Levesek

Erőlevesbuggyantotttojással

Erőleves buggyantott tojással
Erőleves buggyantott tojással

Hozzávalók
1.5 kg
marhacsont
3 szál
sárgarépa
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
130 g
karalábé
0.5 db
zellergumó
(440 g/db)
7 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4
gyömbér
0.5 ek
egész fekete bors
1 csokor
petrezselyem
4 l
víz
A derítéshez
250 g
darált marhahús
5 db
tojásfehérje
1 ek
sűrített paradicsom
A buggyantott tojáshoz
6 db
tojás
ecet

Elkészítés
  1. Az erőleves buggyantott tojással első lépéseként a marhacsontokat betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt megsütjük őket.

  2. Ezután egy nagyobb fazékba tesszük a megtisztított, egészben hagyott sárgarépával és fehérrépával, a karalábéval, a zellergumóval, a fokhagymával, a vöröshagymával, a megpucolt gyömbérrel, a borssal és a petrezselyemmel, majd felöntjük a vízzel és elkezdjük melegíteni. 

  3. Amíg felforr, egy tálban habverő segítségével összekeverjük a darált húst, a tojásfehérjét és a sűrített paradicsomot, majd amikor elkezdett forrni a leves, óvatosan a tetejére öntjük.

  4. Fontos, hogy ne gyöngyözzön, hanem kissé forrjon a leves, hogy a tojást egyből összerántsa.

  5. Sózzuk, és óvatosan forralva 4 órán át főzzük. Időnként a fazekat megfogva mozgassuk át a levest, hogy az aljáról jól össze tudja gyűjteni a derítés azt, amire nincs szükségünk, így gyönyörű áttetsző, aranyló leves lesz a végeredmény.   

  6. Amikor a leves megfőtt, a tetejéről egy lapátkanállal levesszük a derítést. Ezt sajnos nem tudjuk felhasználni, hiszen a tisztítás volt a fő szerepe.

  7. Egy csipesszel kivesszük a levesből a csontokat és a zöldségeket, végül átszűrjük.

  8. A buggyantott tojásokhoz egy kis lábas vizet forralunk, hozzáadjuk a sót és az ecetet, nem kell sajnálni, de azért túlzásba se essünk, majd a vízbe egyenként óvatosan belecsúsztatjuk a tojásokat. Kb. 3 percig főzzük, amíg a fehérje megköt, de a sárgája lágy marad.

  9. Tálaláskor a zöldségeket tetszőleges formában mélytányérokba szedjük, majd felöntjük a levessel és ráhelyezzük a buggyantott tojást.

www.streetkitchen.hu

Az erőlevest semmiképp sem lehet azzal vádolni, hogy gyenge lenne!

Van abban valami zseniálisan megnyugtató, amikor egy tányér forró erőleves illata betölti a konyhát. Ez az a leves, ami mindig visszahozza az egyensúlyt – legyen szó egy hosszú napról vagy egy megfázásról. A buggyantott tojás pedig pont az a plusz, ami feldobja: lágy, krémes és tökéletesen illik a gazdag, ízes alapléhez. Egy kanál, és máris érzed, ahogy a forróság, a friss zöldségek és a selymes tojás együtt dolgoznak azon, hogy minden rendbe jöjjön.

Hozzávalók

6 adag
1.5 kg
marhacsont
3 szál
sárgarépa
2 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
130 g
karalábé
0.5 db
zellergumó
(440 g/db)
7 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
4
gyömbér
0.5 ek
egész fekete bors
1 csokor
petrezselyem
4 l
víz
A derítéshez
250 g
darált marhahús
5 db
tojásfehérje
1 ek
sűrített paradicsom
A buggyantott tojáshoz
6 db
tojás
ecet

Elkészítés

  1. Az erőleves buggyantott tojással első lépéseként a marhacsontokat betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt megsütjük őket.

  2. Ezután egy nagyobb fazékba tesszük a megtisztított, egészben hagyott sárgarépával és fehérrépával, a karalábéval, a zellergumóval, a fokhagymával, a vöröshagymával, a megpucolt gyömbérrel, a borssal és a petrezselyemmel, majd felöntjük a vízzel és elkezdjük melegíteni. 

  3. Amíg felforr, egy tálban habverő segítségével összekeverjük a darált húst, a tojásfehérjét és a sűrített paradicsomot, majd amikor elkezdett forrni a leves, óvatosan a tetejére öntjük.

  4. Fontos, hogy ne gyöngyözzön, hanem kissé forrjon a leves, hogy a tojást egyből összerántsa.

  5. Sózzuk, és óvatosan forralva 4 órán át főzzük. Időnként a fazekat megfogva mozgassuk át a levest, hogy az aljáról jól össze tudja gyűjteni a derítés azt, amire nincs szükségünk, így gyönyörű áttetsző, aranyló leves lesz a végeredmény.   

  6. Amikor a leves megfőtt, a tetejéről egy lapátkanállal levesszük a derítést. Ezt sajnos nem tudjuk felhasználni, hiszen a tisztítás volt a fő szerepe.

  7. Egy csipesszel kivesszük a levesből a csontokat és a zöldségeket, végül átszűrjük.

  8. A buggyantott tojásokhoz egy kis lábas vizet forralunk, hozzáadjuk a sót és az ecetet, nem kell sajnálni, de azért túlzásba se essünk, majd a vízbe egyenként óvatosan belecsúsztatjuk a tojásokat. Kb. 3 percig főzzük, amíg a fehérje megköt, de a sárgája lágy marad.

  9. Tálaláskor a zöldségeket tetszőleges formában mélytányérokba szedjük, majd felöntjük a levessel és ráhelyezzük a buggyantott tojást.

Erőleves buggyantott tojással
Erőleves buggyantott tojással (Fotó: Street Kitchen)

Az erőleves akkor az igazi, ha nem spórolunk a jó alapanyagokkal: csontos húsból, friss zöldségekből, lassan főzve készül. A buggyantott tojás a tetején nemcsak látványban ad neki pluszt, hanem ízben is – egy kis fehérjés krémesség, ami minden kortyot kicsit igazi élménnyé tesz. Akár ebédre, akár vacsorára tálalod, ez a leves az egyik legjobb módja annak, hogy testileg-lelkileg újra feltöltődj.

Az erőleves buggyantott tojással főételnek is beillik. Ha cuccos leveseket keresel, jó helyen jársz!

Betyárleves

Alföldi gulyásleves

Halleves harcsából

Ha tetszett az erőleves buggyantott tojással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése