Brutális kaják

Hortobágyipalacsintalasagne

Hortobágyi palacsinta lasagne
Hortobágyi palacsinta lasagne

Hozzávalók
300 g
finomliszt
2 db
tojás
300 ml
tej
300 ml
szóda
1 tk
szódabikarbóna
1 ek
olaj a sütéshez
A csirkepaprikáshoz
1 kg
egész csirkecomb
200 g
füstölt szalonna
1 db
paprika
(90 g/db)
1 db
paradicsom
(110 g/db)
0.5 db
hegyes-erős paprika
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
500 ml
alaplé
1 ek
fűszerpaprika
bors
150 g
tejföl
100 ml
tejszín
1 ek
finomliszt
A besamelhez
1.2 l
tej
bors
1 mk
őrölt szerecsendió
80 g
vaj + a tepsi kikenéséhez
100 g
finomliszt
80 g
parmezán
Az összeállításhoz
50 g
vörös cheddar

Elkészítés

A palacsinta bekeverése

A palacsintatésztához a hozzávalókat az olaj kivételével egy tálban csomómentesre keverjük, majd félretesszük.

A csirkepaprikás elkészítése

Egy fazékban, közepes lángon tepertősre sütjük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron elkészítjük a csirkepaprikást, amihez a zsírba dobjuk a felezett paradicsomot, paprikát és a felszeletelt hegyes erőset. Jól lepirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és az aprított fokhagymát is. Alaposan összepirítjuk, majd öntünk rá 50 ml alaplevet és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük az alapot és belepakoljuk a csirkecombokat. Hozzáadjuk a maradék alaplevet, lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. 

Amikor megpuhult a hús, lehúzzuk a bőrét, azt a mártáshoz adjuk, majd lefejtjük a húst a csontról, ügyelve arra, hogy ne maradjon benne porc vagy csontdarab. A húst szálasra morzsoljuk és félretesszük.

A mártást felforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tejszínt, és vízzel elkevert liszttel behabarjuk. Botmixerrel krémesítjük benne a csirkebőrt – ez adja majd a karakteres ízt. A tépett húst elkeverjük a kisütött szalonnatepertővel, és másfél dl mártással, sózzuk, és félretesszük.

Palacsintasütés, összeállítás

A palacsintákat kevés olajon kisütjük. Egy 24 cm-es serpenyőt használva kb. 12 darab palacsintát kapunk. Ezekbe elosztjuk a húsos tölteléket.

A besamelhez a tejet sóval, borssal és szerecsendióval felforraljuk. A vajat habzásig melegítjük egy lábasban, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük a forró tejjel. Folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik, végül belekeverjük a reszelt parmezánt is.

Egy kivajazott sütőtál aljába besamelt kanalazunk, erre kerül négy töltött palacsinta, majd ismét mártás. Ezt a rétegezést még kétszer megismételjük. A tetejére besamelt és reszelt cheddart teszünk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejszínes-paprikás mártással.

Ez a tepertős, csirkepaprikással töltött palacsinta egyszerre laktató, otthonos és különleges – simán megállja a helyét vasárnapi ebédként vagy egy családi ünnepen is. Tálalhatjuk friss petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal kísérve, de egy kis zöldsaláta is jól passzol mellé. Ha marad belőle (ami erősen kétséges), másnap is simán újramelegíthető. Igazi comfort food magyar módra!

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha unod a hagyományos csirkepaprikást, de azért imádod a szaftos, magyaros ízeket, ez a recept neked szól! A tepertős roppanás, a szálasra tépett hús és a krémes paprikás mártás találkozása egy palacsintába töltve egyszerűen verhetetlen. A besameles rétegezés pedig garantálja, hogy minden falat szaftos és selymes legyen. Kezdőknek is abszolút vállalható, csak egy kis türelem kell hozzá!

Ha unod a hagyományos csirkepaprikást, de imádod a szaftos, magyaros ízeket, akkor ez a hortobágyi palacsinta lasagne neked való! A tepertős ropogás, a szálasra tépett hús és a krémes paprikás mártás egy palacsintába zárva – mennyei kombináció. A besameles rétegezés biztosítja, hogy minden falat egyenesen selymes és laktató legyen. Kezdőknek is menni fog, csak figyelj oda – megéri!

Hozzávalók

1 20x30 cm-es tepsihez
300 g
finomliszt
2 db
tojás
300 ml
tej
300 ml
szóda
1 tk
szódabikarbóna
1 ek
olaj a sütéshez
A csirkepaprikáshoz
1 kg
egész csirkecomb
200 g
füstölt szalonna
1 db
paprika
(90 g/db)
1 db
paradicsom
(110 g/db)
0.5 db
hegyes-erős paprika
1 fej
vöröshagyma
(150 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
500 ml
alaplé
1 ek
fűszerpaprika
bors
150 g
tejföl
100 ml
tejszín
1 ek
finomliszt
A besamelhez
1.2 l
tej
bors
1 mk
őrölt szerecsendió
80 g
vaj + a tepsi kikenéséhez
100 g
finomliszt
80 g
parmezán
Az összeállításhoz
50 g
vörös cheddar

Elkészítés

A palacsinta bekeverése

A palacsintatésztához a hozzávalókat az olaj kivételével egy tálban csomómentesre keverjük, majd félretesszük.

A csirkepaprikás elkészítése

Egy fazékban, közepes lángon tepertősre sütjük a csíkokra vágott füstölt szalonnát, majd kiszedjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron elkészítjük a csirkepaprikást, amihez a zsírba dobjuk a felezett paradicsomot, paprikát és a felszeletelt hegyes erőset. Jól lepirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és az aprított fokhagymát is. Alaposan összepirítjuk, majd öntünk rá 50 ml alaplevet és beleszórjuk a fűszerpaprikát. Sózzuk, borsozzuk, jól elkeverjük az alapot és belepakoljuk a csirkecombokat. Hozzáadjuk a maradék alaplevet, lefedjük, és közepes lángon addig pároljuk, míg a hús meg nem puhul. 

Amikor megpuhult a hús, lehúzzuk a bőrét, azt a mártáshoz adjuk, majd lefejtjük a húst a csontról, ügyelve arra, hogy ne maradjon benne porc vagy csontdarab. A húst szálasra morzsoljuk és félretesszük.

A mártást felforraljuk, hozzáadjuk a tejfölt, a tejszínt, és vízzel elkevert liszttel behabarjuk. Botmixerrel krémesítjük benne a csirkebőrt – ez adja majd a karakteres ízt. A tépett húst elkeverjük a kisütött szalonnatepertővel, és másfél dl mártással, sózzuk, és félretesszük.

Palacsintasütés, összeállítás

A palacsintákat kevés olajon kisütjük. Egy 24 cm-es serpenyőt használva kb. 12 darab palacsintát kapunk. Ezekbe elosztjuk a húsos tölteléket.

A besamelhez a tejet sóval, borssal és szerecsendióval felforraljuk. A vajat habzásig melegítjük egy lábasban, hozzákeverjük a lisztet, majd felöntjük a forró tejjel. Folyamatosan keverjük, amíg besűrűsödik, végül belekeverjük a reszelt parmezánt is.

Egy kivajazott sütőtál aljába besamelt kanalazunk, erre kerül négy töltött palacsinta, majd ismét mártás. Ezt a rétegezést még kétszer megismételjük. A tetejére besamelt és reszelt cheddart teszünk. 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor meglocsoljuk a maradék tejszínes-paprikás mártással.

Ez a tepertős, csirkepaprikással töltött palacsinta egyszerre laktató, otthonos és különleges – simán megállja a helyét vasárnapi ebédként vagy egy családi ünnepen is. Tálalhatjuk friss petrezselyemmel megszórva, savanyúsággal kísérve, de egy kis zöldsaláta is jól passzol mellé. Ha marad belőle (ami erősen kétséges), másnap is simán újramelegíthető. Igazi comfort food magyar módra!

Hortobágyi palacsinta lasagne
Hortobágyi palacsinta lasagne (Fotó: Street Kitchen)

Tippek:

  • A palacsintához érdemes tapadásmentes serpenyőt használni, így szép egyenletes lesz minden darab.

  • A mártás akár előző nap is elkészíthető, így másnapra csak a rétegezés és a sütés marad.

  • Készítheted csirkemellből is, de combból lesz a legszaftosabb a végeredmény.

  • A parmezán helyett mehet bele akár füstölt sajt is, ami még karakteresebb ízvilágot ad.

Ez a hortobágyi palacsinta lasagne tökéletes példa arra, mennyire izgalmas lehet a klasszikus magyar fogás újragondolása. Kombinálja a ropogós, szaftos, tejfölös–paprikás világot a palacsinta és lasagne rétegezésével – így születik meg az igazi comfort food. Családi ebédre, vendégváróként, vagy csak simán, ha valami különlegesre vágysz normál hétvégén – simán megállja a helyét. Lasagnerajongó vagy? Itt van még több recept, ami legalább olyan jó, mint a hortobágyi palacsinta lasagne!

Lasagne lecsóval

Spenótos lasagne ricottával

Káposztás tészta lasagne kacsával

Ha tetszett a Hortobágyi palacsinta lasagne receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept