Brutális kaják

Gyoza:ajapánhúsosbatyu

Gyoza: a japán húsos batyu

Hozzávalók
a tésztához
200 g
liszt
120 ml
langyos víz
1 tk
a töltelékhez
300 g
darált sertéshús
0.5 szál
póréhagyma
0.25 fej
kínai kel (ha nincs, kelkáposzta is jó helyette)
0.5 csokor
koriander
2 gerezd
fokhagyma
1 púpozott tk
reszelt gyömbér
só, bors
2 ek
szójaszósz
1 ek
szezámolaj
a mártogatóshoz
150 ml
szójaszósz
0.5 csokor
aprított koriander
1 ek
szezámolaj
1 tk
rizsecet
1 tk
reszelt gyömbér
chilipehely ízlés szerint
1 gerezd
reszelt fokhagyma
a sütéshez
2 ek
olaj
150 ml
víz

Elkészítés
A lisztet elkeverjük a sóval, majd szép lassan, folyamatosan keverve, hozzáöntjük a langyos vizet. Amikor összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Addig összeállítjuk a tölteléket: a hagymákat és a kínai kelt (a középső ért kivágva) nagyon finomra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük a töltelékhez.
A tésztából rudat formázunk, és 20 egyenlő részre osztjuk, majd lisztes kézzel kis gömböket formázunk belőle. Lisztezett deszkán nyújtófával kb. 8-10 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk a tésztákat. Egy evőkanállal a tésztakörök közepébe kanalazzuk a tölteléket, a szélét nagyon kicsit bevizezzük és lisztes kézzel fodrosan összenyomkodjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a batyukat, és aranybarnára pirítjuk az aljukat. Klasszikus módon úgy tálalják, hogy hagyják szépen összeragadni őket, és úgy is veszik ki a serpenyőből, de persze lehet messzebb rakni őket egymástól és egyesével tálalni. Ha a batyuk alja szép aranybarna, akkor felöntjük a vízzel, és rögtön lefedjük az edényt. Kb. 8 percig hagyjuk őket gőzölődni.
A mártogatóshoz csak összekeverjük az összes hozzávalót, és már tálalhatjuk is.

www.streetkitchen.hu

Amikor először ettem ezt a kaját egy japán étteremben, egyből beleszerettem, de nem mertem otthon elkészíteni, mert nagyon bonyolultnak hittem. Aztán rájöttem, hogy tényleg nem túl egyszerű. :D. Viszont nagyon megéri elkészíteni. Ha a tésztatöltős műveletbe beveszitek a barátaitokat, akkor tényleg nem kell sok időt rászánni, épp ezért egy tökéletes szilveszteri kaja lehet ezekből a kis töltött tésztabatyukból.

Hozzávalók

20 darabhoz
a tésztához
200 g
liszt
120 ml
langyos víz
1 tk
a töltelékhez
300 g
darált sertéshús
0.5 szál
póréhagyma
0.25 fej
kínai kel (ha nincs, kelkáposzta is jó helyette)
0.5 csokor
koriander
2 gerezd
fokhagyma
1 púpozott tk
reszelt gyömbér
só, bors
2 ek
szójaszósz
1 ek
szezámolaj
a mártogatóshoz
150 ml
szójaszósz
0.5 csokor
aprított koriander
1 ek
szezámolaj
1 tk
rizsecet
1 tk
reszelt gyömbér
chilipehely ízlés szerint
1 gerezd
reszelt fokhagyma
a sütéshez
2 ek
olaj
150 ml
víz
A lisztet elkeverjük a sóval, majd szép lassan, folyamatosan keverve, hozzáöntjük a langyos vizet. Amikor összeállt a tészta, fóliába csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük pihenni.
Addig összeállítjuk a tölteléket: a hagymákat és a kínai kelt (a középső ért kivágva) nagyon finomra vágjuk, a koriandert felaprítjuk. Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük a töltelékhez.
A tésztából rudat formázunk, és 20 egyenlő részre osztjuk, majd lisztes kézzel kis gömböket formázunk belőle. Lisztezett deszkán nyújtófával kb. 8-10 cm átmérőjű kör alakúra nyújtjuk a tésztákat. Egy evőkanállal a tésztakörök közepébe kanalazzuk a tölteléket, a szélét nagyon kicsit bevizezzük és lisztes kézzel fodrosan összenyomkodjuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk, rátesszük a batyukat, és aranybarnára pirítjuk az aljukat. Klasszikus módon úgy tálalják, hogy hagyják szépen összeragadni őket, és úgy is veszik ki a serpenyőből, de persze lehet messzebb rakni őket egymástól és egyesével tálalni. Ha a batyuk alja szép aranybarna, akkor felöntjük a vízzel, és rögtön lefedjük az edényt. Kb. 8 percig hagyjuk őket gőzölődni.
A mártogatóshoz csak összekeverjük az összes hozzávalót, és már tálalhatjuk is.

Ha tetszett a Gyoza: a japán húsos batyu receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept