A legjobb kalács receptek

Gesztenyéskalács

Gesztenyés kalács
Gesztenyés kalács

Hozzávalók
270 ml
tej
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
100 g
kristálycukor
113 g
vaj
2 db
tojás
1 csipet
530 g
finomliszt
600 g
ízesített gesztenyemassza
50 g
barna cukor
30 g
finomliszt
1 tk
fahéj
56 g
vaj
2 ek
tej

Elkészítés
  1. A gesztenyés kalácshoz először a tésztát gyúrjuk be, amihez a tejet meglangyosítjuk, egy dagasztógép táljába öntjük, hozzáadjuk az élesztőt és 2 teáskanál cukrot, majd elkeverjük. Letakarjuk, és 5 percig pihentetjük, amíg felhabosodik.

  2. Alacsony fokozaton elindítjuk a gépet, hozzáadjuk a maradék cukrot és a puha vajat, majd beleütünk egy egész tojást és egy tojássárgáját, végül megsózzuk. Nem baj, ha a vaj darabos marad.

  3. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet, majd közepes fokozaton dagasztjuk tovább, amíg puha tésztát kapunk.

  4. A tésztát még 6–8 percig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, enyhén lisztezett felületen.

  5. Ha ragadna, kevés lisztet szórhatunk alá. A tésztát gömbölyítjük, enyhén kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 90 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.

  6. A megkelt tésztát lenyomkodjuk, lisztezett felületre borítjuk, majd kettévágjuk. Az egyik felét letakarjuk.

  7. A kalácssütő formákat alaposan kivajazzuk.

  8. Az egyik tésztát kb. 23×33 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a gesztenyemassza felével, a széleken 1 cm-t szabadon hagyva. Szorosan feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk.

  9. A két szálat egymásra fektetjük, megcsavarjuk, majd a formába tesszük.

  10. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is. Letakarjuk, és 20–30 percig pihentetjük.

  11. Közben elkészítjük a morzsát, amihez a barna cukrot, a lisztet és a fahéjat összekeverjük, majd a hideg vajat elmorzsoljuk benne, amíg rusztikus morzsát kapunk.

  12. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.

  13. A maradék tojásfehérjét 2 evőkanál tejjel elkeverjük, a kalácsokat lekenjük, majd megszórjuk a morzsával.

  14. A kalácsokat 45–50 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek. Ha megkopogtatjuk és kongó hangot adnak, elkészültek.

  15. Rácsra tesszük, 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük.

www.streetkitchen.hu

A Karácsonyi desszertek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Puha, foszlós kalácstészta, benne krémes, gesztenyés töltelék. Nem túl édes, viszont nagyon komfortos – az a fajta süti, amiből mindig levágsz még egy szeletet.

A gesztenyés kalács pont az a süti, ami egyesíti a házias klasszikust és a kicsit ünnepibb, különlegesebb hangulatot. Puha, foszlós tészta, belül édes, fűszeres gesztenyés töltelékkel – minden szelet olyan, mintha bekuckóznál egy meleg pokróc alá, forró teával a kezedben.

Hozzávalók

2 db kalácshoz
270 ml
tej
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
100 g
kristálycukor
113 g
vaj
2 db
tojás
1 csipet
530 g
finomliszt
600 g
ízesített gesztenyemassza
50 g
barna cukor
30 g
finomliszt
1 tk
fahéj
56 g
vaj
2 ek
tej

Elkészítés

  1. A gesztenyés kalácshoz először a tésztát gyúrjuk be, amihez a tejet meglangyosítjuk, egy dagasztógép táljába öntjük, hozzáadjuk az élesztőt és 2 teáskanál cukrot, majd elkeverjük. Letakarjuk, és 5 percig pihentetjük, amíg felhabosodik.

  2. Alacsony fokozaton elindítjuk a gépet, hozzáadjuk a maradék cukrot és a puha vajat, majd beleütünk egy egész tojást és egy tojássárgáját, végül megsózzuk. Nem baj, ha a vaj darabos marad.

  3. Fokozatosan hozzáadagoljuk a lisztet, majd közepes fokozaton dagasztjuk tovább, amíg puha tésztát kapunk.

  4. A tésztát még 6–8 percig dagasztjuk géppel, vagy kézzel, enyhén lisztezett felületen.

  5. Ha ragadna, kevés lisztet szórhatunk alá. A tésztát gömbölyítjük, enyhén kiolajozott tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 90 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.

  6. A megkelt tésztát lenyomkodjuk, lisztezett felületre borítjuk, majd kettévágjuk. Az egyik felét letakarjuk.

  7. A kalácssütő formákat alaposan kivajazzuk.

  8. Az egyik tésztát kb. 23×33 cm-es téglalappá nyújtjuk, megkenjük a gesztenyemassza felével, a széleken 1 cm-t szabadon hagyva. Szorosan feltekerjük, majd hosszában kettévágjuk.

  9. A két szálat egymásra fektetjük, megcsavarjuk, majd a formába tesszük.

  10. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is. Letakarjuk, és 20–30 percig pihentetjük.

  11. Közben elkészítjük a morzsát, amihez a barna cukrot, a lisztet és a fahéjat összekeverjük, majd a hideg vajat elmorzsoljuk benne, amíg rusztikus morzsát kapunk.

  12. Előmelegítjük a sütőt 180 fokosra.

  13. A maradék tojásfehérjét 2 evőkanál tejjel elkeverjük, a kalácsokat lekenjük, majd megszórjuk a morzsával.

  14. A kalácsokat 45–50 percig sütjük, amíg szép aranybarnák lesznek. Ha megkopogtatjuk és kongó hangot adnak, elkészültek.

  15. Rácsra tesszük, 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük.

Gesztenyés kalács
Gesztenyés kalács (Fotó: Street Kitchen)

Langyosan a legfinomabb, de másnapra is puha marad, főleg ha fóliába csomagolod vagy dobozban tartod. Tökéletes reggeli, uzsonna, vagy akár vendégváró – sőt, ünnepi süti is lehet belőle, mert a gesztenye mindig hoz egy kis karácsonyi hangulatot.

A gesztenyés kalács mellé jól esik egy forró ital!

Sütőtökös forró csoki

Fehérjével dúsított kávés chai latte

Csokis-kekszes kávé

Ha tetszett a gesztenyés kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése