Gluténmentes receptek

Cukkinilasagne

Cukkinilasagne

Hozzávalók
20 ml
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
4 gerezd
fokhagyma
2 db
paradicsom
(90 g/db)
500 g
darált sertéshús
oregánó
só, bors
450 ml
passata
2 db
cukkini
(200 g/db)
200 g
reszelt trappista
120 g
reszelt füstölt sajt

Elkészítés

A cukkinilasagne elkészítéséhez egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és lepirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. A répát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzádobjuk a hagymához. Mehetnek bele a felcikkezett fokhagymák, a felkockázott paradicsomok, majd a darált sertéshús is, és alaposan lepirítjuk. Megszórjuk az oregánóval, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a passatával, és lefedve 10 percig közepes lángon rotyogtatjuk a ragunkat.

A cukkini egyik végébe egy villát szúrunk, hogy a deszkára fektetve, egy hámozó segítségével könnyen vékony szalagokat tudjunk lehámozni róla. Ezt addig ismételjük, míg elérjük a magokat, majd fordítunk egyet rajta, és ott is elkezdünk szalagokat hámozni belőle. Lényegében addig fejtjük le a cukkiniszalagokat minden oldaláról, amíg már csak a téglalap alakú magház marad meg a zöldségből. Ezt megismételjük a másik cukkinivel is. 

Ezután egy nagyobb tálba helyezzük a gluténmentes cukkinitésztánkat, besózzuk a szalagokat, és alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a só. Erre azért van szükség, hogy a só előkészítse nekünk a cukkiniszalagokat a sütéshez, és a lehető legtöbb nedvesség távozzon belőlük. 5 perc után leöntjük a cukkiniből kijött levet.

A cukkinilasagne összeállítása

Egy közepes méretű tepsibe elkezdjük lefektetni a cukkiniszalagokat két rétegben úgy, hogy befedje az egész tepsink alját. Mehet rá egy adag a raguból és a reszelt trappistából, majd ismét mehetnek rá a cukkiniszalagok, és ezt addig ismételjük, amíg elérünk az utolsó réteg cukkinihez, amivel befedjük a tetejét. Ráreszeljük a maradék trappista sajtot, és alaposan megküldjük a füstölt sajttal is. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Érdemes várni, hogy a cukkinilasagne langyosra hűljön, hogy könnyebb legyen szeletelni.

cukkinilasagne
Cukkinilasagne (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítés: 30 perc
  • Sütési idő: 35 perc

www.streetkitchen.hu

Ha gluténérzékenységed van, vagy kicsit szénhidrátszegényebben szeretnél étkezni, akkor itt egy recept, ami tuti befutó lesz! A lasagne tésztalapjait a cukkinicsíkokkal helyettesítjük, rengeteg sajttal és egy alap darált húsos-paradicsomos raguval.

Hozzávalók

6 főre
20 ml
olívaolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
4 gerezd
fokhagyma
2 db
paradicsom
(90 g/db)
500 g
darált sertéshús
oregánó
só, bors
450 ml
passata
2 db
cukkini
(200 g/db)
200 g
reszelt trappista
120 g
reszelt füstölt sajt

A cukkinilasagne elkészítéséhez egy lábasban felhevítjük az olívaolajat, és lepirítjuk rajta az apróra vágott vöröshagymát. A répát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzádobjuk a hagymához. Mehetnek bele a felcikkezett fokhagymák, a felkockázott paradicsomok, majd a darált sertéshús is, és alaposan lepirítjuk. Megszórjuk az oregánóval, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a passatával, és lefedve 10 percig közepes lángon rotyogtatjuk a ragunkat.

A cukkini egyik végébe egy villát szúrunk, hogy a deszkára fektetve, egy hámozó segítségével könnyen vékony szalagokat tudjunk lehámozni róla. Ezt addig ismételjük, míg elérjük a magokat, majd fordítunk egyet rajta, és ott is elkezdünk szalagokat hámozni belőle. Lényegében addig fejtjük le a cukkiniszalagokat minden oldaláról, amíg már csak a téglalap alakú magház marad meg a zöldségből. Ezt megismételjük a másik cukkinivel is. 

Ezután egy nagyobb tálba helyezzük a gluténmentes cukkinitésztánkat, besózzuk a szalagokat, és alaposan átforgatjuk, hogy mindenhol érje a só. Erre azért van szükség, hogy a só előkészítse nekünk a cukkiniszalagokat a sütéshez, és a lehető legtöbb nedvesség távozzon belőlük. 5 perc után leöntjük a cukkiniből kijött levet.

A cukkinilasagne összeállítása

Egy közepes méretű tepsibe elkezdjük lefektetni a cukkiniszalagokat két rétegben úgy, hogy befedje az egész tepsink alját. Mehet rá egy adag a raguból és a reszelt trappistából, majd ismét mehetnek rá a cukkiniszalagok, és ezt addig ismételjük, amíg elérünk az utolsó réteg cukkinihez, amivel befedjük a tetejét. Ráreszeljük a maradék trappista sajtot, és alaposan megküldjük a füstölt sajttal is. 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. Érdemes várni, hogy a cukkinilasagne langyosra hűljön, hogy könnyebb legyen szeletelni.

cukkinilasagne
Cukkinilasagne (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítés: 30 perc
  • Sütési idő: 35 perc

Ha tetszett a cukkinilasagne receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése