A fűszeres sütőtökös pite elkészítése:
A tésztához egy keverőgép üstjében elmorzsoljuk a vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és a sóval. Hozzáadjuk a tojást és egynemű tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.
A töltelékhez az egész tojásokat és a tojássárgáját a kétféle cukorral elkezdjük habosra keverni, hozzáadjuk a fűszereket és a reszelt citromhéjat. A sült tököt egy késes aprítóban krémesre zúzzuk a tejszínnel, és ezt is a tojásos keverékhez adjuk.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Egy kivehető aljú piteformát kivajazunk és kilisztezünk, majd kibéleljük a tésztával. A kilógó széleket levágjuk és félretesszük későbbi használatra. A tésztára öntjük a tölteléket és 220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 50 percre. 15 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 175 fokra és így sütjük tovább a hátralévő időben.
A maradék pitetésztát egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük és sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk, majd a sütési idő utolsó 15 percénél a pite mellé tesszük a sütőbe. Amikor a pite megsült, megvárjuk, míg legalább szoba-hőmérsékletűre hűl, majd kivesszük a formából, és mascarponéval, illetve a morzsával tálaljuk.

- Elkészítési idő: 60 perc
- Sütési idő: 50 perc
- Pihentetés: 2 óra