Fantasztikus desszertek

Mákos-szilváskeltlepény

Mákos-szilvás kelt lepény

Hozzávalók
500 ml
habtejszín
A tésztához
300 ml
langyos tej
40 g
cukor
500 g
liszt
30 g
friss élesztő
50 g
lágy vaj
2 db
tojássárgája
20 g
vaj a tepsi kikenéséhez
A habos szilvához
1.5 kg
szilva
1 tk
fahéj
2 db
tojásfehérje
A krémhez
500 ml
tej
80 g
vaj
80 g
liszt
50 g
cukor
2 csomag
vaníliás cukor
6 db
tojás
A tetejére
150 g
darált mák
150 g
cukor
A tálaláshoz
porcukor

Elkészítés

A mákos-szilvás kelt lepény elkészítéséhez elsőként a langyos tejhez adjuk a cukor felét és 3-4 tk lisztet. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, elkeverjük, és meleg helyen hagyjuk felfutni kb. 20 percig. Ezt követően keverőtálba tesszük a lisztet, a lágy vajat, a tojássárgáját, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.

Kimagozzuk a szilvát, elnegyedeljük, és elkeverjük vele a fahéjat. A krémhez egy lábasban összeforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Elkeverjük, majd felöntjük a felforralt tejszínes tejjel, kiforraljuk, majd félrehúzzuk, hogy langyosra hűljön.

A tepsit lágy vajjal kikenjük, a tésztát lisztezett deszkán a tepsi méretére nyújtjuk, és belefektetjük. Kézzel eligazgatjuk a tepsiben a tésztát, hogy egyenletes vastagságú legyen.

A még meleg mártáshoz adjuk a tojások sárgáját, a fehérjét kemény habbá verjük a habos szilvához szükséges 2 db fehérjével együtt. A felvert tojáshab háromnegyedét óvatosan összekeverjük a krémmel, a megmaradt habot pedig a fűszeres szilvához keverjük. A habos krémet elterítjük a kelt tésztán, majd erre rakosgatjuk a habos szilvákat szorosan egymás mellé.

A darált mákot elkeverjük a cukorral, és a szilvára szórjuk.

Sütés

Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, és 40-45 perc alatt készre sütjük. A lekapcsolt sütőben, nyitott ajtónál hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük, de még mindig várunk a felszeleteléssel, mert langyosan tudjuk a legszebben adagolni. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.

Mákos-szilvás kelt lepény
Mákos-szilvás kelt lepény

Előkészítési idő: 100 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Összesen: 145 perc + min. 60 perc hűtés

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ha valami mákos, szilvás és még lepény is, biztosan megfelel minden édesség iránti elvárásnak. A puha kelt tészta pedig csak még dob az egészen.

Hozzávalók

1 30x40 cm-es tepsihez
500 ml
habtejszín
A tésztához
300 ml
langyos tej
40 g
cukor
500 g
liszt
30 g
friss élesztő
50 g
lágy vaj
2 db
tojássárgája
20 g
vaj a tepsi kikenéséhez
A habos szilvához
1.5 kg
szilva
1 tk
fahéj
2 db
tojásfehérje
A krémhez
500 ml
tej
80 g
vaj
80 g
liszt
50 g
cukor
2 csomag
vaníliás cukor
6 db
tojás
A tetejére
150 g
darált mák
150 g
cukor
A tálaláshoz
porcukor

A mákos-szilvás kelt lepény elkészítéséhez elsőként a langyos tejhez adjuk a cukor felét és 3-4 tk lisztet. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, elkeverjük, és meleg helyen hagyjuk felfutni kb. 20 percig. Ezt követően keverőtálba tesszük a lisztet, a lágy vajat, a tojássárgáját, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.

Kimagozzuk a szilvát, elnegyedeljük, és elkeverjük vele a fahéjat. A krémhez egy lábasban összeforraljuk a tejet és a tejszínt. Egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a vaníliás cukrot. Elkeverjük, majd felöntjük a felforralt tejszínes tejjel, kiforraljuk, majd félrehúzzuk, hogy langyosra hűljön.

A tepsit lágy vajjal kikenjük, a tésztát lisztezett deszkán a tepsi méretére nyújtjuk, és belefektetjük. Kézzel eligazgatjuk a tepsiben a tésztát, hogy egyenletes vastagságú legyen.

A még meleg mártáshoz adjuk a tojások sárgáját, a fehérjét kemény habbá verjük a habos szilvához szükséges 2 db fehérjével együtt. A felvert tojáshab háromnegyedét óvatosan összekeverjük a krémmel, a megmaradt habot pedig a fűszeres szilvához keverjük. A habos krémet elterítjük a kelt tésztán, majd erre rakosgatjuk a habos szilvákat szorosan egymás mellé.

A darált mákot elkeverjük a cukorral, és a szilvára szórjuk.

Sütés

Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük, és 40-45 perc alatt készre sütjük. A lekapcsolt sütőben, nyitott ajtónál hagyjuk kicsit hűlni, majd kivesszük, de még mindig várunk a felszeleteléssel, mert langyosan tudjuk a legszebben adagolni. Tálaláskor ízlés szerint megszórhatjuk porcukorral.

Mákos-szilvás kelt lepény
Mákos-szilvás kelt lepény

Előkészítési idő: 100 perc
Elkészítési idő: 45 perc
Összesen: 145 perc + min. 60 perc hűtés

Ha tetszett a Mákos-szilvás kelt lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept