A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a lisztet az olajjal, a sóval és az élesztős tejjel jó alaposan összegyúrjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Négy részre osztjuk a tésztánkat, vékony téglalapokat nyújtunk belőlük, amiket megkenünk 1-1 evőkanál zsírral, és vastagon megszórjuk a frissen vágott kaporral.
Szépen feltekerjük, majd 5 cm-es darabokat vágunk a tekercsekből.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a csigákat, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Kaprosdübbencs
Egy egyszerű, de nagyszerű múltidéző, kapros, zsíros péksütemény!
A kapor talán az egyik legmegosztóbb fűszer – van, aki imádja, más pedig messziről elkerüli. De aki szereti, annak a kapros dübbencs maga a nosztalgiaízű mennyország! Ez a zsírral gazdagon megkent, friss kaporral megszórt kelt tésztás finomság nem bonyolult, mégis látványos, és garantáltan betölti az egész konyhát az ismerős, otthonos illattal.
Hozzávalók
Elkészítés
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral, majd a lisztet az olajjal, a sóval és az élesztős tejjel jó alaposan összegyúrjuk, és 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Négy részre osztjuk a tésztánkat, vékony téglalapokat nyújtunk belőlük, amiket megkenünk 1-1 evőkanál zsírral, és vastagon megszórjuk a frissen vágott kaporral.
Szépen feltekerjük, majd 5 cm-es darabokat vágunk a tekercsekből.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a csigákat, megkenjük a tetejüket a felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.

Tipp: A tésztában lévő olajat lecserélhetjük zsírra is, illetve a sertészsírt bármilyen tetszőleges másik fajta zsírral helyettesíthetjük – én most a kacsakonfitálásból megmaradt zsírt használtam.
A kapros dübbencs tökéletes vendégváró vagy uzsonna egy kiadós leves után. Frissen a legfinomabb, de másnap is mennyei, ha picit megpirítjuk. Kínálhatjuk tejföllel, salátával vagy akár egy jóféle házi savanyúsággal is.
Ha tetszett ez a retró hangulatú péksüti, mutatunk még pár hasonlóan nosztalgikus klasszikust:
Ha tetszett a Kapros dübbencs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!