Street Kitchen

Füstöltcsülkös,savanyúkáposztáspaszulyleves

Füstölt csülkös, savanyú káposztás paszulyleves

Hozzávalók
500 g
tarkabab
600 - 700 g
füstölt csülök
4 - 5 szem
szemes bors
3 db
babérlevél
2 ek
disznózsír
1 fej
hagyma
(nagyobb)
4 gerezd
fokhagyma
2 ek
liszt
1 ek
fűszerkömény
1 tk
füstölt paprika
250 g
füstölt kolbász
1 kg
savanyú káposzta
2 - 5 l
csirke- vagy marhaalaplé
1 szál
sárgarépa
(kisebb)
1 szál
fehérrépa
(kisebb)
1 - 2 db
burgonya
só, bors
0.5 ek
cukor
A tálaláshoz
1 kis csokor
petrezselyem
1 doboz
tejföl

Elkészítés

A tarkababot vízben feltesszük és készre főzzük. A felkockázott füstölt csülköt vízben puhulásig főzzük szemes borssal és babérlevéllel. 

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát lepirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, majd félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerköménnyel és a füstölt paprikával, felöntjük kb. 300 ml vízzel, felforraljuk, majd leturmixoljuk. A kolbászt felszeleteljük, majd hozzádobjuk a káposztával (ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át) együtt, és felengedjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a káposzta kb. háromnegyedig megfőtt, ezután hozzádobjuk a feldarabolt répát és fehérrépát, majd ezt is addig főzzük, amíg háromnegyedig megfőttek, ekkor hozzáadhatjuk a burgonyát. Ha mindent jól csináltunk, egyszerre lesznek kész a zöldségek. 

Paszulyleves

Végül hozzáborítjuk a babot és a füstölt csülköt is, levükkel együtt, és ha szükséges, felhúzzuk alaplével vagy vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a cukrot. Igény szerint tejfölt és petrezselymet is tehetünk rá.

www.streetkitchen.hu

A nagymamám-féle szabolcsi paszulylevest ne hagyjátok ki, ha szeretitek a füstös, tartalmas leveseket. Igaz, egy kicsit formáltam rajta új technikákkal, de teljes mértékig visszahozza az emlékeket.

Hozzávalók

10 főre
500 g
tarkabab
600 - 700 g
füstölt csülök
4 - 5 szem
szemes bors
3 db
babérlevél
2 ek
disznózsír
1 fej
hagyma
(nagyobb)
4 gerezd
fokhagyma
2 ek
liszt
1 ek
fűszerkömény
1 tk
füstölt paprika
250 g
füstölt kolbász
1 kg
savanyú káposzta
2 - 5 l
csirke- vagy marhaalaplé
1 szál
sárgarépa
(kisebb)
1 szál
fehérrépa
(kisebb)
1 - 2 db
burgonya
só, bors
0.5 ek
cukor
A tálaláshoz
1 kis csokor
petrezselyem
1 doboz
tejföl

A tarkababot vízben feltesszük és készre főzzük. A felkockázott füstölt csülköt vízben puhulásig főzzük szemes borssal és babérlevéllel. 

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát lepirítjuk a zsíron. Hozzáadjuk a lisztet, pár percig pirítjuk, majd félrehúzzuk, megszórjuk a fűszerköménnyel és a füstölt paprikával, felöntjük kb. 300 ml vízzel, felforraljuk, majd leturmixoljuk. A kolbászt felszeleteljük, majd hozzádobjuk a káposztával (ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át) együtt, és felengedjük annyi vízzel vagy alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a káposzta kb. háromnegyedig megfőtt, ezután hozzádobjuk a feldarabolt répát és fehérrépát, majd ezt is addig főzzük, amíg háromnegyedig megfőttek, ekkor hozzáadhatjuk a burgonyát. Ha mindent jól csináltunk, egyszerre lesznek kész a zöldségek. 

Paszulyleves

Végül hozzáborítjuk a babot és a füstölt csülköt is, levükkel együtt, és ha szükséges, felhúzzuk alaplével vagy vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, belerakjuk a cukrot. Igény szerint tejfölt és petrezselymet is tehetünk rá.

Ha tetszett a Füstölt csülkös, savanyú káposztás paszulyleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept