A húsgombócos savanyú káposzta első lépéseként az alaphoz a kolozsvári szalonnát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és egy nagyobb fazékban a sertészsíron, közepes lángon kipirítjuk a zsírját, utána kitesszük egy tányérra.
A kisült zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Utána mehet bele az apróra vágott paprika és paradicsom, sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítjuk a hagymákkal, majd ráhintjük a fűszerpaprikát, a köményt, rádobjuk a babérlevelet, a 3 cm-es darabokra vágott kolbászt, az oldalast, és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 15 percig főzzük az alapot.
Közben a darált húst összekeverjük a nyers rizzsel, a tojással, a fűszerpaprikával, a köménnyel, a zúzott fokhagymával, sózzuk és borsozzuk, majd 12 gombócot formázunk belőle.
Az alaphoz hozzáadjuk a savanyú káposztát, elkeverjük, majd bepakoljuk sorban a gombócokat. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát, és alacsony lángon, fedő alatt 1-1,5 óráig főzzük, közben néha megrázzuk az edényt, nehogy leégjen, és a vizet is pótoljuk, ha nagyon elfőtt volna. Menet közben kóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk.
A főzés végeztével tányérba rendezzük a káposztát, a gombócokat, a füstölt kolbászt és az oldalast, egy-egy nagy kanál tejföllel beborítjuk, majd egy nagy szelet kenyérrel belapátoljuk.

- Elkészítési idő: 1,5 óra
- Főzési idő: kb. 1,5 óra