Vendégváró

Kaprosdübbencs

Kapros dübbencs
kapros-dubbencs-

Hozzávalók
500 ml
tej
70 g
friss élesztő
1 tk
kristálycukor
1 kg
finomliszt
100 ml
étolaj
1 ek
1 csokor
kapor
4 ek
sertészsír
1 db
tojás

Elkészítés
  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a lisztet az olajjal, a sóval és az élesztős tejjel jó alaposan összegyúrjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  2. Négy részre osztjuk a tésztánkat, vékony téglalapokat nyújtunk belőlük, amiket megkenünk 1-1 evőkanál zsírral, és vastagon megszórjuk a frissen vágott kaporral.

  3. Szépen feltekerjük, majd 5 cm-es darabokat vágunk a tekercsekből.

  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a csigákat, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

www.streetkitchen.hu

Egy egyszerű, de nagyszerű múltidéző, kapros, zsíros péksütemény!

A kapor talán az egyik legmegosztóbb fűszer – van, aki imádja, más pedig messziről elkerüli. De aki szereti, annak a kapros dübbencs maga a nosztalgiaízű mennyország! Ez a zsírral gazdagon megkent, friss kaporral megszórt kelt tésztás finomság nem bonyolult, mégis látványos, és garantáltan betölti az egész konyhát az ismerős, otthonos illattal.

Hozzávalók

20 darabhoz
500 ml
tej
70 g
friss élesztő
1 tk
kristálycukor
1 kg
finomliszt
100 ml
étolaj
1 ek
1 csokor
kapor
4 ek
sertészsír
1 db
tojás

Elkészítés

  1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a lisztet az olajjal, a sóval és az élesztős tejjel jó alaposan összegyúrjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  2. Négy részre osztjuk a tésztánkat, vékony téglalapokat nyújtunk belőlük, amiket megkenünk 1-1 evőkanál zsírral, és vastagon megszórjuk a frissen vágott kaporral.

  3. Szépen feltekerjük, majd 5 cm-es darabokat vágunk a tekercsekből.

  4. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a csigákat, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

kapros-dubbencs-1
Kapros dübbencs (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: A tésztában lévő olajat lecserélhetjük zsírra is, illetve a sertészsírt bármilyen  tetszőleges másik fajta zsírral helyettesíthetjük – én most a kacsakonfitálásból megmaradt zsírt használtam.

A kapros dübbencs tökéletes vendégváró vagy uzsonna egy kiadós leves után. Frissen a legfinomabb, de másnap is mennyei, ha picit megpirítjuk. Kínálhatjuk tejföllel, salátával vagy akár egy jóféle házi savanyúsággal is.

Ha tetszett ez a retró hangulatú péksüti, mutatunk még pár hasonlóan nosztalgikus klasszikust:

Virslivel töltött kifli

Nagymamaféle krumplis pogácsa

Túrós-sajtos rúd

Ha tetszett a Kapros dübbencs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept