A Lajos-féle tökéletes lecsóhoz először a paradicsomok héját fogjuk eltávolítani, ehhez a csumájánál mindegyik paradicsomot bevágjuk kereszt alakban, majd bő, forrásban lévő vízbe dobjuk, és ha a víz újra felforrt, kiszedjük a paradicsomokat és félretesszük hűlni. Természetesen ez nem kötelező lépés, de érdemes rászánni az időt a tökéletes végeredményhez.
A szalonnát felkockázzuk, és egy lábasban elkezdjük kipirítani a zsírját. Ha már szépen megpirult a szalonna, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a felszeletelt vöröshagymát.
Amíg a hagymák pirulnak, a félretett paradicsomok héját lehúzzuk és felcikkezzük. A piruló hagymát sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felcikkezett paradicsomot, de mielőtt összekevernénk, a pirított hagymára szórjuk a fűszerpaprikát, majd elkeverjük a paradicsommal. Amíg a paradicsom rotyog, a paprikákat feldaraboljuk. Ha szeretjük a csípőset, hozzáadjuk a hegyes erős paprikát. Ezután jöhet a feldarabolt paprika is és készre főzzük, ha szükséges még sózzuk. Ha savasnak találnánk, egy kevés cukorral is ízesítjük.

Ahogy a videóban ígértem, a rizses és a galuskás verziókhoz is jönnek az instrukciók:
A rizses verzióhoz
A paprika hozzáadása után 2 perccel egy bögre rizst és egy bögre forró vizet adunk a lecsóhoz, majd sózzuk, és fedő alatt, alacsony lángon kb. 20 perc alatt készre pároljuk. Mikor letelt az idő, feltétlenül kóstoljuk meg a rizst, hogy megpuhult-e. Ha szükséges, további 5 percig pároljuk.
A nokedlis verzióhoz
A paprika hozzáadása után 2 perccel felöntjük a lecsót a vízzel és ha felforrt, a galuska hozzávalóit sima tésztává dolgozzuk. Folyamatos keverés mellett beleszaggatjuk a forró lecsóba, és még 2 percig főzzük.
Elkészítési idő: 40 perc