Receptek

Karácsonyireceptek:tökéleteslazacésfrissítőpavlova

Karácsonyi receptek: tökéletes lazac és frissítő pavlova

Hozzávalók
Lazac vajmártással (2 főre)
A vajmártáshoz
1 db
salotta hagyma
4 ek
száraz fehérbor
4 ek
fehérborecet
0.5 ág
friss tárkony (vagy ½ tk. szárított tárkony)
250 g
vaj
1 csipet
fehérbors
1 - 2 ek
citromlé
A körethez
2 db
sárgarépa
1 ek
barna cukor
só, bors
2 marék
bébispenót
2 gerezd
fokhagyma
szerecsendió
1 ek
tejszín
A lazachoz
300 g
lazac filé
2 ek
vaj
Ünnepi. gránátalmás pavlova koszorú (kb. 8 szelethez)
6 db
szobahőmérsékletű tojásfehérje
300 g
porcukor
1 db
gránátalma
2 marék
fagyasztott málna
2 - 3 ek
kristálycukor
2 dl
tejszín
1 nagy ek
görög joghurt
1 nagy ek
mascarpone
1 db
vaníliarúd
0.5 db
citrom leve
Díszítéshez gránátalma + mentalevél
gránátalma
mentalevél

Elkészítés

Lazac vajmártással

img_1547.jpg

A hagymát finomra vágjuk, és egy gyorsforralóban elkezdjük kis lángon párolni a borral és az ecettel, és a felaprított tárkonnyal. Ha már szépen elpárolgott szinte az összes folyadék, akkor alacsony lángon hozzáadunk egy darabkát a hideg vajból és elkeverjük a hagymával, ha teljesen elolvadt, akkor jöhet a következő adag hideg vaj, ezt addig folytatjuk, amíg szépen össze nem állt a mártás. Időközben egy pár evőkanál vízzel is megtoldjuk. Az elkészült mártást sózzuk, fehérborsozzuk és citromlével ízesítjük. Átszűrjük és vízgőz felett melegen tartjuk.

img_1541.jpg

A megpucolt répát hasábokra vágjuk és 1 evőkanál forró vajon átforgatjuk, közben megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel és így pároljuk tovább. Ha a nedvesség elpárolgott, akkor megszórjuk a cukorral és összeforgatjuk, kissé lesütjük, majd félretesszük. A bébispenótot a forró serpenyőbe tesszük, majd ha kicsit összezuhant, akkor jöhet a felszeletelt fokhagyma, valamint megsózzuk, megborsozzuk és reszelünk rá egy kis szerecsendiót. Átforgatjuk, és végül hozzáadjuk a tejszínt is.

A kifilézett, szálkáitól és bőrétől megfosztott lazacot 2 szeletre vágva egy kissé vajas serpenyőbe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és oldalanként 1-1,5 percet sütjük úgy, hogy közben a vajjal locsolgatjuk. Egy tányérra szedünk egy adag spenótot, arra jön egy lazac, amit bőven meglocsolunk a vajmártással és mellé tálaljuk a sült répát.

Ünnepi, gránátalmás pavlova koszorú

img_0188.jpg

A szobahőmérsékletű tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk. Majd hozzáadjuk a porcukrot és szép kemény, fényes habot verünk belőle (ez akár 10 percig is eltarthat). Egy sütőpapíron körberajzolunk egy nagy, lapos tányért és annak a közepében pedig egy szufléformát, és az így keletkezett koszorú alakban szétosztjuk a habot. 150 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni (nem kell megijedni, ha néhol berepedezik).

img_0194.jpg

Egy gyorsforralóban feltesszük főni a málnát, a gránátalmamagokat és a cukrot. Akkor van kész, ha szép sűrű gyümölcsszirupot kaptunk, ekkor átszűrjük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük, majd elkeverjük benne a joghurtot, mascarponet, a vaníliarúd kikapart magjait, a citrom levét, és majdnem az összes gyümölcsszirupot. A krémmel megkenjük a kihűlt pavlovát, majd rácsorgatjuk a maradék gyümölcsszirupból és egy kanállal elhúzzuk, hogy szép márványos legyen. Végül gránátalma magokkal és mentával díszítjük.

www.streetkitchen.hu

Lassan már teljesen a karácsonyi lázban égünk és készülünk a legjobb karácsonyi receptek kiötletelésével. A hangolódás jegyében, hoztunk két igazán ünnepi kajaötletet.

Hozzávalók

1
Lazac vajmártással (2 főre)
A vajmártáshoz
1 db
salotta hagyma
4 ek
száraz fehérbor
4 ek
fehérborecet
0.5 ág
friss tárkony (vagy ½ tk. szárított tárkony)
250 g
vaj
1 csipet
fehérbors
1 - 2 ek
citromlé
A körethez
2 db
sárgarépa
1 ek
barna cukor
só, bors
2 marék
bébispenót
2 gerezd
fokhagyma
szerecsendió
1 ek
tejszín
A lazachoz
300 g
lazac filé
2 ek
vaj
Ünnepi. gránátalmás pavlova koszorú (kb. 8 szelethez)
6 db
szobahőmérsékletű tojásfehérje
300 g
porcukor
1 db
gránátalma
2 marék
fagyasztott málna
2 - 3 ek
kristálycukor
2 dl
tejszín
1 nagy ek
görög joghurt
1 nagy ek
mascarpone
1 db
vaníliarúd
0.5 db
citrom leve
Díszítéshez gránátalma + mentalevél
gránátalma
mentalevél

Lazac vajmártással

img_1547.jpg

A hagymát finomra vágjuk, és egy gyorsforralóban elkezdjük kis lángon párolni a borral és az ecettel, és a felaprított tárkonnyal. Ha már szépen elpárolgott szinte az összes folyadék, akkor alacsony lángon hozzáadunk egy darabkát a hideg vajból és elkeverjük a hagymával, ha teljesen elolvadt, akkor jöhet a következő adag hideg vaj, ezt addig folytatjuk, amíg szépen össze nem állt a mártás. Időközben egy pár evőkanál vízzel is megtoldjuk. Az elkészült mártást sózzuk, fehérborsozzuk és citromlével ízesítjük. Átszűrjük és vízgőz felett melegen tartjuk.

img_1541.jpg

A megpucolt répát hasábokra vágjuk és 1 evőkanál forró vajon átforgatjuk, közben megsózzuk, borsozzuk, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel és így pároljuk tovább. Ha a nedvesség elpárolgott, akkor megszórjuk a cukorral és összeforgatjuk, kissé lesütjük, majd félretesszük. A bébispenótot a forró serpenyőbe tesszük, majd ha kicsit összezuhant, akkor jöhet a felszeletelt fokhagyma, valamint megsózzuk, megborsozzuk és reszelünk rá egy kis szerecsendiót. Átforgatjuk, és végül hozzáadjuk a tejszínt is.

A kifilézett, szálkáitól és bőrétől megfosztott lazacot 2 szeletre vágva egy kissé vajas serpenyőbe tesszük, megsózzuk, megborsozzuk és oldalanként 1-1,5 percet sütjük úgy, hogy közben a vajjal locsolgatjuk. Egy tányérra szedünk egy adag spenótot, arra jön egy lazac, amit bőven meglocsolunk a vajmártással és mellé tálaljuk a sült répát.

Ünnepi, gránátalmás pavlova koszorú

img_0188.jpg

A szobahőmérsékletű tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk. Majd hozzáadjuk a porcukrot és szép kemény, fényes habot verünk belőle (ez akár 10 percig is eltarthat). Egy sütőpapíron körberajzolunk egy nagy, lapos tányért és annak a közepében pedig egy szufléformát, és az így keletkezett koszorú alakban szétosztjuk a habot. 150 fokos sütőben 50 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk kihűlni (nem kell megijedni, ha néhol berepedezik).

img_0194.jpg

Egy gyorsforralóban feltesszük főni a málnát, a gránátalmamagokat és a cukrot. Akkor van kész, ha szép sűrű gyümölcsszirupot kaptunk, ekkor átszűrjük és hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük, majd elkeverjük benne a joghurtot, mascarponet, a vaníliarúd kikapart magjait, a citrom levét, és majdnem az összes gyümölcsszirupot. A krémmel megkenjük a kihűlt pavlovát, majd rácsorgatjuk a maradék gyümölcsszirupból és egy kanállal elhúzzuk, hogy szép márványos legyen. Végül gránátalma magokkal és mentával díszítjük.

Ha tetszett a karácsonyi receptek: tökéletes lazac és frissítő pavlova receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése