A fügés süti elkészítéséhez a fügét megmossuk, majd mérettől függően cikkekre vagy legalább 0,5 cm vastag szeletekre vágjuk. Az egyharmadát félretesszük, ez majd a tésztába fog kerülni.
A citrom héját lereszeljük, és félretesszük. A kétharmad rész fügéhez adjuk a citrom levét.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét 1 ek cukorral kemény habbá verjük, és félretesszük.
A sárgáját a lágy vajjal, a többi cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezután a keverékhez adjuk a sót, a tejszínt és a sütőporral elkevert lisztet. Ha jól elkevertük, mehet bele a darált dió, az egyharmad rész füge és az 5 percig előpirított, darabolt dió. Ezzel is elkeverjük, majd fellazítjuk a fehérjehabbal.
A sütőformát kikenjük egy kevés lágy vajjal, majd zsemlemorzsával kimorzsázzuk. A tésztát a formába simítjuk, majd a tetején egyenletesen és szorosan elterítjük a fügét, és megszórjuk a barna cukorral. 180 fokos, előmelegített sütőbe toljuk 45 percre, 25 perc után sütőpapírral letakarva sütjük készre. Szeletelés előtt hagyjuk legalább langyosra hűlni, végül megszórhatjuk a fügés süti tetejét porcukorral.

- Előkészítési idő: 15 perc
- Elkészítési idő: 45 perc
- Pihentetés: min. 30 perc
- Összesen: 60 perc + pihentetés