Filmnézős kaják

Karamellizálthagymássausagerolls

Karamellizált hagymás sausage rolls
Karamellizált hagymás sausage rolls

Hozzávalók
5 fej
fehér hagyma
(100 g/fej)
2 ek
barna cukor
1 ek
víz
só, bors
3 ek
sötét balzsamecet
1 ek
worchestershire-szósz
200 g
nyers, fehér kolbászhús
1 ek
mustár
1 csomag
élesztős leveles tészta
(400 g-os kiszerelés)
1 db
tojás
3 ek
köménymag

Elkészítés
  1. A hagymát vékonyra szeleteljük. Serpenyőben, kevés vízzel megolvasztjuk a cukrot és halványbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, majd karamellizáljuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt, sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

  2. A kolbászhúst konyhai aprítógépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a mustárt. Mehet bele a kihűlt, karamellizált hagyma, és krémesre turmixoljuk. Kaparjuk le a gép oldalára feltapadt krémet, majd töltsük habzsákba.

  3. A tésztát kitekerjük és a habzsákból kinyomva a tölteléket húzunk egy jó ujjnyi vastag csíkot a tészta szélétől 2 cm-re, ezt a részt lekenjük tojással, majd tekerünk rajta egyet, hogy a tészta körbe vegye a krémet. A feltekert részt késsel levágjuk, majd a kapott rudat még egyszer kettévágjuk. Ezt a folyamatot ismételjük, amíg el nem fogy a tészta.

  4. Miután az összes tésztát elhasználtuk, a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a hajtás alul legyen és legalább 4-5 cm távolságra legyenek egymástól.

  5. A tetejüket megkenjük felvert egész tojással és megszórjuk kevés köménymaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sülnek.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egyszerre ropogós, szaftos, édeskés és sós, ráadásul elég pici munka van vele, de nagyon látványos és brutál finom a végeredmény.

A karamellizált hagymás sausage rolls – vagyis leveles tésztába tekert kolbászos falat karamellizált hagymával – a brit konyha egyik legmenőbb street food klasszikusa, amit itthon is simán imádni fogsz. Már a 19. században is népszerű volt az Egyesült Királyságban. Bár hasonló hússal töltött péksütik már a francia és osztrák konyhában is előfordultak, a sausage roll kifejezetten angol találmányként vonult be a köztudatba. Klasszikusan sertéskolbászból készül, de ma már szinte bárhogy variálják – zöldséges, csirkés, sőt vegán verziók is léteznek.

A karamellizált hagymás változat pedig egy modernebb csavar, ami édeskés, pikáns ízével gyönyörűen kiegészíti a fűszeres húsos tölteléket. Az édeskés-savanykás hagyma egyre népszerűbb „upgrade” a hagyományos töltelékhez képest.

Hozzávalók

8 db tekercshez
5 fej
fehér hagyma
(100 g/fej)
2 ek
barna cukor
1 ek
víz
só, bors
3 ek
sötét balzsamecet
1 ek
worchestershire-szósz
200 g
nyers, fehér kolbászhús
1 ek
mustár
1 csomag
élesztős leveles tészta
(400 g-os kiszerelés)
1 db
tojás
3 ek
köménymag

Elkészítés

  1. A hagymát vékonyra szeleteljük. Serpenyőben, kevés vízzel megolvasztjuk a cukrot és halványbarnára pirítjuk, hozzáadjuk a hagymát, majd karamellizáljuk. Sózzuk, borsozzuk, ráöntjük a balzsamecetet és a Worcestershire-szószt, sűrűre főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

  2. A kolbászhúst konyhai aprítógépbe tesszük, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a mustárt. Mehet bele a kihűlt, karamellizált hagyma, és krémesre turmixoljuk. Kaparjuk le a gép oldalára feltapadt krémet, majd töltsük habzsákba.

  3. A tésztát kitekerjük és a habzsákból kinyomva a tölteléket húzunk egy jó ujjnyi vastag csíkot a tészta szélétől 2 cm-re, ezt a részt lekenjük tojással, majd tekerünk rajta egyet, hogy a tészta körbe vegye a krémet. A feltekert részt késsel levágjuk, majd a kapott rudat még egyszer kettévágjuk. Ezt a folyamatot ismételjük, amíg el nem fogy a tészta.

  4. Miután az összes tésztát elhasználtuk, a rudakat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a hajtás alul legyen és legalább 4-5 cm távolságra legyenek egymástól.

  5. A tetejüket megkenjük felvert egész tojással és megszórjuk kevés köménymaggal. 200 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sülnek.

Karamellizált hagymás sausage rolls
Karamellizált hagymás sausage rolls (Fotó: Street Kitchen)

Melegen és langyosan is mennyei, de hidegen, másnapra is simán vállalható. Uzsonnára, vendégvárónak, piknikre is szuper, de egy kis friss salátával komplett vacsi is lehet. Mikrózni is lehet, de akkor a tészta picit megpuhul. Ha több készült, le is fagyasztható, sütés után vagy akár nyersen, betöltve is – így bármikor előkapható egy gyors vendégvárónak vagy sós nasinak.

Még több brit kaja jön!

Szuper szaftos barna sörös pásztorpite

Chip butty, a brit sült krumplis szendvics

Fullos angol reggeli

Ha tetszett a karamellizált hagymás sausage rolls receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept