Főzelékek

Fejtettbab-főzelék

Fejtettbab-főzelék

Hozzávalók
500 g
fagyasztott fejtett bab
2 db
babérlevél
800 ml
víz
15 g
sertészsír
1 gerezd
fokhagyma
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 mk
fűszerpaprika
30 g
finomliszt
100 g
tejföl
1 tk
mustár
1 tk
10%-os ecet

Elkészítés

A fejtettbab-főzelékhez a babot és a babérlevelet feltesszük főni annyi vízben, ami egyujjnyira ellepi. Amikor forr, sózzuk. Addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul – ez a fagyasztott babnál kb. 20 perc. 

Mikor a bab szinte teljesen puha, elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben, közepesen forró hőfokon felmelegítjük a zsírt, majd 6-8 perc alatt megdinszteljük rajta a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát. 

Hozzáadjuk fűszerpaprikát és a lisztet, majd további egy percig pirítjuk. Ekkor a bab főzővizéből kanalazunk hozzá 1 kanálnyit és csomómentesre keverjük. Ne lepődjünk meg, a kis hagymakockák miatt olyan lesz, mintha csomós maradt volna a rántás, pedig erről szó sincs. Egyenletes tempóban csurgatva hozzáadjuk a rántást a babhoz. Fontos, hogy mindeközben folyamatosan keverjük a főzeléket, hogy ne csomósodjon be. 

Amikor elkezd sűrűsödni a főzelék, hozzákeverjük a tejfölt, a mustárt és az ecetet. Sült debrecenivel tálaljuk, és a tetejét megszórjuk finomra vágott lila hagymával.

fejtettbab-főzelék
Fejtettbab-főzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc

Ha valami pénztárcabarát ebéd vagy vacsora után kutatsz, akkor ezek bejöhetnek neked is:

Rántott leves kenyérkockákkal

Virslis paprikás krumpli

Sütőben sült chilis babos csirkecomb

Tejfölös őszi zöldségleves

www.streetkitchen.hu

Igazi laktató főzelék, amit a savanykás ecet tesz igazán finommá. Az elkészítése gyerekjáték, az íze viszont annál ütősebb.

Hozzávalók

2 főre
500 g
fagyasztott fejtett bab
2 db
babérlevél
800 ml
víz
15 g
sertészsír
1 gerezd
fokhagyma
0.5 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
1 mk
fűszerpaprika
30 g
finomliszt
100 g
tejföl
1 tk
mustár
1 tk
10%-os ecet

A fejtettbab-főzelékhez a babot és a babérlevelet feltesszük főni annyi vízben, ami egyujjnyira ellepi. Amikor forr, sózzuk. Addig főzzük, amíg a bab meg nem puhul – ez a fagyasztott babnál kb. 20 perc. 

Mikor a bab szinte teljesen puha, elkészítjük a rántást. Egy serpenyőben, közepesen forró hőfokon felmelegítjük a zsírt, majd 6-8 perc alatt megdinszteljük rajta a zúzott fokhagymát és a finomra vágott vöröshagymát. 

Hozzáadjuk fűszerpaprikát és a lisztet, majd további egy percig pirítjuk. Ekkor a bab főzővizéből kanalazunk hozzá 1 kanálnyit és csomómentesre keverjük. Ne lepődjünk meg, a kis hagymakockák miatt olyan lesz, mintha csomós maradt volna a rántás, pedig erről szó sincs. Egyenletes tempóban csurgatva hozzáadjuk a rántást a babhoz. Fontos, hogy mindeközben folyamatosan keverjük a főzeléket, hogy ne csomósodjon be. 

Amikor elkezd sűrűsödni a főzelék, hozzákeverjük a tejfölt, a mustárt és az ecetet. Sült debrecenivel tálaljuk, és a tetejét megszórjuk finomra vágott lila hagymával.

fejtettbab-főzelék
Fejtettbab-főzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 35 perc

Ha valami pénztárcabarát ebéd vagy vacsora után kutatsz, akkor ezek bejöhetnek neked is:

Rántott leves kenyérkockákkal

Virslis paprikás krumpli

Sütőben sült chilis babos csirkecomb

Tejfölös őszi zöldségleves

Ha tetszett a Fejtettbab-főzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept