Levesek

Gölődinleves

Gölődin leves

Hozzávalók
600 g
burgonya
(tisztított súly)
150 g
finomliszt
1
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(250 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(150 g/szál)
2 tk
fűszerpaprika
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A gölődin leves elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk és felvágjuk 3 cm-es darabokra, majd feltesszük 2,5 liter, enyhén sós vízben főni, míg meg nem puhul. Majd leszűrjük, de a levéből megtartunk 2 litert. A burgonyát áttörjük és egy keverőtálba téve kihűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk és 10 percig pihentetjük.

Közben egy lábasban, közepes hőmérsékleten felmelegítjük a zsírt, és megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát kb. 6-8 perc alatt. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, majd 3 perc után a 0,5 cm-es fél karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, és ezzel is 5 percig dinszteljük. Rászórjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, hogy feloldódjon a zsírban, és felöntjük a 2 liter burgonya főzővizével, majd ressre főzzük benne a zöldségeket. 

A pihentetett burgonyás tésztából 18 darab gombócot formázunk, és a levesbe kb. 10 perces forralással készre főzzük a zöldségeket és a gombócokat is. 

Tányérokba szedjük, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és már kanalazhatjuk is. 

Gölődin leves
Gölődin leves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

A gölődin mellett van még egy s más a tarsolyunkban! Habár a sós gombócok rendszerint kevesebbszer kerülnek előtérbe, mi nem hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek! Próbáld ki ezeket a recepteket is, ígérjük, nem okoznak majd csalódást!

Sonkával töltött krumpligombóc

Tejszínes karalábéleves kapros túrógombóccal

Baconös-gombás krumpligombóc

www.streetkitchen.hu

Következzen egy elfeledett burgonyagombóc-leves, bármi flancolás nélkül, ahogy a régi szép időkben…

Hozzávalók

6 főre
600 g
burgonya
(tisztított súly)
150 g
finomliszt
1
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 szál
sárgarépa
(250 g/szál)
1 szál
petrezselyemgyökér
(150 g/szál)
2 tk
fűszerpaprika
0.5 csokor
petrezselyem

A gölődin leves elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk és felvágjuk 3 cm-es darabokra, majd feltesszük 2,5 liter, enyhén sós vízben főni, míg meg nem puhul. Majd leszűrjük, de a levéből megtartunk 2 litert. A burgonyát áttörjük és egy keverőtálba téve kihűtjük, majd hozzáadjuk a lisztet, összegyúrjuk és 10 percig pihentetjük.

Közben egy lábasban, közepes hőmérsékleten felmelegítjük a zsírt, és megdinszteljük rajta a finomra vágott vöröshagymát kb. 6-8 perc alatt. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, majd 3 perc után a 0,5 cm-es fél karikákra vágott répát és petrezselyemgyökeret, és ezzel is 5 percig dinszteljük. Rászórjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, hogy feloldódjon a zsírban, és felöntjük a 2 liter burgonya főzővizével, majd ressre főzzük benne a zöldségeket. 

A pihentetett burgonyás tésztából 18 darab gombócot formázunk, és a levesbe kb. 10 perces forralással készre főzzük a zöldségeket és a gombócokat is. 

Tányérokba szedjük, megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, és már kanalazhatjuk is. 

Gölődin leves
Gölődin leves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

A gölődin mellett van még egy s más a tarsolyunkban! Habár a sós gombócok rendszerint kevesebbszer kerülnek előtérbe, mi nem hagyjuk, hogy feledésbe merüljenek! Próbáld ki ezeket a recepteket is, ígérjük, nem okoznak majd csalódást!

Sonkával töltött krumpligombóc

Tejszínes karalábéleves kapros túrógombóccal

Baconös-gombás krumpligombóc

Ha tetszett a Gölődin leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept