Igazi ünnepi lakomát rendezhettek ebből a flódni-kuglófból, és bár az elkészítése időigényes, de mindenképp megéri rászánni az időt!
Tészta:
A tésztához a tejet meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk kicsit pihenni, hogy felfusson. Egy üstbe mérjük a lisztet, és a vaj kivételével az összes többi hozzávalót is ide rakjuk. Beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd amikor kezd összeállni, beleöntjük az olvasztott vajat is, és alaposan bedagasztjuk. Letakarjuk, és meleg, szélmentes helyen, 40-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
Töltelék:
Közben elkészítjük a kétféle tölteléket. A dió- és a máktöltelék hozzávalóit is egy-egy külön lábasba rakjuk, közepes lángon 3-4 percig főzzük, majd félrehúzzuk.
Almaragu:
Az almaraguhoz az almákat kicsumázzuk, meghámozzuk, majd apró, 3-4 mm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben, közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd beledobjuk az almákat és a vajat, és 4-5 percig főzzük. Felöntjük a tejszínnel, mehet bele a fahéj és a vaníliás cukor is, majd még 1 percig kevergetve főzzük a ragut, és félrehúzzuk.
Összeállítás:
Mikor megkelt a tészta, kicsit újra átgyúrjuk, és 3 részre osztjuk. Mindegyik darabot hosszú, kb. 10 x 40 cm-es téglalappá nyújtjuk, és hosszan elosztjuk rajtuk a 3-féle tölteléket: az egyiken a diósat, a másikon a mákosat, a harmadikon pedig a szilvalekvárt. Mindegyikből rudat sodrunk, lazán összefonjuk őket, majd enyhén kivajazott, kilisztezett kuglófformába rakjuk, és további 20-25 percig kelesztjük.
A kuglófot 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük. A sütés nagyjából felénél, ha nagyon barnulna a teteje, érdemes ráborítani egy alufóliadarabot, amitől nem tud megégni a tészta. Mikor megsült a kuglóf, kivesszük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, csak ezután borítjuk ki a formából, és mielőtt felszeletelnénk, teljesen kihűtjük. Az almaraguval tálaljuk.
- Elkészítési idő: 40 perc
- Pihentetési/kelesztési idő: 60-70 perc
- Sütési idő: 60 perc
