A gyerekmenü első lépéseként a buktához a tejet meglangyosítjuk, beleteszünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. Egy dagasztótálba beleöntjük a lisztet, a tojást, a tojássárgáját, a sót, a megmaradt cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a korábban felfuttatott élesztős tejet, majd kézzel vagy egy robotgép segítségével 8-10 percig dagasztjuk. Kissé megformázzuk a tésztát, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A krumplileves elkészítése a gyerekmenühöz
A krumplileveshez olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük. Felöntjük 150 ml vízzel, és most már közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Ismét felöntjük 150 ml vízzel és szintén addig főzzük, amíg a víz el nem párolog.
Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott krumplit, a karikára vágott répát, ízesítjük a fűszerpaprikával, a köménnyel, a daráltpaprika-krémmel, a pritaminpaprikával, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a sűrített paradicsomot. Az egészet elkeverjük, majd felöntjük a maradék vízzel. Amikor forr, hozzáadjuk a petrezselymet és a hosszában félbevágott tv-paprikát is. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor puhák a zöldségek, hozzáadjuk a karikára vágott virslit. A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd kanalazunk rá egy merőkanálnyit a levesből, csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest. Egyet forralunk rajta, levesszük a tűzhelyről és tejföllel tálaljuk.

A bukta formázása és töltése
A buktához a megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd kb. 80-85 grammos kis gombócokat formázunk belőle. Egy konyharuhával letakarjuk és kb. 20 percet kelesztjük. A kis gombócokat hosszú, kb. 0,5 cm vastag, ovális formára nyújtjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta közepe ne vékonyodjon el. Minden kis tészta közepébe kanalazunk egy nagy evőkanálnyit a lekvárból. Ne sajnáljuk! :) A tészta 2 rövidebbik oldalát felhajtjuk a töltelékre, majd a tőlünk távolabbra eső hosszú oldalt áthajtjuk a szemközti oldalra. Itt elvékonyítjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd egyet hajtunk rajta, hogy az illesztés alulra kerüljön.
Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk a buktákat, majd egy konyharuhával letakarjuk őket és hagyjuk ismét 20 percig kelni. A tetejüket lekenjük az olvasztott vajjal és betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre kb. 30 percre. Amikor megsült a bukta, kivesszük a sütőből és ismét lekenjük a tetejüket az olvasztott vajjal. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

- Elkészítési idő: 50 perc
- Pihentetési idő: 1 óra 40 perc
- Sütési idő: 30 perc