Főzelékek

Kapros-tejfölöskáposztafőzelék

Kapros-tejfölös káposztafőzelék

Hozzávalók
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
1 tk
fűszerpaprika
800 g
fejes káposzta
4 db
babérlevél
só, bors
1.5 l
zöldségalaplé vagy víz
400 ml
tejföl
70 g
finomliszt
1 ek
10%-os ecet
1 csokor
kapor

Elkészítés

A kapros-tejfölös káposztafőzelék elkészítéséhez egy fazékban, közepesen magas hőfokon felmelegítjük a zsírt és megdinszteljük rajta a finomra vágott vörös- és fokhagymát 6-8 perc alatt. Utána jöhet hozzá az 1 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, valamint a fűszerpaprika. 2 percig pirítjuk együtt, majd felöntjük 200 ml vízzel és 5 perc főzés után leturmixoljuk. Hozzáadjuk a 1,5 cm-es darabokra vágott káposztát és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével és készre főzzük benne a káposztát 20-25 perc alatt. 

Ha megpuhult a káposzta, akkor a tejfölt és a lisztet csomómentesre keverjük, a forró léből adunk hozzá kb. 300 ml-t, elkeverjük, majd visszaöntjük a fazékba és folyamatos kevergetés mellett forrástól számított 5 percig főzzük, míg besűrűsödik és elfő a lisztes íze. A végén ecettel és finomra vágott kaporral ízesítjük. Tányérokba szedjük a kész főzeléket és a kedvenc feltétünkkel tálaljuk – ez lehet sült kolbász, virsli, fasírt, pörkölt vagy éppen egy frankó sertésvagdalt is. 

Kapros-tejfölös káposztafőzelék tányérban
Kapros-tejfölös káposztafőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

A kapros-tejfölös káposztafőzelék után kedved támadt még több krémes és fullos főzelékhez? Rajtunk nem múlik, íme még három recept!

Karfiolfőzelék sült virslivel

Kolbászos babfőzelék

Tejszínes karalábéfőzelék

www.streetkitchen.hu

Ha még nem készítettél fejes káposztából főzeléket – mármint a paradicsomos káposztán kívül –, akkor semmiképp se hagyd ki a következő receptet! A kapor kifejezetten jól áll neki, a tejföl pedig pazar krémességet és savasságot kölcsönöz ennek a főzeléknek.

Hozzávalók

4 főre
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(200 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
1 db
paradicsom
(100 g/db)
1 tk
fűszerpaprika
800 g
fejes káposzta
4 db
babérlevél
só, bors
1.5 l
zöldségalaplé vagy víz
400 ml
tejföl
70 g
finomliszt
1 ek
10%-os ecet
1 csokor
kapor

A kapros-tejfölös káposztafőzelék elkészítéséhez egy fazékban, közepesen magas hőfokon felmelegítjük a zsírt és megdinszteljük rajta a finomra vágott vörös- és fokhagymát 6-8 perc alatt. Utána jöhet hozzá az 1 cm-es kockákra vágott paprika és paradicsom, valamint a fűszerpaprika. 2 percig pirítjuk együtt, majd felöntjük 200 ml vízzel és 5 perc főzés után leturmixoljuk. Hozzáadjuk a 1,5 cm-es darabokra vágott káposztát és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük az alaplével és készre főzzük benne a káposztát 20-25 perc alatt. 

Ha megpuhult a káposzta, akkor a tejfölt és a lisztet csomómentesre keverjük, a forró léből adunk hozzá kb. 300 ml-t, elkeverjük, majd visszaöntjük a fazékba és folyamatos kevergetés mellett forrástól számított 5 percig főzzük, míg besűrűsödik és elfő a lisztes íze. A végén ecettel és finomra vágott kaporral ízesítjük. Tányérokba szedjük a kész főzeléket és a kedvenc feltétünkkel tálaljuk – ez lehet sült kolbász, virsli, fasírt, pörkölt vagy éppen egy frankó sertésvagdalt is. 

Kapros-tejfölös káposztafőzelék tányérban
Kapros-tejfölös káposztafőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra

A kapros-tejfölös káposztafőzelék után kedved támadt még több krémes és fullos főzelékhez? Rajtunk nem múlik, íme még három recept!

Karfiolfőzelék sült virslivel

Kolbászos babfőzelék

Tejszínes karalábéfőzelék

Ha tetszett a Kapros-tejfölös káposztafőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept