Kids

Gyerekmenü:krumplileveséslekvárosbukta

Gyerekmenü: krumplileves és lekváros bukta

Hozzávalók
A buktához
300 ml
tej
90 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
600 g
finomliszt + a formázáshoz
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
1 csipet
100 g
olvasztott vaj
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
fahéj
A töltelékhez
720 g
sűrű szilvalekvár
A bukta tetejére
70 g
olvasztott vaj
1 ek
porcukor
A krumplileveshez
30 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
kb. 2 l víz
500 g
krumpli
1 szál
sárgarépa
(130 g/szál)
1 tk
fűszerpaprika
0.5 tk
őrölt fűszerkömény
1 ek
daráltpaprika-krém
1 ek
pritaminpaprika
só, bors
10 g
sűrített paradicsom
1 csokor
friss petrezselyem
0.5 db
tv-paprika
(150 g/db)
2
pár virsli
A habaráshoz
175 g
tejföl
20 g
finomliszt
A tálaláshoz
175 g
tejföl

Elkészítés

A gyerekmenü első lépéseként a buktához a tejet meglangyosítjuk, beleteszünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. Egy dagasztótálba beleöntjük a lisztet, a tojást, a tojássárgáját, a sót, a megmaradt cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a korábban felfuttatott élesztős tejet, majd kézzel vagy egy robotgép segítségével 8-10 percig dagasztjuk. Kissé megformázzuk a tésztát, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. 

A krumplileves elkészítése a gyerekmenühöz

A krumplileveshez olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük. Felöntjük 150 ml vízzel, és most már közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Ismét felöntjük 150 ml vízzel és szintén addig főzzük, amíg a víz el nem párolog.

Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott krumplit, a karikára vágott répát, ízesítjük a fűszerpaprikával, a köménnyel, a daráltpaprika-krémmel, a pritaminpaprikával, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a sűrített paradicsomot. Az egészet elkeverjük, majd felöntjük a maradék vízzel. Amikor forr, hozzáadjuk a petrezselymet és a hosszában félbevágott tv-paprikát is. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor puhák a zöldségek, hozzáadjuk a karikára vágott virslit. A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd kanalazunk rá egy merőkanálnyit a levesből, csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest. Egyet forralunk rajta, levesszük a tűzhelyről és tejföllel tálaljuk. 

krumplileves-gyerekmenu
Krumplileves (Fotó: Street Kitchen)

A bukta formázása és töltése

A buktához a megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd kb. 80-85 grammos kis gombócokat formázunk belőle. Egy konyharuhával letakarjuk és kb. 20 percet kelesztjük. A kis gombócokat hosszú, kb. 0,5 cm vastag, ovális formára nyújtjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta közepe ne vékonyodjon el. Minden kis tészta közepébe kanalazunk egy nagy evőkanálnyit a lekvárból. Ne sajnáljuk! :) A tészta 2 rövidebbik oldalát felhajtjuk a töltelékre, majd a tőlünk távolabbra eső hosszú oldalt áthajtjuk a szemközti oldalra. Itt elvékonyítjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd egyet hajtunk rajta, hogy az illesztés alulra kerüljön.

Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk a buktákat, majd egy konyharuhával letakarjuk őket és hagyjuk ismét 20 percig kelni. A tetejüket lekenjük az olvasztott vajjal és betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre kb. 30 percre. Amikor megsült a bukta, kivesszük a sütőből és ismét lekenjük a tetejüket az olvasztott vajjal. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

lekvaros-bukta-gyerekmenu
Lekváros bukta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 1 óra 40 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Gyerekmenühöz keresel még recepteket? A krumplileves és a lekváros bukta mellett próbáld ki ezeket is!

Ultramegúszós húsgolyós tészta

Ramen leves gyerekeknek

Csirkemellpörkölt fusillivel

www.streetkitchen.hu

Nemhogy gyerek, de ember legyen a talpán, akinek egy ilyen menütől ne folyna össze a nyál a szájában. Kezdünk egy igazán ízes krumplilevessel, majd jöhet a fő attrakció, a valóban nagyon puha és nagyon lekváros bukta. Nem ér ám csalni… a bukta csak a leves után jár! ;)

Hozzávalók

6 főre
A buktához
300 ml
tej
90 g
kristálycukor
25 g
friss élesztő
600 g
finomliszt + a formázáshoz
1 db
tojás
1 db
tojássárgája
1 csipet
100 g
olvasztott vaj
1 csomag
vaníliás cukor
(12 g-os kiszerelés)
1 csipet
fahéj
A töltelékhez
720 g
sűrű szilvalekvár
A bukta tetejére
70 g
olvasztott vaj
1 ek
porcukor
A krumplileveshez
30 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 db
babérlevél
kb. 2 l víz
500 g
krumpli
1 szál
sárgarépa
(130 g/szál)
1 tk
fűszerpaprika
0.5 tk
őrölt fűszerkömény
1 ek
daráltpaprika-krém
1 ek
pritaminpaprika
só, bors
10 g
sűrített paradicsom
1 csokor
friss petrezselyem
0.5 db
tv-paprika
(150 g/db)
2
pár virsli
A habaráshoz
175 g
tejföl
20 g
finomliszt
A tálaláshoz
175 g
tejföl

A gyerekmenü első lépéseként a buktához a tejet meglangyosítjuk, beleteszünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. Egy dagasztótálba beleöntjük a lisztet, a tojást, a tojássárgáját, a sót, a megmaradt cukrot, az olvasztott vajat, a vaníliás cukrot, a fahéjat és a korábban felfuttatott élesztős tejet, majd kézzel vagy egy robotgép segítségével 8-10 percig dagasztjuk. Kissé megformázzuk a tésztát, és langyos helyen 1 órát kelesztjük. 

A krumplileves elkészítése a gyerekmenühöz

A krumplileveshez olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, a babérlevelet, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük. Felöntjük 150 ml vízzel, és most már közepesen erős hőfokon addig főzzük, amíg a víz el nem párolog. Ismét felöntjük 150 ml vízzel és szintén addig főzzük, amíg a víz el nem párolog.

Hozzáadjuk a kb. 2 cm-es kockákra vágott krumplit, a karikára vágott répát, ízesítjük a fűszerpaprikával, a köménnyel, a daráltpaprika-krémmel, a pritaminpaprikával, sózzuk, borsozzuk és beletesszük a sűrített paradicsomot. Az egészet elkeverjük, majd felöntjük a maradék vízzel. Amikor forr, hozzáadjuk a petrezselymet és a hosszában félbevágott tv-paprikát is. Közepes hőfokon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor puhák a zöldségek, hozzáadjuk a karikára vágott virslit. A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd kanalazunk rá egy merőkanálnyit a levesből, csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a levest. Egyet forralunk rajta, levesszük a tűzhelyről és tejföllel tálaljuk. 

krumplileves-gyerekmenu
Krumplileves (Fotó: Street Kitchen)

A bukta formázása és töltése

A buktához a megkelt tésztát lazán átgyúrjuk, majd kb. 80-85 grammos kis gombócokat formázunk belőle. Egy konyharuhával letakarjuk és kb. 20 percet kelesztjük. A kis gombócokat hosszú, kb. 0,5 cm vastag, ovális formára nyújtjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta közepe ne vékonyodjon el. Minden kis tészta közepébe kanalazunk egy nagy evőkanálnyit a lekvárból. Ne sajnáljuk! :) A tészta 2 rövidebbik oldalát felhajtjuk a töltelékre, majd a tőlünk távolabbra eső hosszú oldalt áthajtjuk a szemközti oldalra. Itt elvékonyítjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd egyet hajtunk rajta, hogy az illesztés alulra kerüljön.

Sütőpapírral borított tepsibe sorakoztatjuk a buktákat, majd egy konyharuhával letakarjuk őket és hagyjuk ismét 20 percig kelni. A tetejüket lekenjük az olvasztott vajjal és betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre kb. 30 percre. Amikor megsült a bukta, kivesszük a sütőből és ismét lekenjük a tetejüket az olvasztott vajjal. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.

lekvaros-bukta-gyerekmenu
Lekváros bukta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 50 perc
  • Pihentetési idő: 1 óra 40 perc
  • Sütési idő: 30 perc

Gyerekmenühöz keresel még recepteket? A krumplileves és a lekváros bukta mellett próbáld ki ezeket is!

Ultramegúszós húsgolyós tészta

Ramen leves gyerekeknek

Csirkemellpörkölt fusillivel

Ha tetszett a Gyerekmenü: krumplileves és lekváros bukta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept