Köretek

Csőbensültburgonya

Csőben sült burgonya

Hozzávalók
500 ml
habtejszín
1 szál
rozmaring
8 szál
kakukkfű
0.5 tk
őrölt szerecsendió
só, bors
800 g
burgonya
(tisztított súly)
150 g
olvasztott vaj
150 g
vörös cheddar

Elkészítés
  1. A csőben sült burgonya első lépéseként egy edénybe mérjük a tejszínt, hozzáadjuk a rozmaringot,  a kakukkfüvet, a szerecsendiót és sózzuk, borsozzuk, majd közepes hőmérsékleten felmelegítjük, de forralni nem kell. 

  2. Közben egy zöldséggyaluval 2 mm-es szeletekre vágjuk a megpucolt burgonyát, egy keverőtálba rakjuk és hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd rászűrjük a szoba-hőmérsékletűre hűtött tejszínes keveréket, és összekeverjük. 

  3. Belepakoljuk a tepsibe a tejszínes burgonyaszeleteket, egymást fedve. A tetejét befedjük egy sütőpapírral, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 1 órára, míg a burgonya teljesen megpuhul. Ezt egy hústűvel tudjuk lecsekkolni.

  4. Ha a burgonya megpuhult, ráreszeljük a tetejére a sajtot, és visszatesszük a sütőbe további 10 percre, míg az is szépen rápirul. 

  5. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni és kiemelni a tepsiből, és már mehet is a tányérra.

www.streetkitchen.hu

Francia klasszikus következik: a gratin burgonya. Készíthetjük fűszeres tejszínnel, de akár egy besamellel leöntve is. Én az utóbbi verziót szeretem, és nem szoktam a burgonyát sem előfőzni hozzá, és a sajt sem maradhat le a tetejéről. Pazar köret, az biztos, de nyugodtan tehettek hozzá sonkát vagy akár bacont is. Elrontani nem fogja!

Ebben a receptben a krumpli kapja a főszerepet – tejszínnel, fűszerekkel és egy jó adag sajttal. Ropogós tetejű, krémes belsejű köret, amit nehéz nem szeretni.

Hozzávalók

1 db 25x25 cm-es tepsihez
500 ml
habtejszín
1 szál
rozmaring
8 szál
kakukkfű
0.5 tk
őrölt szerecsendió
só, bors
800 g
burgonya
(tisztított súly)
150 g
olvasztott vaj
150 g
vörös cheddar

Elkészítés

  1. A csőben sült burgonya első lépéseként egy edénybe mérjük a tejszínt, hozzáadjuk a rozmaringot,  a kakukkfüvet, a szerecsendiót és sózzuk, borsozzuk, majd közepes hőmérsékleten felmelegítjük, de forralni nem kell. 

  2. Közben egy zöldséggyaluval 2 mm-es szeletekre vágjuk a megpucolt burgonyát, egy keverőtálba rakjuk és hozzáadjuk az olvasztott vajat, majd rászűrjük a szoba-hőmérsékletűre hűtött tejszínes keveréket, és összekeverjük. 

  3. Belepakoljuk a tepsibe a tejszínes burgonyaszeleteket, egymást fedve. A tetejét befedjük egy sütőpapírral, majd betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 1 órára, míg a burgonya teljesen megpuhul. Ezt egy hústűvel tudjuk lecsekkolni.

  4. Ha a burgonya megpuhult, ráreszeljük a tetejére a sajtot, és visszatesszük a sütőbe további 10 percre, míg az is szépen rápirul. 

  5. Hagyjuk kicsit hűlni, hogy könnyebb legyen szeletelni és kiemelni a tepsiből, és már mehet is a tányérra.

Ha tetszett a Csőben sült burgonya receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept