Szendvics

Ígykészítslibábólistenihamburgert!

Így készíts libából isteni hamburgert!

Hozzávalók
A buci
500 g
300 g
natúr joghurt
80 g
kristálycukor
20 g
1 db
nagy tojás
1 db
tojás a bucik megkenéséhez
25 g
élesztő (fél darab)
2 ek
étolaj
1 mk
szezámmag a bucik megszórásához
A párolt káposzta
1 ek
cukor
0.5 dl
étolaj
1 fej
vöröshagyma
400 g
lila káposzta
1 ek
borecet
bors
1 mk
őrölt kömény
A hagymalekvár
2 ek
kristálycukor
0.5 dl
étolaj
3 - 4 fej
vöröshagyma, félfőre (félbe és szeletekre) vágva
1 dl
száraz fehérbor
2 ek
borecet
kevés morzsolt kakukkfű
1 - 2 db
friss babérlevél
bors
600 g
libacomb filé
100 g
libaháj
200 g
libamell
1 csapott tk
szódabikarbóna
kevés őrölt rozmaring
bors
 A libaburger

Elkészítés

A buci:

Az összes hozzávalót (kivéve a kenegetéshez szükséges tojást és a szezámmagot) egy robotgép segítségével kb. 20 perc alatt kész tésztává dagasztjuk össze. Ebben az esetben az élesztőt nem kell külön felfuttatni, a tészta ugyanis tartalmaz annyi cukrot, amitől az élesztőbaktériumok felélednek és szépen megkelesztik a tésztát kb. 50 perc alatt egy meleg helyen. A megkelt tésztát egy nyújtódeszkán kb. 2 centis vastagságúra nyújtjuk és egy fánkszaggatóval szaggatjuk ki adagokra. Az így kivágott tészta éles szélét a buci aljának a közepére hajtogatjuk. A tetejüket megkenjük felvert egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és meleg helyen letakarva további 30 percig kelesztjük. A megkelt bucikat 200 fokos sütőben (ideális esetben gőzsütőben) kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

A párolt káposzta:

Egy lábosban felolvasztjuk a cukrot, és amikor barnulni kezd, ráöntjük az olajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát  és üvegesre pároljuk. Ezek után jöhet rá a vékony szeletekre vágott lila káposzta, só, bors, az őrölt köménymag és a borecet. Az egészet közepes lángon még harapható állagúra pároljuk és kész is vagyunk!

A hagymalekvár:

Egy serpenyőben a kristálycukrot kevergetés nélkül hevíteni kezdjük, amíg megolvad és szép barna színt kap, karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk az olajat, majd a szeletekre vágott vöröshagymát, összeforgatjuk és felöntjük a fehérborral, borecettel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon pároljuk, közben hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet is. Ha elég türelmesek vagyunk, egy idő után a hagymánk kezd lekvár állagúvá válni. Az ízek finomhangolását itt is, mint sok más ételnél, hagyjátok a végére. Édeskés, pikáns ízvilágot kell elérnünk. Felhasználás előtt egyszer hagyjátok kihűlni, hogy végső konzisztenciáját elérhesse. Mielőtt a burgerbe kerül, ismét fel kell melegíteni.

 A libaburger:

A húsokat és a libahájat kétszer ledaráljuk, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd kevés őrölt rozmaringgal ízesítjük, sózzuk-borsozzuk. A bekevert masszát legalább 1-2 órán át hűtőben pihentetjük, de az sem baj, ha egy egész éjszakán át érlelődik. Sütés előtt kb. 15 dkg-os gombócokat formázunk a húsból, amit aztán szép vékony burgerré lapítunk-formázunk és forró serpenyőben, olaj nélkül mindkét oldalukon készre sütjük.

Összeállítás:

A libaburgert kisütjük, a bucit félbe vágjuk és lepirítjuk a libazsíros serpenyőben,  alsó felére egy keveset teszünk a hagymalekvárból, erre ültetjük rá a kisütött húspogácsát. Tetejére halmozunk egy jó nagy adag lilakáposztát, rádobjuk a buci tetejét és az egészet felfaljuk. Több körben ismételjük a folyamatot, amíg csak bírjuk.

www.streetkitchen.hu

#november #újbor #bockpince #libaevés #pároltkáposzta #mitszolehhezaburgerpápa. Kb. ezek a hashtagek illenek ahhoz a nemrég jelentős mennyiségben elkészített és mindenki által imádott kis csodához, ami nem más, mint az én egyetlen, igazi és sokszor próbált libaburgerem hagymalekvárral és párolt káposztával.

Hozzávalók

1
A buci
500 g
300 g
natúr joghurt
80 g
kristálycukor
20 g
1 db
nagy tojás
1 db
tojás a bucik megkenéséhez
25 g
élesztő (fél darab)
2 ek
étolaj
1 mk
szezámmag a bucik megszórásához
A párolt káposzta
1 ek
cukor
0.5 dl
étolaj
1 fej
vöröshagyma
400 g
lila káposzta
1 ek
borecet
bors
1 mk
őrölt kömény
A hagymalekvár
2 ek
kristálycukor
0.5 dl
étolaj
3 - 4 fej
vöröshagyma, félfőre (félbe és szeletekre) vágva
1 dl
száraz fehérbor
2 ek
borecet
kevés morzsolt kakukkfű
1 - 2 db
friss babérlevél
bors
600 g
libacomb filé
100 g
libaháj
200 g
libamell
1 csapott tk
szódabikarbóna
kevés őrölt rozmaring
bors
 A libaburger

A buci:

Az összes hozzávalót (kivéve a kenegetéshez szükséges tojást és a szezámmagot) egy robotgép segítségével kb. 20 perc alatt kész tésztává dagasztjuk össze. Ebben az esetben az élesztőt nem kell külön felfuttatni, a tészta ugyanis tartalmaz annyi cukrot, amitől az élesztőbaktériumok felélednek és szépen megkelesztik a tésztát kb. 50 perc alatt egy meleg helyen. A megkelt tésztát egy nyújtódeszkán kb. 2 centis vastagságúra nyújtjuk és egy fánkszaggatóval szaggatjuk ki adagokra. Az így kivágott tészta éles szélét a buci aljának a közepére hajtogatjuk. A tetejüket megkenjük felvert egész tojással, megszórjuk szezámmaggal, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket és meleg helyen letakarva további 30 percig kelesztjük. A megkelt bucikat 200 fokos sütőben (ideális esetben gőzsütőben) kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.

A párolt káposzta:

Egy lábosban felolvasztjuk a cukrot, és amikor barnulni kezd, ráöntjük az olajat, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát  és üvegesre pároljuk. Ezek után jöhet rá a vékony szeletekre vágott lila káposzta, só, bors, az őrölt köménymag és a borecet. Az egészet közepes lángon még harapható állagúra pároljuk és kész is vagyunk!

A hagymalekvár:

Egy serpenyőben a kristálycukrot kevergetés nélkül hevíteni kezdjük, amíg megolvad és szép barna színt kap, karamellizálódik. Ekkor hozzáadjuk az olajat, majd a szeletekre vágott vöröshagymát, összeforgatjuk és felöntjük a fehérborral, borecettel. Sózzuk, borsozzuk és alacsony hőfokon pároljuk, közben hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet is. Ha elég türelmesek vagyunk, egy idő után a hagymánk kezd lekvár állagúvá válni. Az ízek finomhangolását itt is, mint sok más ételnél, hagyjátok a végére. Édeskés, pikáns ízvilágot kell elérnünk. Felhasználás előtt egyszer hagyjátok kihűlni, hogy végső konzisztenciáját elérhesse. Mielőtt a burgerbe kerül, ismét fel kell melegíteni.

 A libaburger:

A húsokat és a libahájat kétszer ledaráljuk, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd kevés őrölt rozmaringgal ízesítjük, sózzuk-borsozzuk. A bekevert masszát legalább 1-2 órán át hűtőben pihentetjük, de az sem baj, ha egy egész éjszakán át érlelődik. Sütés előtt kb. 15 dkg-os gombócokat formázunk a húsból, amit aztán szép vékony burgerré lapítunk-formázunk és forró serpenyőben, olaj nélkül mindkét oldalukon készre sütjük.

Összeállítás:

A libaburgert kisütjük, a bucit félbe vágjuk és lepirítjuk a libazsíros serpenyőben,  alsó felére egy keveset teszünk a hagymalekvárból, erre ültetjük rá a kisütött húspogácsát. Tetejére halmozunk egy jó nagy adag lilakáposztát, rádobjuk a buci tetejét és az egészet felfaljuk. Több körben ismételjük a folyamatot, amíg csak bírjuk.

Ha tetszett az Így készíts libából isteni hamburgert! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept