A hozzávalókat a szilva és a fahéj kivételével összedolgozzuk egy homogén masszává, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A szilvát kimagozzuk, felcikkezzük és összekeverjük a fahéjjal.
A tészta tetejére pakoljuk a szilvacikkeket, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Kicsit pihentetjük, majd felkockázzuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.
Fahéjasszilvássüti

Könnyed, mégis telt ízű desszert, ami nem tolakodóan édes, így azoknak is bejön, akik nem rajonganak a cukorbombákért. Ráadásul kávé, tea, egy pohár tej vagy akár egy kis vaníliás joghurt mellé is szuper választás.
A fahéjas szilvás süti maga az őszi hangulat egy tepsiben: illatos, puha, gyümölcsös és épp annyira édes, hogy ne lehessen megállni egy szeletnél. A szilva savanykás-édes karaktere tökéletesen harmonizál a meleg fűszerekkel, főleg a fahéjjal, de akár egy csipet szegfűszeg vagy gyömbér is mehet bele, ha még rétegezettebb ízekre vágysz.
Mivel nem túl édes, reggelinek is megállja a helyét egy jó kávé vagy tea mellé, de desszertként egy gombóc vaníliafagyival is hibátlan. Ha előre sütnéd, jól zárható dobozban 2-3 napig eláll, és másnapra még puhább lesz. A szilva, a fahéj és a puha tészta hármasa egyértelműen az a kombináció, amire bármikor vissza fogsz térni.
Hozzávalók
A tetejére
Elkészítés
A hozzávalókat a szilva és a fahéj kivételével összedolgozzuk egy homogén masszává, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük.
A szilvát kimagozzuk, felcikkezzük és összekeverjük a fahéjjal.
A tészta tetejére pakoljuk a szilvacikkeket, és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
Kicsit pihentetjük, majd felkockázzuk, és porcukorral megszórva tálaljuk.

A szilva nemcsak finom, hanem igazi szupersztár, ha a tápanyagokról és élettani hatásokról van szó. Először is: rostban gazdag, így segíti az emésztést, és jól jön, ha kicsit lassabb napja van a gyomornak. Tele van antioxidánsokkal, például polifenolokkal, amelyek hozzájárulnak a sejtek védelméhez, és segíthetnek csökkenteni a gyulladást a szervezetben.
A szilva C- és K-vitaminban, valamint káliumban is bővelkedik, utóbbi különösen fontos a szív egészsége szempontjából. Emellett alacsony a glikémiás indexe, vagyis nem dobja meg hirtelen a vércukorszintet – így nemcsak süteményben, de önmagában is jó választás lehet nasinak.
És hát valljuk be: a szaftos, kissé fanyar, mégis édes íze fantasztikusan működik süteményekben, húsok mellé, lekvárban, szószban, vagy akár csak frissen, egy szelet sajttal. Ősz végére szinte kötelező alapanyag, amiből érdemes betárazni, amíg még tart a szezon.
Ha a fahéjas szilvás süti mellett más őszi desszertre is vágysz, akkor ezeket ajánljuk:
Ha tetszett a fahéjas szilvás süti receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



-Z0QNJh.webp)