Fantasztikus desszertek

Fűszeressütőtököspite

Fűszeres sütőtökös pite

Hozzávalók
A tésztához
190 g
vaj + a forma kikenéséhez
300 g
finomliszt + a formázáshoz
65 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
sütőpor
1 csipet
1 db
tojás
A töltelékhez
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
100 g
barna cukor
70 g
kristálycukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 db
citrom reszelt héja
420 g
sült sütőtök
370 ml
habtejszín
A tálaláshoz
250 g
mascarpone

Elkészítés

A fűszeres sütőtökös pite elkészítése:

A tésztához egy keverőgép üstjében elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.

A töltelékhez az egész tojásokat és a tojássárgáját a kétféle cukorral elkezdjük habosra keverni, hozzáadjuk a fűszereket és a reszelt citromhéjat. A sült tököt egy késes aprítóban krémesre zúzzuk a tejszínnel, és ezt is a tojásos keverékhez adjuk. 

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Egy kivehető aljú piteformát kivajazunk és kilisztezünk, majd kibéleljük a tésztával. A kilógó széleket levágjuk és félretesszük későbbi használatra. A tésztára öntjük a tölteléket és 220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 50 percre. 15 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 175 fokra és így sütjük tovább a hátralévő időben. 

A maradék pitetésztát egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük és sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, majd a sütési idő utolsó 15 percénél a pite mellé tesszük a sütőbe. Amikor a pite megsült, megvárjuk, míg legalább szoba-hőmérsékletűre hűl, majd kivesszük a formából, és mascarponéval, illetve a morzsával tálaljuk. 

Fűszeres sütőtökös pite mascarponéval a tetején
Fűszeres sütőtökös pite (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Sütési idő: 50 perc
  • Pihentetés: 2 óra

Nem csak sütőtökből lehet zseniális pitéket készíteni! Ha még nem vagy elég gyakorlott, bolti linzertésztát is használhatsz, de elég próbálkozás után, ha betartod a javaslatainkat, neked is simán menni fog! Mutatunk pár pitét, ahol tesztelheted a tudásodat:

Egyszerű túrós pite

Körtés-camembert-es pite

Gluténmentes karamellizált almás pite

www.streetkitchen.hu

Pofonegyszerű elkészíteni ezt a házi tésztás pitét, de ha még ezzel sem akarsz bajlódni, akkor bolti tésztával is biztosan működik. Le merjük fogadni, hogy még az is imádni fogja, aki nem is szereti a sütőtököt.

Hozzávalók

1 25 cm átmérőjű piteformához
A tésztához
190 g
vaj + a forma kikenéséhez
300 g
finomliszt + a formázáshoz
65 g
kristálycukor
10 g
vaníliás cukor
5 g
sütőpor
1 csipet
1 db
tojás
A töltelékhez
2 db
tojás
1 db
tojássárgája
100 g
barna cukor
70 g
kristálycukor
2 tk
őrölt fahéj
1 tk
őrölt gyömbér
1 mk
őrölt szerecsendió
1 mk
őrölt szegfűszeg
0.5 db
citrom reszelt héja
420 g
sült sütőtök
370 ml
habtejszín
A tálaláshoz
250 g
mascarpone

A fűszeres sütőtökös pite elkészítése:

A tésztához egy keverőgép üstjében elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.

A töltelékhez az egész tojásokat és a tojássárgáját a kétféle cukorral elkezdjük habosra keverni, hozzáadjuk a fűszereket és a reszelt citromhéjat. A sült tököt egy késes aprítóban krémesre zúzzuk a tejszínnel, és ezt is a tojásos keverékhez adjuk. 

A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Egy kivehető aljú piteformát kivajazunk és kilisztezünk, majd kibéleljük a tésztával. A kilógó széleket levágjuk és félretesszük későbbi használatra. A tésztára öntjük a tölteléket és 220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 50 percre. 15 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 175 fokra és így sütjük tovább a hátralévő időben. 

A maradék pitetésztát egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük és sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, majd a sütési idő utolsó 15 percénél a pite mellé tesszük a sütőbe. Amikor a pite megsült, megvárjuk, míg legalább szoba-hőmérsékletűre hűl, majd kivesszük a formából, és mascarponéval, illetve a morzsával tálaljuk. 

Fűszeres sütőtökös pite mascarponéval a tetején
Fűszeres sütőtökös pite (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Sütési idő: 50 perc
  • Pihentetés: 2 óra

Nem csak sütőtökből lehet zseniális pitéket készíteni! Ha még nem vagy elég gyakorlott, bolti linzertésztát is használhatsz, de elég próbálkozás után, ha betartod a javaslatainkat, neked is simán menni fog! Mutatunk pár pitét, ahol tesztelheted a tudásodat:

Egyszerű túrós pite

Körtés-camembert-es pite

Gluténmentes karamellizált almás pite

Ha tetszett a fűszeres sütőtökös pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept