Nyári receptek

Lajos-féletökéleteslecsó

Lajos-féle tökéletes lecsó

Hozzávalók
800 g
paradicsom
300 g
füstölt kolozsvári szalonna
2 gerezd
fokhagyma
600 g
vöröshagyma
só, bors
1 ek
fűszerpaprika
800 g
0.5 db
hegyes erős paprika
(elhagyható)
cukor
A rizses verzióhoz
1 bögre
rizs
(250 ml-es)
1 bögre
forró víz
A nokedlis verzióhoz
200 ml
víz
1 db
tojás
0.5 tk
350 g
finomliszt

Elkészítés

A Lajos-féle tökéletes lecsóhoz először a paradicsomok héját fogjuk eltávolítani, ehhez a csumájánál mindegyik paradicsomot bevágjuk kereszt alakban, majd bő, forrásban lévő vízbe dobjuk, és ha a víz újra felforrt, kiszedjük a paradicsomokat és félretesszük hűlni. Természetesen ez nem kötelező lépés, de érdemes rászánni az időt a tökéletes végeredményhez. 

A szalonnát felkockázzuk, és egy lábasban elkezdjük kipirítani a zsírját. Ha már szépen megpirult a szalonna, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a felszeletelt vöröshagymát.
Amíg a hagymák pirulnak, a félretett paradicsomok héját lehúzzuk és felcikkezzük. A piruló hagymát sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felcikkezett paradicsomot, de mielőtt összekevernénk, a pirított hagymára szórjuk a fűszerpaprikát, majd elkeverjük a paradicsommal. Amíg a paradicsom rotyog, a paprikákat feldaraboljuk. Ha szeretjük a csípőset, hozzáadjuk a hegyes erős paprikát. Ezután jöhet a feldarabolt paprika is és készre főzzük, ha szükséges még sózzuk. Ha savasnak találnánk, egy kevés cukorral is ízesítjük. 

lajos-fele-tokeletes-lecso
(Fotó: Street Kitchen)

Ahogy a videóban ígértem, a rizses és a galuskás verziókhoz is jönnek az instrukciók:

A rizses verzióhoz

A paprika hozzáadása után 2 perccel egy bögre rizst és egy bögre forró vizet adunk a lecsóhoz, majd sózzuk, és fedő alatt, alacsony lángon kb. 20 perc alatt készre pároljuk. Mikor letelt az idő, feltétlenül kóstoljuk meg a rizst, hogy megpuhult-e. Ha szükséges, további 5 percig pároljuk. 

A nokedlis verzióhoz

A paprika hozzáadása után 2 perccel felöntjük a lecsót a vízzel és ha felforrt, a galuska hozzávalóit sima tésztává dolgozzuk. Folyamatos keverés mellett beleszaggatjuk a forró lecsóba, és még 2 percig főzzük.

Elkészítési idő: 40 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Egy klasszikus nyári étel, amihez mindenkinek van egy bevált receptje. Most következzen a Lajos-féle verzió, ami úgy tökéletes, ahogy van! Lehet tunkolni friss kenyérrel, vagy készülhet mellé rizs és galuska is.

Hozzávalók

6 főre
800 g
paradicsom
300 g
füstölt kolozsvári szalonna
2 gerezd
fokhagyma
600 g
vöröshagyma
só, bors
1 ek
fűszerpaprika
800 g
0.5 db
hegyes erős paprika
(elhagyható)
cukor
A rizses verzióhoz
1 bögre
rizs
(250 ml-es)
1 bögre
forró víz
A nokedlis verzióhoz
200 ml
víz
1 db
tojás
0.5 tk
350 g
finomliszt

A Lajos-féle tökéletes lecsóhoz először a paradicsomok héját fogjuk eltávolítani, ehhez a csumájánál mindegyik paradicsomot bevágjuk kereszt alakban, majd bő, forrásban lévő vízbe dobjuk, és ha a víz újra felforrt, kiszedjük a paradicsomokat és félretesszük hűlni. Természetesen ez nem kötelező lépés, de érdemes rászánni az időt a tökéletes végeredményhez. 

A szalonnát felkockázzuk, és egy lábasban elkezdjük kipirítani a zsírját. Ha már szépen megpirult a szalonna, hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a felszeletelt vöröshagymát.
Amíg a hagymák pirulnak, a félretett paradicsomok héját lehúzzuk és felcikkezzük. A piruló hagymát sózzuk, borsozzuk, beletesszük a felcikkezett paradicsomot, de mielőtt összekevernénk, a pirított hagymára szórjuk a fűszerpaprikát, majd elkeverjük a paradicsommal. Amíg a paradicsom rotyog, a paprikákat feldaraboljuk. Ha szeretjük a csípőset, hozzáadjuk a hegyes erős paprikát. Ezután jöhet a feldarabolt paprika is és készre főzzük, ha szükséges még sózzuk. Ha savasnak találnánk, egy kevés cukorral is ízesítjük. 

lajos-fele-tokeletes-lecso
(Fotó: Street Kitchen)

Ahogy a videóban ígértem, a rizses és a galuskás verziókhoz is jönnek az instrukciók:

A rizses verzióhoz

A paprika hozzáadása után 2 perccel egy bögre rizst és egy bögre forró vizet adunk a lecsóhoz, majd sózzuk, és fedő alatt, alacsony lángon kb. 20 perc alatt készre pároljuk. Mikor letelt az idő, feltétlenül kóstoljuk meg a rizst, hogy megpuhult-e. Ha szükséges, további 5 percig pároljuk. 

A nokedlis verzióhoz

A paprika hozzáadása után 2 perccel felöntjük a lecsót a vízzel és ha felforrt, a galuska hozzávalóit sima tésztává dolgozzuk. Folyamatos keverés mellett beleszaggatjuk a forró lecsóba, és még 2 percig főzzük.

Elkészítési idő: 40 perc

Ha tetszett a Lajos-féle tökéletes lecsó receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept