Három évvel ezelőtt mi is hírt adtunk róla, hogy Nemesvölgyi Attila, a Babka étterem tulajdonosa egy New York-i stílusú delit álmodott a Pozsonyi útra. Bár a Babka már 2009 óta az újlipótvárosiak egyik törzshelye, a tulajdonos most büszkén mondja, hogy a harmadik évre a Babka Deli is megérkezett oda, ahová tervezték. „Bár az elmúlt három évben sok nehézséggel kellett megküzdenünk, aki körbenéz, látja, hogy ez egy élő, nyüzsgő, multikulti hely lett. Azt gondolom, sikerült egy szerethető brandet létrehoznunk, ami valódi találkozóhelye lett a környékbelieknek. Ehhez persze nagyban hozzájárult, hogy tavaly nyáron végre el tudott készülni a teraszunk is“ – mesélte Attila. Így már nemcsak a Babka Deli laza hangulata, hanem a Pozsonyi úti nyüzsgés is élvezhető a remek kávés italok és New York-stílusú szendvicsek mellett.

Babka Deli: finomságok helyben és otthonra is
A Babka Deli név elárulja, hogy ez a hely delikát és étterem egyben, azaz kapható sok jó minőségű élelmiszer, melyek egy része a Babka saját termékeit erősíti. Mint például lekvárok, savanyúságok és természetesen a Babka fő profiljának számító mezzék, amiket haza is lehet vinni. Itt azonban a közel-keletinél jóval erősebb a New York-i és a hagyományos zsidó vonal.
„Az eredeti koncepciónk az volt, hogy a Babka étteremnek a nappali kis testvére legyünk, mindemellett megidézzük a klasszikus New York-i delik hangulatát is. Nagyon jó a tér ezekkel a nagy nyílászárókkal, fantasztikus hangulatot tudunk varázsolni. Tényleg büszke vagyok, mert szerintem ez a hely közel áll ahhoz, amit eredetileg szerettünk volna itt létrehozni, és a koncepciót a vendégek is nagyon szeretik. Nyilván több finomhangolás is történt a vendégek visszajelzései alapján” – mondja a tulajdonos.
A legnépszerűbb szendvics
Az elmúlt években bejáratódott az étlap is, a legnépszerűbb darab a Babka Deli étlapján a Reuben szendvics, amiből nem tudnak eleget készíteni. Sajnos ezt most nem kóstoltam, pedig nagyon imádom ezt az észak-amerikai stílusú, rengeteg marhahússal, olvasztott sajttal és szósszal tömött melegszendvicset. Na de legalább lesz miért visszatérni! Nagyon népszerű étel a sólet is, annak ellenére, hogy ezt eleinte fel sem merték tenni az étlapra, hiszen Újlipótvárosban mindenkinek megvan a maga sóletreceptje. Végül azonban úgy tűnt, erre is van igény. Ez azonban csak péntekenként kapható a készlet erejéig, így kedden délelőtt nem tudtuk megkóstolni. Ettünk viszont mást!
Fullos reggelik
Zsolti a hely szellemét leginkább képviselő Babka All Inn Breakfastöt választotta reggeli gyanánt, így ebből kóstoltam én is. Engem, mondjuk, egy leheletnyit jobban izgat az izraeli reggeli, de azért nem tettem rossz lóra ezzel sem. A reggeli szuper kiadós, tartalmaz rántottát, debrecenit házi mustárral, valamint házi körözöttet és tojáskrémet is. Mindezt Szabi, a pék császárzsemléjével és két szelet kovászos kenyérrel kísérve. Aki ezt elfogyasztja, szerintem annak aznap már nem kell ennie. Zsolti kiemelte, hogy számára a tojáskrém – vagyis hivatalos nevén zsidó tojás – túl semleges ízű, ezért igyekszem gyorsan leszögezni, hogy én viszont imádtam. Ennek a lényege, ugye, hogy nincs benne tejtermék, libazsírral készül. Én nagyon szeretem, hogy visszaköszön a zsír íze, és ez itt abszolút megvan. A debreceni jó minőségű, a mustár selymes, a császárzsemle inkább egy kalács, de mindenképpen finom.

Babka Deli: kiadós adagok
A következő tétel a tatár szendvics volt: az Angus fehérpecsenyéből készült fűszeres tatár foszlós zsemlébe került. Zsoltinak ez ízlett a legjobban, én viszont nem bánom azt sem, ha nem ennyire fűszeres a marhahús, de mindenképpen érdekes tétel.

Ezután következett a lencsefőzelék, és mindketten megállapítottuk, hogy ez az indiai ízvilágot képviselő lencsés curry nagyon eltér a sokak által megszokott, magyaros tejfölös főzelékektől, de rettentően finom. Lazaccal és tojással is kérhetitek. Isteni fogás, bár értelemszerűen nem reggeli étel, hanem inkább ebéd. Érkezett ezek után még egy mezzeválogatás, ez szerintem mindkét Babka étteremben kötelező elem. Nagy kedvencem a már említett zsidó tojás, és a diós sültpaprika-krém, a muhammara. Sajnos nem volt már lehetőségem megkóstolni a másik nagy babkás kedvencemet, a shakshukát, azaz izraeli lecsót, ami szerintem itt a legjobb a városban. Szerencsére a Babka Deli étlapján is szerepel.

Mákos guba másként
Következett a desszert! Mindenképpen ki kell emelnem az újraértelmezett mákos gubát, ami itt nem kifliből készül, hanem a megmaradt barheszeket hasznosítják újra. Mivel a Deli, mint említettük, a New Yorki-i zsidó hagyományokat követi, így mindig kapható náluk barhesz, azaz zsidó kalács. Ezt adják több fogás mellé, illetve szendvicsnek is készítik. Az előző napról megmaradt darabokból pedig mákos guba kerekedik. Mivel ez nem kifliből készült, alapjáraton az általunk megszokott gubánál kissé érdesebb. Én nem vagyok mákrajongó, de mákfanatikusok és édesszájúak imádni fogják.

Desszertnek csak egy gubát szerettünk volna kérni, de mivel éppen akkor készült el a tiramisu, ezt sem utasítottuk vissza. Ez is nagyon jó minőségű Bányai kávéból készül egyébként – hiszen a Babka Deliben csak Bányait használnak. És itt akkor gyorsan át is térek a kávékra és egyéb italokra, hiszen a Babka Deli ebben is nagyon erős. Nyilván sokkal több ez a hely, mint egy kávézó, de a legismertebb kávézókat is megszégyenítő kávékínálattal rendelkezik. Leginkább a vegán jegeskávé-felhozatalt emelném ki, amiből több recept saját fejlesztés. Emellett a datolya-tahini shake-et sem érdemes kihagyni!
Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 20.