A palacsinta bekeverése
A palacsintatésztához a hozzávalókat az olaj kivételével egy tálban csomómentesre keverjük, majd félretesszük.
A csirkepaprikás elkészítése
Egy fazékban, közepes lángon tepertősre sütjük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron elkészítjük a csirkepaprikást, amihez a zsírba dobjuk a felezett paradicsomot, paprikát és a felszeletelt hegyes erőset. Jól lepirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és az aprított fokhagymát is. Alaposan összepirítjuk, majd öntünk rá 50 ml alaplevet és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük az alapot és belepakoljuk a csirkecombokat. Hozzáadjuk a maradék alaplevet, lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul.
Amikor megpuhult a hús, lehúzzuk a bőrét, azt a mártáshoz adjuk, majd lefejtjük a húst a csontról, ügyelve arra, hogy ne maradjon benne porc vagy csontdarab. A húst szálasra morzsoljuk és félretesszük.
A mártást felforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tejszínt, és vízzel elkevert liszttel behabarjuk. Botmixerrel krémesítjük benne a csirkebőrt – ez adja majd a karakteres ízt. A tépett húst elkeverjük a kisütött szalonnatepertővel, és másfél dl mártással, sózzuk, és félretesszük.
Palacsintasütés, összeállítás
A palacsintákat kevés olajon kisütjük. Egy 24 cm-es serpenyőt használva kb. 12 darab palacsintát kapunk. Ezekbe elosztjuk a húsos tölteléket.
A besamelhez a tejet sóval, borssal és szerecsendióval felforraljuk. A vajat habzásig melegítjük egy lábasban, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük a forró tejjel. Folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik, végül belekeverjük a reszelt parmezánt is.
Egy kivajazott sütőtál aljába besamelt kanalazunk, erre kerül négy töltött palacsinta, majd ismét mártás. Ezt a rétegezést még kétszer megismételjük. A tetejére besamelt és reszelt cheddart teszünk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejszínes-paprikás mártással.
Ez a tepertős, csirkepaprikással töltött palacsinta egyszerre laktató, otthonos és különleges – simán megállja a helyét vasárnapi ebédként vagy egy családi ünnepen is. Tálalhatjuk friss petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal kísérve, de egy kis zöldsaláta is jól passzol mellé. Ha marad belőle (ami erősen kétséges), másnap is simán újramelegíthető. Igazi comfort food magyar módra!