Húsvét

Erdélyinyúlpástétomalmástojássalátával

Erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával

Hozzávalók
A pástétomhoz
1.2 kg
nyúlcombfilé
150 g
füstölt kenyérszalonna
250 g
kolozsvári szalonna
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
150 g
savanyú káposzta
(apró)
1 csokor
tárkony
6 szál
kakukkfű
só, bors
2 db
tojás
300 g
nyúlmáj
A salátához
3 db
alma
(200 g/db)
8 db
keményre főtt tojás
1 fej
lila hagyma
(120 g/fej)
1 csokor
petrezselyemzöld
180 g
majonéz
220 g
tejföl
1 ek
porcukor
1 db
citrom leve
só, bors
A tálaláshoz
1 db
kovászos vekni
(kb. 800 g-os)

Elkészítés

Az erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával elkészítéséhez a nyúlcombot és a füstölt kenyérszalonnát ledaráljuk és egy keverőtálba tesszük. A kolozsvári szalonnát fél cm-es kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten kipirítjuk a zsírját, majd megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát 10-12 perc alatt. Jöhet hozzá az enyhén kimosott savanyú káposzta, fűszerezzük az aprított tárkonnyal, a kakukkfűlevelekkel, sózzuk, borsozzuk, majd így főzzük még 5 percig. Ezt az alapot hozzákeverjük a darált húshoz a tojások kíséretében, és alaposan összekeverjük.

Egy 35x11x6 cm-es pástétomformába légmentesen belenyomkodjuk a húsmassza felét, és a közepére fektetjük egy csíkban az enyhén megsózott nyúlmájat, majd beborítjuk a massza másik felével, és alaposan az asztalhoz ütögetjük a formát, hogy jól belerázódjon a töltelék. Egy magas falú tepsibe helyezzük a pástétomformát, és felöntjük annyi forró vízzel a tepsit, hogy a forma egyharmadáig érjen, majd betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 45 percre.   

A salátához az almát és a főtt tojást fél cm-es kockákra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Finomra vágjuk a lila hagymát, a petrezselyemzöldet, és hozzátesszük az almás tojáshoz. Végezetül hozzáadjuk a maradék alapanyagokat, alaposan összekeverjük és a hűtőbe tesszük, míg a pástétom meg nem sül. 

Tálalás előtt a pástétomról óvatosan leöntjük a kisült folyadékot, kiemeljük egy deszkára és 10 percig pihentetjük. Ezután ujjnyi szeleteket vágunk belőle, amit a saláta mellé helyezünk és pirítóssal kínáljuk.

Tipp: Ha a sütésnél nagyon precízek szeretnénk lenni, hogy ne száradjon ki a pástétom, akkor maghőmérő segítségével 64 fokig süssük. 

Erdélyi nyúlpástétom al tányéronás tojássalátával
Erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 45 perc
  • Pihentetés: 10 perc

Az erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával olyan kaja, ami után tuti megnyalod mind a tíz ujjadat! De ha nem tudsz betelni a villantós húsvéti receptekkel, akkor itt van még három!

Majonézes sonkasaláta

Almás-tormás sonkatekercs

Sonkás sajttekercs

www.streetkitchen.hu

Bevallom, én abba a csapatba tartozom, akik imádják a nyúlhúst és rajonganak az erdélyi konyháért. Így nem is volt kérdés számomra, hogy összedobjak egy olyan ételt, amit a szomszédaink előszeretettel fogyasztanak húsvétkor.

Hozzávalók

8 személyre
A pástétomhoz
1.2 kg
nyúlcombfilé
150 g
füstölt kenyérszalonna
250 g
kolozsvári szalonna
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
150 g
savanyú káposzta
(apró)
1 csokor
tárkony
6 szál
kakukkfű
só, bors
2 db
tojás
300 g
nyúlmáj
A salátához
3 db
alma
(200 g/db)
8 db
keményre főtt tojás
1 fej
lila hagyma
(120 g/fej)
1 csokor
petrezselyemzöld
180 g
majonéz
220 g
tejföl
1 ek
porcukor
1 db
citrom leve
só, bors
A tálaláshoz
1 db
kovászos vekni
(kb. 800 g-os)

Az erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával elkészítéséhez a nyúlcombot és a füstölt kenyérszalonnát ledaráljuk és egy keverőtálba tesszük. A kolozsvári szalonnát fél cm-es kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten kipirítjuk a zsírját, majd megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát 10-12 perc alatt. Jöhet hozzá az enyhén kimosott savanyú káposzta, fűszerezzük az aprított tárkonnyal, a kakukkfűlevelekkel, sózzuk, borsozzuk, majd így főzzük még 5 percig. Ezt az alapot hozzákeverjük a darált húshoz a tojások kíséretében, és alaposan összekeverjük.

Egy 35x11x6 cm-es pástétomformába légmentesen belenyomkodjuk a húsmassza felét, és a közepére fektetjük egy csíkban az enyhén megsózott nyúlmájat, majd beborítjuk a massza másik felével, és alaposan az asztalhoz ütögetjük a formát, hogy jól belerázódjon a töltelék. Egy magas falú tepsibe helyezzük a pástétomformát, és felöntjük annyi forró vízzel a tepsit, hogy a forma egyharmadáig érjen, majd betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 45 percre.   

A salátához az almát és a főtt tojást fél cm-es kockákra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Finomra vágjuk a lila hagymát, a petrezselyemzöldet, és hozzátesszük az almás tojáshoz. Végezetül hozzáadjuk a maradék alapanyagokat, alaposan összekeverjük és a hűtőbe tesszük, míg a pástétom meg nem sül. 

Tálalás előtt a pástétomról óvatosan leöntjük a kisült folyadékot, kiemeljük egy deszkára és 10 percig pihentetjük. Ezután ujjnyi szeleteket vágunk belőle, amit a saláta mellé helyezünk és pirítóssal kínáljuk.

Tipp: Ha a sütésnél nagyon precízek szeretnénk lenni, hogy ne száradjon ki a pástétom, akkor maghőmérő segítségével 64 fokig süssük. 

Erdélyi nyúlpástétom al tányéronás tojássalátával
Erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra
  • Sütési idő: 45 perc
  • Pihentetés: 10 perc

Az erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával olyan kaja, ami után tuti megnyalod mind a tíz ujjadat! De ha nem tudsz betelni a villantós húsvéti receptekkel, akkor itt van még három!

Majonézes sonkasaláta

Almás-tormás sonkatekercs

Sonkás sajttekercs

Ha tetszett az Erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept