A pizzatészta elkészítése
A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük.
Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet.
Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.
Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)
A pácolt citrom és a bazsalikomos mascarpone elkészítése
A pácolt citromhoz a vízből, a cukorból, a sóból és a fűszerekből közepes lángon egy fűszeres levet főzünk, közben a citromot vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk és egy tálba rakjuk. Rászűrjük a forró fűszeres levet és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a pizzákat.
A bazsalikomos, mascarponés alaphoz a bazsalikomleveleket késes aprítóba rakjuk a mascarponéval, és simára zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük.
A pizza összeállítása, sütése
A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)
A kinyújtott tésztát megkenjük bazsalikomos mascarponéval és szórunk rá a reszelt mozzarellából. Rácsipkedünk a pizzára fél konzervnyi tonhalat, majd megszórjuk még egy kis mozzarellával és reszelt parmezánnal.
Rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 250 fok volt). Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 6-7 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.
A megsült pizzára szórunk egy kis rukkolát, és megkoronázzuk a pácolt citromkarikákkal.



-Z0QNJh.webp)
