Vegetáriánus ételek

Karfiolosrösztifüstöltsajt-mártással

Karfiolos röszti füstöltsajt-mártással

Hozzávalók
400 g
karfiol
3 ek
olívaolaj
só, bors
350 g
burgonya
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
3 db
tojás
2 ek
tejföl
1 csokor
petrezselyemzöld
kb. 100 g finomliszt
bő olaj a sütéshez
A sajtmártáshoz
50 g
vaj
0.5 szál
póréhagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
finomliszt
200 ml
tej
200 g
füstölt sajt
1 csokor
petrezselyemzöld
200 ml
habtejszín

Elkészítés

Karfiolos röszti:

A karfiolos röszti elkészítéséhez a karfiolt apró rózsáira szedjük, egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk. A sütés után egy deszkára borítjuk és kissé összeaprítjuk.

A burgonyát mepucoljuk és nagy lyukú reszelőn egy keverőtálba reszeljük. Mehet hozzá a finomra vágott lila hagyma, a reszelt fokhagyma, a tojások, a tejföl, a finomra vágott petrezselyemzöld és a liszt. Végezetül hozzákeverjük a megsült karfiolt is. 10 percet pihentetjük a tésztát, és közben megfőzzük a sajtmártást.

Füstöltsajt-mártás:

Egy gyorsforralóban felmelegítjük a vajat, és közepes hőmérsékeleten megfuttatjuk rajta a vékonyan felszeletelt póré- és fokhagymát. Rászórjuk a lisztet, átkeverjük vele, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel, és 3 percig főzzük, majd mehet hozzá a reszelt sajt is, és még 2 percig főzzük vele, míg fel nem olvad benne a sajt. Ha szükséges, botmixerrel homogén állagúra turmixolhatja, aki úgy szereti. Végül finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

Összeállítás:

Egy serpenyőbe ujjnyi magasságban olajat öntünk és 170 fokra melegítjük. Evőkanálnyi adagokban, oldalanként 2 perc alatt kisütjük benne a rösztimasszát. Ha szép pirosra sült a röszti mindkét oldala, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja, és már mehetnek is a tányérra a sajtmártás kíséretében.

karfiolos-roszti-fustoltsajt-martassal
Karfiolos röszti füstöltsajt-mártással (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

www.streetkitchen.hu

A röszti az a kaja, ami bármikor jöhet és szinte a rosszullétig tudom enni. Most egy kicsit téliesítettem a klasszik recepten: a karfiol és a füstölt sajt csak még magasabb szintre emelte, és a rosszullét most sem maradt el… 🙂

Hozzávalók

15 darab rösztihez
400 g
karfiol
3 ek
olívaolaj
só, bors
350 g
burgonya
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
3 db
tojás
2 ek
tejföl
1 csokor
petrezselyemzöld
kb. 100 g finomliszt
bő olaj a sütéshez
A sajtmártáshoz
50 g
vaj
0.5 szál
póréhagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 ek
finomliszt
200 ml
tej
200 g
füstölt sajt
1 csokor
petrezselyemzöld
200 ml
habtejszín

Karfiolos röszti:

A karfiolos röszti elkészítéséhez a karfiolt apró rózsáira szedjük, egy sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megpirítjuk. A sütés után egy deszkára borítjuk és kissé összeaprítjuk.

A burgonyát mepucoljuk és nagy lyukú reszelőn egy keverőtálba reszeljük. Mehet hozzá a finomra vágott lila hagyma, a reszelt fokhagyma, a tojások, a tejföl, a finomra vágott petrezselyemzöld és a liszt. Végezetül hozzákeverjük a megsült karfiolt is. 10 percet pihentetjük a tésztát, és közben megfőzzük a sajtmártást.

Füstöltsajt-mártás:

Egy gyorsforralóban felmelegítjük a vajat, és közepes hőmérsékeleten megfuttatjuk rajta a vékonyan felszeletelt póré- és fokhagymát. Rászórjuk a lisztet, átkeverjük vele, majd felöntjük a tejjel és a tejszínnel, és 3 percig főzzük, majd mehet hozzá a reszelt sajt is, és még 2 percig főzzük vele, míg fel nem olvad benne a sajt. Ha szükséges, botmixerrel homogén állagúra turmixolhatja, aki úgy szereti. Végül finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

Összeállítás:

Egy serpenyőbe ujjnyi magasságban olajat öntünk és 170 fokra melegítjük. Evőkanálnyi adagokban, oldalanként 2 perc alatt kisütjük benne a rösztimasszát. Ha szép pirosra sült a röszti mindkét oldala, papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja, és már mehetnek is a tányérra a sajtmártás kíséretében.

karfiolos-roszti-fustoltsajt-martassal
Karfiolos röszti füstöltsajt-mártással (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Ha tetszett a Karfiolos röszti füstöltsajt-mártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept