A lecsós afrikai harcsa elkészítéséhez először a harcsaszeleteket sózzuk, borsozzuk és beleforgatjuk a fokhagymaporral és 1 tk fűszerpaprikával elkevert lisztbe.
Egy lábasban, közepes hőfokon kisütjük a 0,5 cm-es csíkokra vágott szalonna zsírját, majd kivesszük a pörcöket egy tányérra és tálalásig félretesszük. A kisült zsiradékban erősebb hőfokon, oldalanként 2-2 perc alatt elősütjük a harcsaszeleteket és ezeket is félretesszük.
A visszamaradt zsírban megdinszteljük a félfőre vágott vöröshagymát és a szeletelt fokhagymát kb. 5 perc alatt. Rázúdítjuk a rusztikus, 2-3 cm-es darabokra vágott paprikát, öntünk rá kb. 100 ml vizet és ress állapotig főzzük a paprikát, ami kb. 10 perc. Utána mehet rá a cikkekre vágott paradicsom és a maradék 1 tk fűszerpaprika, elkeverjük, a tetejére helyezzük az elősütött harcsát és fedő alatt 5-8 perc alatt készre pároljuk az egészet.
Tálalásnál tejfölt és hegyes-erős paprikát teszünk a tetejére, meghintjük finomra vágott snidlinggel és a kisütött szalonnapörccel, majd friss kenyérrel kínáljuk

- Elkészítési idő: 45 perc