8-10 centis hasábokra vágjuk, és egy keverőtálba tesszük. Öntünk rá 3 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd jó alaposan átkeverjük. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 230 fokra előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük. Törekedjünk rá, hogy a zöldségek ne érjenek össze. Nem kell megijedni, ha picit megégnek.

Közben elkészítjük a narancsos dresszinget. A narancslevet 150 ml-re visszaforraljuk, majd félretesszük. A póréhagymát felkockázzuk, 2 evőkanál olajon megpirítjuk, majd egy turmixgépbe tesszük a narancslé-koncentrátummal együtt. Bekapcsoljuk a turmixgépet, és lassan hozzácsurgatjuk az olajat. Szép, krémes emulziót kell kapnunk. Mikor a narancslé felvette az olajat, és elértük a kívánt sűrűséget, egy keverőtálba tesszük az öntetünket, és ízesítjük pici sóval, cukorral, mustárral, lime- és narancshéjjal, a lime negyedének a levével és az apróra vágott petrezselyemmel. (Ha marad az öntetből, tegyétek egy üvegbe, és hűtőben akár egy hétig is eláll.)

A kandírozott dióhoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd ha elolvadt a cukor, lehúzzuk a tűzhelyről. Beletesszük a diót, hagyjuk benne állni fél percig, majd kivesszük, és egy száraz serpenyőben körülbelül 2 percig pirítjuk.

Tálaláskor a tányérra szedünk a zöldségekből, meglocsoljuk a dresszinggel, megszórjuk a kandírozott dióval, majd mellétesszük a felszeletelt csirkemellet.

csirkemell sült gyökérzöldségekkel
Csirkemell sült gyökérzöldségekkel, narancsos dresszinggel

Ezek a csirkemell receptek is érdekelhetnek:

Krémes parmezános csirkemell

Lecsós csirke, ahogy Zé készíti

Ha tetszett a Csirkemell sült gyökérzöldségekkel, narancsos dresszinggel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept