Brutális kaják

Húsgombócossavanyúkáposzta

Húsgombócos savanyú káposzta

Hozzávalók
Az alaphoz
200 g
kolozsvári szalonna
3 ek
sertészsír
500 g
vöröshagyma
10 gerezd
fokhagyma
2 db
tv-paprika
(100 g/db)
2 db
paradicsom
(100 g/db)
só, bors
1.5 ek
őrölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
6 db
babérlevél
100 g
füstölt kolbász
200 g
füstölt oldalas
1 kg
vágott savanyú káposzta
A gombóchoz
600 g
darált sertéshús
150 g
rizs
1 db
tojás
2 tk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt köménymag
6 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz
300 g
tejföl
6 szelet
kenyér

Elkészítés

A húsgombócos savanyú káposzta első lépéseként az alaphoz a kolozsvári szalonnát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és egy nagyobb fazékban a sertészsíron, közepes lángon kipirítjuk a zsírját, utána kitesszük egy tányérra. 

A kisült zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Utána mehet bele az apróra vágott paprika és paradicsom, sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítjuk a hagymákkal, majd ráhintjük a fűszerpaprikát, a köményt, rádobjuk a babérlevelet, a 3 cm-es darabokra vágott kolbászt, az oldalast, és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 15 percig főzzük az alapot. 

Közben a darált húst összekeverjük a nyers rizzsel, a tojással, a fűszerpaprikával, a köménnyel, a zúzott fokhagymával, sózzuk és borsozzuk, majd 12 gombócot formázunk belőle.

Az alaphoz hozzáadjuk a savanyú káposztát, elkeverjük, majd bepakoljuk sorban a gombócokat. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát, és alacsony lángon, fedő alatt 1-1,5  óráig főzzük, közben néha megrázzuk az edényt, nehogy leégjen, és a vizet is pótoljuk, ha nagyon elfőtt volna. Menet közben kóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk. 

A főzés végeztével tányérba rendezzük a káposztát, a gombócokat, a füstölt kolbászt és az oldalast, egy-egy nagy kanál tejföllel beborítjuk, majd egy nagy szelet kenyérrel belapátoljuk. 

Húsgombócos savanyú káposzta
Húsgombócos savanyú káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Főzési idő: kb. 1,5 óra

www.streetkitchen.hu

Ha egy kicsit megúszósra szeretnéd venni a töltött káposztát, és nem akarod levélbe bújtatni a tölteléket, azzal sincs semmi baj. Készíts gombócokat, főzd lassan, és a végeredmény szinte ugyanaz lesz.

Hozzávalók

6 főre
Az alaphoz
200 g
kolozsvári szalonna
3 ek
sertészsír
500 g
vöröshagyma
10 gerezd
fokhagyma
2 db
tv-paprika
(100 g/db)
2 db
paradicsom
(100 g/db)
só, bors
1.5 ek
őrölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
6 db
babérlevél
100 g
füstölt kolbász
200 g
füstölt oldalas
1 kg
vágott savanyú káposzta
A gombóchoz
600 g
darált sertéshús
150 g
rizs
1 db
tojás
2 tk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt köménymag
6 gerezd
fokhagyma
só, bors
A tálaláshoz
300 g
tejföl
6 szelet
kenyér

A húsgombócos savanyú káposzta első lépéseként az alaphoz a kolozsvári szalonnát 2x2 cm-es kockákra vágjuk, és egy nagyobb fazékban a sertészsíron, közepes lángon kipirítjuk a zsírját, utána kitesszük egy tányérra. 

A kisült zsiradékon megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Utána mehet bele az apróra vágott paprika és paradicsom, sózzuk, borsozzuk, és pár percig pirítjuk a hagymákkal, majd ráhintjük a fűszerpaprikát, a köményt, rádobjuk a babérlevelet, a 3 cm-es darabokra vágott kolbászt, az oldalast, és felöntjük kb. 200 ml vízzel, majd 15 percig főzzük az alapot. 

Közben a darált húst összekeverjük a nyers rizzsel, a tojással, a fűszerpaprikával, a köménnyel, a zúzott fokhagymával, sózzuk és borsozzuk, majd 12 gombócot formázunk belőle.

Az alaphoz hozzáadjuk a savanyú káposztát, elkeverjük, majd bepakoljuk sorban a gombócokat. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje az edény tartalmát, és alacsony lángon, fedő alatt 1-1,5  óráig főzzük, közben néha megrázzuk az edényt, nehogy leégjen, és a vizet is pótoljuk, ha nagyon elfőtt volna. Menet közben kóstoljuk, és ha szükséges, sózzuk. 

A főzés végeztével tányérba rendezzük a káposztát, a gombócokat, a füstölt kolbászt és az oldalast, egy-egy nagy kanál tejföllel beborítjuk, majd egy nagy szelet kenyérrel belapátoljuk. 

Húsgombócos savanyú káposzta
Húsgombócos savanyú káposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1,5 óra
  • Főzési idő: kb. 1,5 óra

Ha tetszett a Húsgombócos savanyú káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept