A pogácsa tésztájához a tejben elkeverjük az élesztőt, beleszórjuk a kristálycukrot és teszünk rá egy evőkanálnyit a kimért lisztből. Elkeverjük és hagyjuk felfutni.
Közben a többi lisztet egy dagasztógép üstjébe mérjük a sóval, a tojássárgájával, a vajjal és a zsírral. Elindítjuk kicsit a gépet, hogy a vajat belemorzsolja a lisztbe, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet is, és 3-4 perc alatt sima tésztává dagasztjuk.
Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, majd elsimítjuk rajta a tepertőkrémet. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát, és először az alsó részt hajtjuk be felfelé, majd a felső részt is ráhajtjuk. Az így kapott hosszúkás tésztát két oldalról is egymásra hajtjuk, letakarjuk, és 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.
Ezután újra kinyújtjuk és ugyanúgy meghajtogatjuk, mint az előbb, majd megint 20 perc pihi jön a hűtőben, újabb nyújtás, hajtogatás és még 15 perc pihi.
Ezután enyhén lisztezett felületen 3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét egy éles késsel vagy borotvapengével berácsozzuk, majd egy 5 cm-es, lisztbe mártott szaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle.
A leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
A kész pogikat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól 2 cm távolságra, majd lekenjük lazán felvert tojással és még 20 percig kelesztjük.
180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a pogikat, és 25 perc alatt megsütjük, majd ahogy kijöttek a sütőből, azonnal lekenjük a tetejüket tejjel, és letakarva 10 percet pihentetjük.
Libatepertőspogácsa
Tény, hogy nem ez a legegyszerűbb pogácsa, amit valaha készítettünk, de néha érdemes több időt szánni erre is. A végeredmény kárpótol minden egyes befektetett percért.
Igen, ez a libatepertős pogácsa nem a rohanós hétköznapokra való, de ha van egy kis extra időd, ne sajnáld rá! A többszöri hajtogatás és a libatepertőkrémes rétegezés meghozza a gyümölcsét: kívül ropog, belül foszlik, és az íze... hát, az egészen komoly. Kicsit pepecselős, de közben pont ez adja meg a varázsát. Szóval gyúrj bele egy kis türelmet is!
Hozzávalók
A tetejére
Elkészítés
A pogácsa tésztájához a tejben elkeverjük az élesztőt, beleszórjuk a kristálycukrot és teszünk rá egy evőkanálnyit a kimért lisztből. Elkeverjük és hagyjuk felfutni.
Közben a többi lisztet egy dagasztógép üstjébe mérjük a sóval, a tojássárgájával, a vajjal és a zsírral. Elindítjuk kicsit a gépet, hogy a vajat belemorzsolja a lisztbe, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet is, és 3-4 perc alatt sima tésztává dagasztjuk.
Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, majd elsimítjuk rajta a tepertőkrémet. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát, és először az alsó részt hajtjuk be felfelé, majd a felső részt is ráhajtjuk. Az így kapott hosszúkás tésztát két oldalról is egymásra hajtjuk, letakarjuk, és 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.
Ezután újra kinyújtjuk és ugyanúgy meghajtogatjuk, mint az előbb, majd megint 20 perc pihi jön a hűtőben, újabb nyújtás, hajtogatás és még 15 perc pihi.
Ezután enyhén lisztezett felületen 3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét egy éles késsel vagy borotvapengével berácsozzuk, majd egy 5 cm-es, lisztbe mártott szaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle.
A leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.
A kész pogikat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól 2 cm távolságra, majd lekenjük lazán felvert tojással és még 20 percig kelesztjük.
180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a pogikat, és 25 perc alatt megsütjük, majd ahogy kijöttek a sütőből, azonnal lekenjük a tetejüket tejjel, és letakarva 10 percet pihentetjük.

Tipp: az összegyúrt, leeső darabokból szaggatott pogácsák már nem lesznek annyira szépek és rétegesek, ezért az első szaggatásnál érdemes a lehető legsűrűbben szaggatni.
A frissen sült libatepertős pogácsa illata garantáltan pillanatok alatt elfogy! Vendégvárónak, ünnepekre vagy csak úgy, egy jó kis leves mellé is hibátlan. Melegen a legfinomabb, de ha marad belőle, másnap is puha marad.
Ha odavagy a házias, réteges pogikért, ezek a receptek is betalálnak nálad:
Ha tetszett a libatepertős pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



