A kelt tésztás kakaós csiga igazi retró finomság, ami leginkább a nagyi konyhájából lehet ismerős. Foszlós, pihepuha és extra kakaós, ahogy azt kell!
Kakaós csiga recept kelt tésztából:
Első lépésként az összetevőket külön-külön kimérjük. A kimért tejből elveszünk 100 ml-t, a kimért cukorból elkeverünk egy teáskanálnyit benne, beleszórunk egy evőkanálnyit a réteslisztből, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A tojásokat kissé felverjük, és ezzel is összekeverjük, majd félretesszük felfutni.
A megmaradt liszthez keverjük a cukrot, a lágy vajat, a tejet és a felfuttatott élesztőt, összegyúrjuk, majd hosszan, 10-15 percig dagasztjuk. Letakarjuk, és hagyjuk egy órát kelni.
A töltelékhez összekeverjük a lágy vajat, a kakaóport és a cukrot.
A megkelt tésztát alaposan lisztezett deszkán kb. fél cm vastag téglalapra nyújtjuk. Az édes vajas kakaót szétadagoljuk a tészta felületén, egyenletesen elkenjük, majd szorosan feltekerjük.
Kakaós csiga sütése:
A tekercset kb. másfél cm vastag darabokra szeleteljük, és 1 cm-es távolságra tesszük egymás mellé, hogy a további 20 perces, letakart kelesztéskor tudjon növekedni. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, egy gyorsforralóban felforralunk 150 ml tejet, felolvasztjuk benne a vajat, elkeverjük a vaníliás cukorral, majd a készre sült süteményt meglocsoljuk vele, és hagyjuk, hogy felszívja – ettől szaftosabb lesz. Langyosra hűtve már kínálhatjuk is.

- Előkészítési idő: 110 perc
- Sütési idő: 20 perc
- Összesen: 130 perc