Az erdélyi nyúlpástétom almás tojássalátával elkészítéséhez a nyúlcombot és a füstölt kenyérszalonnát ledaráljuk és egy keverőtálba tesszük. A kolozsvári szalonnát fél cm-es kockákra vágjuk, és egy serpenyőben, közepes hőmérsékleten kipirítjuk a zsírját, majd megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát 10-12 perc alatt. Jöhet hozzá az enyhén kimosott savanyú káposzta, fűszerezzük az aprított tárkonnyal, a kakukkfűlevelekkel, sózzuk, borsozzuk, majd így főzzük még 5 percig. Ezt az alapot hozzákeverjük a darált húshoz a tojások kíséretében, és alaposan összekeverjük.
Egy 35x11x6 cm-es pástétomformába légmentesen belenyomkodjuk a húsmassza felét, és a közepére fektetjük egy csíkban az enyhén megsózott nyúlmájat, majd beborítjuk a massza másik felével, és alaposan az asztalhoz ütögetjük a formát, hogy jól belerázódjon a töltelék. Egy magas falú tepsibe helyezzük a pástétomformát, és felöntjük annyi forró vízzel a tepsit, hogy a forma egyharmadáig érjen, majd betesszük a 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 45 percre.
A salátához az almát és a főtt tojást fél cm-es kockákra vágjuk és egy keverőtálba tesszük. Finomra vágjuk a lila hagymát, a petrezselyemzöldet, és hozzátesszük az almás tojáshoz. Végezetül hozzáadjuk a maradék alapanyagokat, alaposan összekeverjük és a hűtőbe tesszük, míg a pástétom meg nem sül.
Tálalás előtt a pástétomról óvatosan leöntjük a kisült folyadékot, kiemeljük egy deszkára és 10 percig pihentetjük. Ezután ujjnyi szeleteket vágunk belőle, amit a saláta mellé helyezünk és pirítóssal kínáljuk.
Tipp: Ha a sütésnél nagyon precízek szeretnénk lenni, hogy ne száradjon ki a pástétom, akkor maghőmérő segítségével 64 fokig süssük.

- Elkészítési idő: 1 óra
- Sütési idő: 45 perc
- Pihentetés: 10 perc