Fantasztikus desszertek

Halva

Halva

Hozzávalók
500 ml
víz
200 g
barna cukor
300 g
cukor
500 g
szezámmag
60 - 100 ml
olaj
1 mk
őrölt kardamom
1 mk
őrölt fahéj
pár csepp lime-lé
2 - 3 tk
rózsavíz
1 marék
pisztácia

Elkészítés

A vizet, a barna és a kristálycukrot egy lábasba rakjuk, és közepes lángon kb. 35 perc alatt sűrű, méz állagú sziruppá főzzük. Akkor jó az állaga, ha hideg vízbe csepegtetve, szilárd golyókká áll össze, vagy a két ujjbegyünk között vékony cukorszálat tudunk húzni belőle (ezzel persze óvatosan ügyködjünk, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk). 

A szezámmagot egy serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd egy turmixgépbe rakva apróra daráljuk. Hozzácsorgatjuk az olajat, és addig turmixoljuk, amíg sima, homogén krémet kapunk.  

Egy nagy tálba rakjuk a szezámmagpasztát, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a lime-levet és a rózsavizet, majd elkezdjük keverni. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és kb. 10 percig keverjük, hogy szépen összeálljon a halva alapja. Ekkor belekeverjük a pisztáciát is, majd egy kb. 20 x 15 cm-es, sütőpapírral bélelt, magasabb falú sütőtálba simítjuk a masszát, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk. 

Halva

www.streetkitchen.hu

Mi az? Brutális kalóriabomba, de nagyon finom? Hát persze, hogy a halva! Mondanám, hogy eredetileg Törökországból származik, de az indiaiak úgy gondolják, tőlük, más népek pedig úgy, hogy tuti az ő őseik találták ki ezt az édességet. Mindenesetre a fontos az, hogy cirka egy óra alatt elkészül, és isteni édesség!

Hozzávalók

1 db 20x15 cm-es tepsihez
500 ml
víz
200 g
barna cukor
300 g
cukor
500 g
szezámmag
60 - 100 ml
olaj
1 mk
őrölt kardamom
1 mk
őrölt fahéj
pár csepp lime-lé
2 - 3 tk
rózsavíz
1 marék
pisztácia

A vizet, a barna és a kristálycukrot egy lábasba rakjuk, és közepes lángon kb. 35 perc alatt sűrű, méz állagú sziruppá főzzük. Akkor jó az állaga, ha hideg vízbe csepegtetve, szilárd golyókká áll össze, vagy a két ujjbegyünk között vékony cukorszálat tudunk húzni belőle (ezzel persze óvatosan ügyködjünk, mert könnyen égési sérüléseket szerezhetünk). 

A szezámmagot egy serpenyőben, folyamatos kevergetés mellett megpirítjuk, majd egy turmixgépbe rakva apróra daráljuk. Hozzácsorgatjuk az olajat, és addig turmixoljuk, amíg sima, homogén krémet kapunk.  

Egy nagy tálba rakjuk a szezámmagpasztát, hozzáadjuk a fahéjat, a kardamomot, a lime-levet és a rózsavizet, majd elkezdjük keverni. Vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és kb. 10 percig keverjük, hogy szépen összeálljon a halva alapja. Ekkor belekeverjük a pisztáciát is, majd egy kb. 20 x 15 cm-es, sütőpapírral bélelt, magasabb falú sütőtálba simítjuk a masszát, és 2-3 órára a hűtőbe rakjuk. 

Halva

Ha tetszett a Halva receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept