Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe és hozzáadunk a kimért cukorból 10 g-ot, a lisztből pedig 30 g-ot. Elkeverjük és hagyjuk felfutni.
A vaj kivételével a tészta többi hozzávalóját egy dagasztógép üstjébe mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd közepes fokozaton 2 percig dagasztjuk. Apránként hozzáadjuk a vajat és 6-8 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Letakarva szobahőmérsékleten egy órán keresztül hagyjuk kelni.
A körtéket négybe vágjuk, kivágjuk a magházukat és egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A tejet felforrósítjuk egy gyorsforralóban és folyamatosan kevergetve felolvasztjuk benne a tejkaramellát. A felolvasztott karamell felét összekeverjük a sült körtével és belekeverjük a durvára tört mogyorót is. A tojást elkeverjük a liszttel és a brandyvel, majd ezt is a karamellás körtéhez keverjük.
A megkelt tésztát három részre osztjuk és az egyik darabot lisztezett felületen 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A közepén eloszlatjuk a körte egyharmadát, majd a tészta széleit bekenjük egy kevés vízzel és ráhajtjuk a körtére. Összenyomkodjuk a tészta széleit, és az így kapott hengert beemeljük a kivajazott és kilisztezett kuglófformába. A tetejét is megkenjük egy kevés vízzel, majd ugyanígy megtöltjük a maradék két tésztarészt és ezeket is berakjuk a kuglófformába. Letakarva 1 órát kelesztjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra és sütőpapírral lefedve berakjuk sülni a megkelt kuglófot. Mielőtt becsuknánk a sütőajtót, kevés vizet permetezünk a sütő aljába. 5 perc után kinyitjuk az ajtót és 180 fokra csökkentjük a hőmérsékletet. Levesszük a takarást a kuglófról és további 40 percig sütjük. A langyosra hűlt kuglófot óvatosan kifordítjuk a formából és leöntjük a megmaradt karamellöntettel.
Karamellás-körtéskuglóf
A tejkaramella és a körte talán az egyik legősziesebb párosítás, így nem is csoda, hogy engem is megihletett.
Ez a kuglóf nemcsak látványos, hanem rétegezett töltelékével és házi karamellöntetével igazán különleges sütemény. A tésztája foszlós és vajas, a körtés töltelékben a sült gyümölcs, a sós mogyoró és a brandy egyensúlya igazi ízbombát eredményez. Kicsit időigényesebb, de minden szeletért megéri! Ezeket kell beszerezned hozzá:
Hozzávalók
A körtés töltelékhez
Elkészítés
Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe és hozzáadunk a kimért cukorból 10 g-ot, a lisztből pedig 30 g-ot. Elkeverjük és hagyjuk felfutni.
A vaj kivételével a tészta többi hozzávalóját egy dagasztógép üstjébe mérjük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, majd közepes fokozaton 2 percig dagasztjuk. Apránként hozzáadjuk a vajat és 6-8 perc alatt sima tésztává dagasztjuk. Letakarva szobahőmérsékleten egy órán keresztül hagyjuk kelni.
A körtéket négybe vágjuk, kivágjuk a magházukat és egy sütőpapírral bélelt tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A tejet felforrósítjuk egy gyorsforralóban és folyamatosan kevergetve felolvasztjuk benne a tejkaramellát. A felolvasztott karamell felét összekeverjük a sült körtével és belekeverjük a durvára tört mogyorót is. A tojást elkeverjük a liszttel és a brandyvel, majd ezt is a karamellás körtéhez keverjük.
A megkelt tésztát három részre osztjuk és az egyik darabot lisztezett felületen 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. A közepén eloszlatjuk a körte egyharmadát, majd a tészta széleit bekenjük egy kevés vízzel és ráhajtjuk a körtére. Összenyomkodjuk a tészta széleit, és az így kapott hengert beemeljük a kivajazott és kilisztezett kuglófformába. A tetejét is megkenjük egy kevés vízzel, majd ugyanígy megtöltjük a maradék két tésztarészt és ezeket is berakjuk a kuglófformába. Letakarva 1 órát kelesztjük a tésztát.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra és sütőpapírral lefedve berakjuk sülni a megkelt kuglófot. Mielőtt becsuknánk a sütőajtót, kevés vizet permetezünk a sütő aljába. 5 perc után kinyitjuk az ajtót és 180 fokra csökkentjük a hőmérsékletet. Levesszük a takarást a kuglófról és további 40 percig sütjük. A langyosra hűlt kuglófot óvatosan kifordítjuk a formából és leöntjük a megmaradt karamellöntettel.

Ez a kuglóf nem a hétköznapi sütik táborát erősíti – ez egy ünnepi hangulatú, vendégváró desszert, amit biztosan mindenki dicsérni fog. Különösen jól mutat egy csésze forró tea vagy kávé mellett, langyosan tálalva. Ha marad belőle (ami kétséges), másnapra is fantasztikus, hiszen az ízek még jobban összeérnek.
Ha bejött a karamellás-körtés kuglóf, akkor jól figyelj, mert van még pár bombasztikus őszi desszertünk, amit szintén imádni fogsz!
Ha tetszett a karamellás-körtés kuglóf receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!