A szezámolajat felhevítjük egy lábasban, majd beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát, a reszelt gyömbért és fokhagymát, majd alaposan lepirítjuk.
Ezután mehetnek hozzá az ázsiai ízesítők: a szójaszósz, a rizsecet, a miso pasta, majd felturbózzuk egy kis mézzel is, hogy harmóniában legyenek az ízek, és amikor ezt alaposan elkevertük, beledobjuk a felaprított kimchit és a darált marhahúst is. 3-4 percig magasabb lángon pirítjuk, majd mehet hozzá egy kis marhahúsalaplé. Közepesen alacsony lángon főzzük 40 percig, és közben nekifogunk a besamelnek.
A vajat felolvasztjuk egy lábasban, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kevés miso pastát és a kimchi levét, amivel csomómentesre keverjük egy habverővel, majd lassan felöntjük a tejjel. Folyamatos kevergetéssel, közepes lángon besűrítjük, majd mikor sűrűre főtt, félrehúzzuk és jöhet az összeállítás.
Besamel, tészta, ragu, friss aprított koriander, besamel, reszelt sajt, tészta, ragu, friss aprított koriander, besamel, reszelt sajt és egészen addig rétegezünk, amíg a két legfelső réteg a besamel és a reszelt sajt lesz.
Letakarjuk egy alufóliával, és 170 fokon 25 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát és további 15 percig sütjük.
Tálalás előtt várjunk 1 órát, hogy szépen lehessen szeletelni, majd mikor a tányérra kerül, mehet rá még egy jó adag aprított koriander.
Kimchislasagne
Ha a klasszikus olasz lasagne találkozik a koreai konyha pikáns ízeivel, megszületik a kimchis lasagne: rétegesen szaftos, enyhén csípős darált marhával és erjesztett, karakteres kimchivel. A gyömbér, a fokhagyma és a miso pasta mély, umami aromát ad, miközben a tejből és vajból készült besamel krémes, selymes réteget hoz létre. A tetején olvadó sajt és friss koriander koronázza az egészet – izgalmas, fűszeres, mégis komfortos étel, ami garantáltan feldobja a hétköznapokat.
Ha unod a klasszikus olasz lasagnét, de nem mondanál le a szaftos, réteges élményről, akkor ezt a kimchis verziót imádni fogod! A koreai konyha pikáns, erjesztett kimchije és az olasz comfort food találkozása igazi ízorgia: a darált marha, a misós besamel és a friss koriander együtt adják azt a mély, umamis, enyhén csípős harmóniát, ami garantáltan levesz a lábadról.
Hozzávalók
A besamelhez
Elkészítés
A szezámolajat felhevítjük egy lábasban, majd beledobjuk a finomra vágott vöröshagymát, a reszelt gyömbért és fokhagymát, majd alaposan lepirítjuk.
Ezután mehetnek hozzá az ázsiai ízesítők: a szójaszósz, a rizsecet, a miso pasta, majd felturbózzuk egy kis mézzel is, hogy harmóniában legyenek az ízek, és amikor ezt alaposan elkevertük, beledobjuk a felaprított kimchit és a darált marhahúst is. 3-4 percig magasabb lángon pirítjuk, majd mehet hozzá egy kis marhahúsalaplé. Közepesen alacsony lángon főzzük 40 percig, és közben nekifogunk a besamelnek.
A vajat felolvasztjuk egy lábasban, beleszórjuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, adunk hozzá egy kevés miso pastát és a kimchi levét, amivel csomómentesre keverjük egy habverővel, majd lassan felöntjük a tejjel. Folyamatos kevergetéssel, közepes lángon besűrítjük, majd mikor sűrűre főtt, félrehúzzuk és jöhet az összeállítás.
Besamel, tészta, ragu, friss aprított koriander, besamel, reszelt sajt, tészta, ragu, friss aprított koriander, besamel, reszelt sajt és egészen addig rétegezünk, amíg a két legfelső réteg a besamel és a reszelt sajt lesz.
Letakarjuk egy alufóliával, és 170 fokon 25 percig sütjük, majd levesszük róla a fóliát és további 15 percig sütjük.
Tálalás előtt várjunk 1 órát, hogy szépen lehessen szeletelni, majd mikor a tányérra kerül, mehet rá még egy jó adag aprított koriander.

Tippek, trükkök, fun factek:
A kimchis lasagne elkészítése izgalmas kaland, hiszen két kultúra ízeit ötvözi egy ételben. Az egyik legfontosabb tipp a kimchi használatához: mindig ízlés szerint adagold a mennyiséget és a levét is, mert a kimchi csípőssége és savassága nagyon erőteljes lehet. Ha a kimchi leve túl erős, nyugodtan hígítsd egy kis vízzel vagy marhahúsalaplével, így a lasagne krémesebb és harmonikusabb lesz.
A besamel elkészítésekor a miso pasta izgalmas pluszt ad, de fontos, hogy csomómentesre keverd a liszttel és a vajjal, mielőtt hozzáadod a tejet. A folyamatos keverés elengedhetetlen, különben gyorsan összecsomósodhat, és elveszíti a selymes textúráját. Ha van a kimchinek leve, azt is nyugodtan felhasználhatod a besamelhez, így extra umamis ízt és enyhén savas réteget kapsz.
A rétegezésnél érdemes figyelni a tészta elosztására: a lasagnelapokat enyhén előfőzheted, hogy biztosan átjárja őket a ragu és a besamel, de ha friss lapot használsz, a besamel és a ragu nedvessége elég a sütéshez. A koriander frissessége a végén dobja fel az ízvilágot, de tálaláskor érdemes csak közvetlenül a szeletelés előtt rátenni, hogy ne veszítse el az aromáját.
Fun fact: a kimchi alapvetően erjesztett káposzta és zöldség, ami több ezer éves koreai tradíció, és eredetileg téli tartósításra szolgált. Így nemcsak ízesít, hanem egy kis kultúrtörténetet is viszel a tányérra minden rétegével.
A sütési idő alatt a fólia használata segít, hogy a sajt ne égjen meg, miközben a belső rétegek szépen átsülnek. A hűtés egy óráig szintén fontos: így a lasagne rétegei „megkötnek”, és a szeletelésnél nem esik szét az étel, a szeletek szépen tartják az alakjukat.
Itt van még több recept, ami legalább olyan jó, mint a kimchis lasagne!
Káposztás tészta lasagne kacsával
Ha tetszett a kimchis lasagne receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!