Street Kitchen

Ígykészítsperfektbesamelmártást!

Így készíts perfekt besamel mártást!

Hozzávalók
4 ek
vaj
4 ek
liszt
500 ml
tej
1 csipet
őrölt szerecsendió
1 csipet
őrölt fehér bors

Elkészítés
  1. A besamel mártás elkészítéséhez egy gyorsforralóba tesszük a vajat, és közepes lángon elkezdjük megolvasztani. Ha a vaj felolvadt, hozzászórjuk a lisztet, habverővel elkeverjük, és habzásig hevítjük. Ez fontos lépés, mert így a mártásunknak nem lesz liszt íze.

  2. A felmelegített tejet két-három részletben fogjuk hozzáadni. Ahogy az első adag tejet csomómentesre kevertük a lisztes keverékkel, jöhet a következő adag tej. Ezt addig folytatjuk, ameddig az összes tej bele nem kerül.

  3. Ekkor hozzáadjuk a sót és a szerecsendiót, valamint a fehér borsot is. Ha egy kicsit izgalmasabbá szeretnétek tenni, egy teáskanálnyi mustár hozzáadása elmélyíti a vajas ízélményt. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

  4. Ahogy elkezd sűrűsödni, keverünk rajta még kettőt, és le is vesszük a tűzről, mert ezután is fog még sűrűsödni, így éri el a tökéletes állagot a besamel mártás. Ezután már használhatjuk is, például egy jó cuccos lasagnéhoz.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A besamel egyike az 5 alapmártásnak, amit sok ételhez fel tudtok használni, így érdemes jól begyakorolni az elkészítését.

A besamel mártás az egyik legegyszerűbb, mégis legtöbbet használt alapszósz a konyhában: igazi kulináris alapmű. Krémes, selymes és ezerféleképpen felhasználható. Jól passzol rakott ételekhez, lasagnéhoz, zöldségekhez, vagy akár sajtszósz alapjaként. Ha eddig féltél tőle, most megmutatjuk, hogy mennyire egyszerű elkészíteni otthon, mindössze pár alaphozzávalóból.

Hozzávalók

1 tepsi lasagnéhoz vagy rakott tésztához
4 ek
vaj
4 ek
liszt
500 ml
tej
1 csipet
őrölt szerecsendió
1 csipet
őrölt fehér bors

Elkészítés

  1. A besamel mártás elkészítéséhez egy gyorsforralóba tesszük a vajat, és közepes lángon elkezdjük megolvasztani. Ha a vaj felolvadt, hozzászórjuk a lisztet, habverővel elkeverjük, és habzásig hevítjük. Ez fontos lépés, mert így a mártásunknak nem lesz liszt íze.

  2. A felmelegített tejet két-három részletben fogjuk hozzáadni. Ahogy az első adag tejet csomómentesre kevertük a lisztes keverékkel, jöhet a következő adag tej. Ezt addig folytatjuk, ameddig az összes tej bele nem kerül.

  3. Ekkor hozzáadjuk a sót és a szerecsendiót, valamint a fehér borsot is. Ha egy kicsit izgalmasabbá szeretnétek tenni, egy teáskanálnyi mustár hozzáadása elmélyíti a vajas ízélményt. Folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.

  4. Ahogy elkezd sűrűsödni, keverünk rajta még kettőt, és le is vesszük a tűzről, mert ezután is fog még sűrűsödni, így éri el a tökéletes állagot a besamel mártás. Ezután már használhatjuk is, például egy jó cuccos lasagnéhoz.

besamel mártás
Besamel mártás (Fotó: Street Kitchen)

Tudtad, hogy a besamel mártást eredetileg egy francia herceg, Louis de Béchamel után nevezték el, aki XIV. Lajos udvarában honosította meg ezt az egyszerű fehér mártást? Azóta a világ minden pontján a comfort food alapja lett: gondolj csak a lasagnéra vagy a rakott karfiolra!

Még több konyhai alaptechnika, ha a besamel mártás receptjét már elsajátítottátok:

Megúszós hollandi mártás

Így készíts rántást leveshez és főzelékhez!

Ha tetszett az így készíts perfekt besamel mártást! receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése