Karácsonyi desszertek

Karácsonyikrémesszelet

Karácsonyi krémes szelet

Hozzávalók
150 ml
habtejszín
A vaníliás krémhez
A piskótához
160 g
rétesliszt
1 ek
holland kakaópor
2 tk
sütőpor
2 tk
fahéj
1 tk
szerecsendió
2 tk
mézeskalács-fűszerkeverék
5 db
tojás
200 g
kristálycukor
50 g
porcukor
5 ek
víz
4 ek
finomliszt
5 db
tojássárgája
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 tk
vaníliaaroma
500 ml
tej
250 g
vaj
100 g
porcukor
A mascarponés habhoz
250 g
mascarpone
20 g
expressz zselatin
50 g
porcukor
A tetejére
- 1 ek holland kakaópor
1 tk
mézeskalács-fűszerkeverék

Elkészítés

 A karácsonyi krémes szelet elkészítéséhez a sütőt 180 fokra melegítjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, sütőporral, fahéjjal, szerecsendióval, mézeskalácsfűszerrel. A tojást habosra verjük a kristálycukorral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet, elkeverjük, és végül apránként hozzáadagolva a lisztes keveréket, alaposan elkeverjük a piskótánk alapját.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletöltjük a piskótaalapot, majd mehet az előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük. Fa hurkapálcával ellenőrizzük a végén, hogy rendesen átsült-e a piskótánk, úgy, hogy a közepébe szúrjuk. Amennyiben a hurkapálcát tisztán húzzuk ki a piskótából, a süteményünk alapja tökéletesre készült. A piskótát kihűtjük.

A vaníliás krémhez a lisztet, tojássárgáját, vaníliás cukrot, vaníliaaromát és tejet elkeverjük habverővel. Közepes lángon egy lábasban sűrű pudingot főzünk belőle. Lefedjük a tetejét folpackkal, és kihűtjük, amennyire csak lehet. A vajat és a porcukrot habosra verjük egy robotgép segítségével, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt vaníliás pudingunkba. Egy nagyon krémes, szépen kenhető krémet kell hogy kapjunk végeredményül, ami mehet a mézeskalácsos piskótaalapunkra, majd a hűtőbe pihenni minimum 50 percre, de minél tovább pihen, annál jobb.

Elkészítjük a habunkat, amihez az összes szükséges alapanyagot habosra verjük egy robotgéppel, majd amikor egy szép kemény habot kaptunk, elkenjük a krémesünk tetején. Majd ismét száműzzük a hűtőbe pihenni. Lennék én is ez a sütemény, ahányszor pihent ilyen rövid időn belül. :D 

Amikor a süteményünk elég időt töltött a hűtőben, óvatosan egy deszkára csúsztatjuk a tepsiből, és egy meleg vízbe mártott kés segítségével leszélezzük, majd hosszában félbevágjuk, és kétujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle. Széthúzzuk egymástól a szeleteket, ezután elkeverünk egy evőkanál kakaóport és egy teáskanál mézeskalácsfűszert, majd egy szita segítségével megszórjuk a krémes szeletek tetejét. 

karacsonyi-kremes-szelet
Karácsonyi krémes szelet (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 85 perc 
  • Hűtési idő: 2 óra

További ünnepi desszerteket itt találsz:

Gesztenyekrémes keksztekercs

Sütés nélküli sütőtökös pite

Mascarponés gesztenyetorta

www.streetkitchen.hu

A krémest mindenki jól ismeri és szereti. Ez a verzió a fűszerezésében hordozza magában a karácsony hangulatát. Házias sütemény, ami mindenkit levesz majd a lábáról.

Hozzávalók

1 20x30 centis tepsihez
150 ml
habtejszín
A vaníliás krémhez
A piskótához
160 g
rétesliszt
1 ek
holland kakaópor
2 tk
sütőpor
2 tk
fahéj
1 tk
szerecsendió
2 tk
mézeskalács-fűszerkeverék
5 db
tojás
200 g
kristálycukor
50 g
porcukor
5 ek
víz
4 ek
finomliszt
5 db
tojássárgája
1 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
2 tk
vaníliaaroma
500 ml
tej
250 g
vaj
100 g
porcukor
A mascarponés habhoz
250 g
mascarpone
20 g
expressz zselatin
50 g
porcukor
A tetejére
- 1 ek holland kakaópor
1 tk
mézeskalács-fűszerkeverék

 A karácsonyi krémes szelet elkészítéséhez a sütőt 180 fokra melegítjük. A lisztet elkeverjük a kakaóporral, sütőporral, fahéjjal, szerecsendióval, mézeskalácsfűszerrel. A tojást habosra verjük a kristálycukorral és a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet, elkeverjük, és végül apránként hozzáadagolva a lisztes keveréket, alaposan elkeverjük a piskótánk alapját.

Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és beletöltjük a piskótaalapot, majd mehet az előmelegített sütőbe, és 25 perc alatt készre sütjük. Fa hurkapálcával ellenőrizzük a végén, hogy rendesen átsült-e a piskótánk, úgy, hogy a közepébe szúrjuk. Amennyiben a hurkapálcát tisztán húzzuk ki a piskótából, a süteményünk alapja tökéletesre készült. A piskótát kihűtjük.

A vaníliás krémhez a lisztet, tojássárgáját, vaníliás cukrot, vaníliaaromát és tejet elkeverjük habverővel. Közepes lángon egy lábasban sűrű pudingot főzünk belőle. Lefedjük a tetejét folpackkal, és kihűtjük, amennyire csak lehet. A vajat és a porcukrot habosra verjük egy robotgép segítségével, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt vaníliás pudingunkba. Egy nagyon krémes, szépen kenhető krémet kell hogy kapjunk végeredményül, ami mehet a mézeskalácsos piskótaalapunkra, majd a hűtőbe pihenni minimum 50 percre, de minél tovább pihen, annál jobb.

Elkészítjük a habunkat, amihez az összes szükséges alapanyagot habosra verjük egy robotgéppel, majd amikor egy szép kemény habot kaptunk, elkenjük a krémesünk tetején. Majd ismét száműzzük a hűtőbe pihenni. Lennék én is ez a sütemény, ahányszor pihent ilyen rövid időn belül. :D 

Amikor a süteményünk elég időt töltött a hűtőben, óvatosan egy deszkára csúsztatjuk a tepsiből, és egy meleg vízbe mártott kés segítségével leszélezzük, majd hosszában félbevágjuk, és kétujjnyi vastagságú szeleteket vágunk belőle. Széthúzzuk egymástól a szeleteket, ezután elkeverünk egy evőkanál kakaóport és egy teáskanál mézeskalácsfűszert, majd egy szita segítségével megszórjuk a krémes szeletek tetejét. 

karacsonyi-kremes-szelet
Karácsonyi krémes szelet (Fotó: Erdőháti Áron)
  • Elkészítési idő: 85 perc 
  • Hűtési idő: 2 óra

További ünnepi desszerteket itt találsz:

Gesztenyekrémes keksztekercs

Sütés nélküli sütőtökös pite

Mascarponés gesztenyetorta

Ha tetszett a Karácsonyi krémes szelet receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept