A lencsét beáztatjuk, lehetőleg előző nap este, de minimum 3-4 órával főzés előtt.
A zsírt felhevítjük egy lábasban, majd elkezdjük benne megpirítani a 0,5 cm-es kockákra vágott szalonnát.
Mikor a szalonna már üvegesre pirult, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Amikor a hagymák kaptak egy kis színt, felöntjük kb. 100 ml vízzel, és újra zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg elfogy alóla a víz.
Ezt még kétszer megismételjük, majd amikor a harmadik felöntés is elpárolgott, rádobjuk a hagymás alapra az 1 cm-es kockákra vágott lapockát. Megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, és fél perc pirítás után felöntjük a maradék vízzel. Hozzáadjuk a köményt és a babérleveleket, majd sózzuk.
Felforraljuk, és közepes lángon 30 percig főzzük, majd hozzáadjuk a leszűrt lencsét, és további 30 percig főzzük. Ezután jöhet bele a megtisztított, 1 cm-es kockákra vágott sárgarépa és a felkarikázott kolbász. 5 perc főzés után beletesszük a megtisztított, szintén 1 cm-es kockákra vágott burgonyát is.
Az egészet közepes lángon addig főzzük, amíg minden összetevő meg nem puhul. Ezután a tejfölt kikeverjük a liszttel, adunk hozzá 2 merőkanálnyi forró levest, és az egészet visszaöntjük a fazékba. 5 percig főzzük, hozzákeverjük az ecetet, és kész is vagyunk.
Lencselevesgazdagon
Ebben a levesben aztán tényleg minden megvan ahhoz, hogy kiérdemelje a gazdagon jelzőt. Pár szelet kenyérrel főétel gyanánt is elmegy!
A lencseleves gazdagon igazi klasszikus, ami annyira tartalmas, hogy könnyedén főételnek is megállja a helyét. Szalonna, kolbász, lapocka és tejföl teszi krémessé és ízesebbé, a lencse pedig gondoskodik róla, hogy ne maradjunk éhesek. Egy szelet friss kenyérrel maga a telitalálat!
Hozzávalók
Elkészítés
A lencsét beáztatjuk, lehetőleg előző nap este, de minimum 3-4 órával főzés előtt.
A zsírt felhevítjük egy lábasban, majd elkezdjük benne megpirítani a 0,5 cm-es kockákra vágott szalonnát.
Mikor a szalonna már üvegesre pirult, rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Amikor a hagymák kaptak egy kis színt, felöntjük kb. 100 ml vízzel, és újra zsírjára pirítjuk, vagyis addig pároljuk, amíg elfogy alóla a víz.
Ezt még kétszer megismételjük, majd amikor a harmadik felöntés is elpárolgott, rádobjuk a hagymás alapra az 1 cm-es kockákra vágott lapockát. Megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, és fél perc pirítás után felöntjük a maradék vízzel. Hozzáadjuk a köményt és a babérleveleket, majd sózzuk.
Felforraljuk, és közepes lángon 30 percig főzzük, majd hozzáadjuk a leszűrt lencsét, és további 30 percig főzzük. Ezután jöhet bele a megtisztított, 1 cm-es kockákra vágott sárgarépa és a felkarikázott kolbász. 5 perc főzés után beletesszük a megtisztított, szintén 1 cm-es kockákra vágott burgonyát is.
Az egészet közepes lángon addig főzzük, amíg minden összetevő meg nem puhul. Ezután a tejfölt kikeverjük a liszttel, adunk hozzá 2 merőkanálnyi forró levest, és az egészet visszaöntjük a fazékba. 5 percig főzzük, hozzákeverjük az ecetet, és kész is vagyunk.

Ez a leves a téli napok legjobb barátja: melenget, jól lakat és minden kanálban ott rejlik a magyar konyha gazdagsága. Egy nagy tál ebből, mellé ropogós héjú kenyér, és garantált a családi elégedettség.
Hasonlóan cuccos levesekért, mint ez a lencseleves gazdagon itt nézz körbe:
Ha tetszett a Lencseleves gazdagon receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!