Pizza

Fullextrástonhalaspizza

Full extrás tonhalas pizza
Full extrás tonhalas pizza

Hozzávalók
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
A nyújtáshoz
250 g
rétesliszt
A pácolt citromhoz
300 ml
víz
1 ek
kristálycukor
1 tk
4 db
csillagánizs
2 db
thai chili
2 db
biocitrom
A bazsalikomos mascarponéhoz
1 csokor
bazsalikom
500 g
mascarpone
bors
A feltétekhez
300 g
pizza mozzarella
3 konzerv
tonhal extra szűz olívaolajban
(65 g-os kiszerelés)
60 g
parmezán
100 g
rukkola

Elkészítés

A pizzatészta elkészítése

A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. 

Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

A pácolt citrom és a bazsalikomos mascarpone elkészítése

A pácolt citromhoz a vízből, a cukorból, a sóból és a fűszerekből közepes lángon egy fűszeres levet főzünk, közben a citromot vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk és egy tálba rakjuk. Rászűrjük a forró fűszeres levet és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a pizzákat. 

A bazsalikomos, mascarponés alaphoz a bazsalikomleveleket késes aprítóba rakjuk a mascarponéval, és simára zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük. 

A pizza összeállítása, sütése

A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

A kinyújtott tésztát megkenjük bazsalikomos mascarponéval és szórunk rá a reszelt mozzarellából. Rácsipkedünk a pizzára fél konzervnyi tonhalat, majd megszórjuk még egy kis mozzarellával és reszelt parmezánnal. 

Rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 250 fok volt). Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 6-7 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

A megsült pizzára szórunk egy kis rukkolát, és megkoronázzuk a pácolt citromkarikákkal. 

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Van az a pillanat, amikor megkívánsz egy jó pizzát, de nem a szokásos sonkás vonalat, hanem valami ütősebbet, karakteresebbet. Na, ilyenkor jön jól a full extrás tonhalas pizza!

Hozzávalók

6 darab pizzához
650 ml
víz
4 g
friss élesztő
1 kg
pizzaliszt
25 g
10 ml
olívaolaj
A nyújtáshoz
250 g
rétesliszt
A pácolt citromhoz
300 ml
víz
1 ek
kristálycukor
1 tk
4 db
csillagánizs
2 db
thai chili
2 db
biocitrom
A bazsalikomos mascarponéhoz
1 csokor
bazsalikom
500 g
mascarpone
bors
A feltétekhez
300 g
pizza mozzarella
3 konzerv
tonhal extra szűz olívaolajban
(65 g-os kiszerelés)
60 g
parmezán
100 g
rukkola

Elkészítés

A pizzatészta elkészítése

A pizzatésztához a vizet a dagasztógép üstjébe öntjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és 2 percig alacsony fokozaton keverjük a géppel, míg az élesztő fel nem oldódik. Apránként hozzáadjuk a pizzalisztet, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ezután mehet bele a só és 5 ml olívaolaj, majd további 8 percig keverjük. 

Fontos, hogy a tészta hőmérséklete ne haladja meg a 26-27 fokot. Ezt egy maghőmérővel lehet a legegyszerűbben ellenőrizni. Nagy melegben az sem baj, ha jeges vízzel készítjük, így könnyebben tudjuk szabályozni a hőmérsékletet. 

Ha összeállt a tészta, egy nyújtódeszkára borítjuk. Háromszor félbehajtjuk, és egy nagy bucit formázunk belőle, majd visszatesszük a tálba, átkenjük a maradék olívaolajjal, és lefedve 30 percig kelesztjük.

Ha letelt a kelesztési idő, 6 egyenlő méretű bucit formázunk a tésztából. Egy rétesliszttel enyhén meghintett, jól zárható dobozba tesszük őket, egymástól 3-4 cm távolságra, és szobahőmérsékleten hagyjuk 2 órán át pihenni. Ezután 4 órára a hűtőbe tesszük. (Ez a leggyorsabb megoldás, de nem bánja a tészta, ha akár 12 órán át tud pihenni.)

A pácolt citrom és a bazsalikomos mascarpone elkészítése

A pácolt citromhoz a vízből, a cukorból, a sóból és a fűszerekből közepes lángon egy fűszeres levet főzünk, közben a citromot vékony, 2-3 mm-es szeletekre vágjuk és egy tálba rakjuk. Rászűrjük a forró fűszeres levet és hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a pizzákat. 

A bazsalikomos, mascarponés alaphoz a bazsalikomleveleket késes aprítóba rakjuk a mascarponéval, és simára zúzzuk. Sózzuk, borsozzuk és félretesszük. 

A pizza összeállítása, sütése

A tésztát egy spakli segítségével kiemeljük a dobozból, és belerakjuk a réteslisztbe. A kezünkkel kerek formára igazítjuk a bucit, majd az ujjainkat összeszorítva elkezdjük a közepétől a széle felé kilapítani a tésztát úgy, hogy közben egy peremet is képezzünk. Majd a kézfejünkre emelve megfelelő méretűre nyújtjuk. (Ez attól is függ, hogy mekkora a sütőterünk.)

A kinyújtott tésztát megkenjük bazsalikomos mascarponéval és szórunk rá a reszelt mozzarellából. Rácsipkedünk a pizzára fél konzervnyi tonhalat, majd megszórjuk még egy kis mozzarellával és reszelt parmezánnal. 

Rétesliszttel enyhén megszórt lapáttal felemeljük a pizzát, és betesszük a maximális fokozatra előmelegített sütőbe (ez nálam 250 fok volt). Én a sütéshez pizzakövet használtam, de ha berakunk egy tepsit a sütőbe és azon sütjük, az is megteszi. 6-7 percig sütjük, közben pedig forgatjuk, hogy egyenletesen süljön. A többi tésztabucit ugyanígy készítjük el.

A megsült pizzára szórunk egy kis rukkolát, és megkoronázzuk a pácolt citromkarikákkal. 

Full extrás tonhalas pizza citrommal
Full extrás tonhalas pizza (Fotó: Street Kitchen)

A tonhal sós, telt íze szuperül működik a bazsalikomos mascarponéval, a roppanós szél pedig felteszi a pontot az i-re. És ami a legjobb: otthon is simán összedobható, nem kell hozzá pizzéria, csak egy kis lelkesedés meg egy forró sütő.

Akár egy filmnézős este, akár egy baráti vacsi főszereplője, ez a pizza telitalálat! Egyszerre vagány, laktató és még egészséges is – hiszen hal is van rajta, nem? ;) Egy biztos: ha egyszer kipróbálod ezt a tonhalas pizzát, tuti rákattansz!

A full extrás tonhalas pizza után jöhet még három tuti recept?

Proteindús zöldséges pizza gyerekeknek

Pizzás háromszög

Tepsis bolognai ragus pizza

Ha tetszett a full extrás tonhalas pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése