Vendégváró sós falatok

Libatepertőspogácsa

Libatepertős pogácsa
libatepertos-pogacsa

Hozzávalók
300 ml
langyos tej
25 g
élesztő
1 mk
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 tk
1 db
tojássárgája
25 g
vaj
25 g
libazsír
150 g
libatepertőkrém
(natúr)
A tetejére
1 db
tojás
1 ek
tej

Elkészítés
  1. A pogácsa tésztájához a tejben elkeverjük az élesztőt, beleszórjuk a kristálycukrot és teszünk rá egy evőkanálnyit a kimért lisztből. Elkeverjük és hagyjuk felfutni.

  2. Közben a többi lisztet egy dagasztógép üstjébe mérjük a sóval, a tojássárgájával, a vajjal és a zsírral. Elindítjuk kicsit a gépet, hogy a vajat belemorzsolja a lisztbe, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet is, és 3-4 perc alatt sima tésztává dagasztjuk.

  3. Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, majd elsimítjuk rajta a tepertőkrémet. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát, és először az alsó részt hajtjuk be felfelé, majd a felső részt is ráhajtjuk. Az így kapott hosszúkás tésztát két oldalról is egymásra hajtjuk, letakarjuk, és 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.

  5. Ezután újra kinyújtjuk és ugyanúgy meghajtogatjuk, mint az előbb, majd megint 20 perc pihi jön a hűtőben, újabb nyújtás, hajtogatás és még 15 perc pihi.

  6. Ezután enyhén lisztezett felületen 3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét egy éles késsel vagy borotvapengével berácsozzuk, majd egy 5 cm-es, lisztbe mártott szaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle.

  7. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

  8. A kész pogikat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól 2 cm távolságra, majd lekenjük lazán felvert tojással és még 20 percig kelesztjük.

  9. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a pogikat, és 25 perc alatt megsütjük, majd ahogy kijöttek a sütőből, azonnal lekenjük a tetejüket tejjel, és letakarva 10 percet pihentetjük. 

www.streetkitchen.hu

Tény, hogy nem ez a legegyszerűbb pogácsa, amit valaha készítettünk, de néha érdemes több időt szánni erre is. A végeredmény kárpótol minden egyes befektetett percért.

Igen, ez a libatepertős pogácsa nem a rohanós hétköznapokra való, de ha van egy kis extra időd, ne sajnáld rá! A többszöri hajtogatás és a libatepertőkrémes rétegezés meghozza a gyümölcsét: kívül ropog, belül foszlik, és az íze... hát, az egészen komoly. Kicsit pepecselős, de közben pont ez adja meg a varázsát. Szóval gyúrj bele egy kis türelmet is!

Hozzávalók

15 db pogácsához
300 ml
langyos tej
25 g
élesztő
1 mk
kristálycukor
500 g
finomliszt
1 tk
1 db
tojássárgája
25 g
vaj
25 g
libazsír
150 g
libatepertőkrém
(natúr)
A tetejére
1 db
tojás
1 ek
tej

Elkészítés

  1. A pogácsa tésztájához a tejben elkeverjük az élesztőt, beleszórjuk a kristálycukrot és teszünk rá egy evőkanálnyit a kimért lisztből. Elkeverjük és hagyjuk felfutni.

  2. Közben a többi lisztet egy dagasztógép üstjébe mérjük a sóval, a tojássárgájával, a vajjal és a zsírral. Elindítjuk kicsit a gépet, hogy a vajat belemorzsolja a lisztbe, majd hozzáadjuk a felfutott élesztős tejet is, és 3-4 perc alatt sima tésztává dagasztjuk.

  3. Letakarva 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 1 cm vastagra nyújtjuk, majd elsimítjuk rajta a tepertőkrémet. Képzeletben vízszintesen 3 részre osztjuk a tésztát, és először az alsó részt hajtjuk be felfelé, majd a felső részt is ráhajtjuk. Az így kapott hosszúkás tésztát két oldalról is egymásra hajtjuk, letakarjuk, és 20 percig hagyjuk pihenni a hűtőben.

  5. Ezután újra kinyújtjuk és ugyanúgy meghajtogatjuk, mint az előbb, majd megint 20 perc pihi jön a hűtőben, újabb nyújtás, hajtogatás és még 15 perc pihi.

  6. Ezután enyhén lisztezett felületen 3 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, a tetejét egy éles késsel vagy borotvapengével berácsozzuk, majd egy 5 cm-es, lisztbe mártott szaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle.

  7. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

  8. A kész pogikat sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk, egymástól 2 cm távolságra, majd lekenjük lazán felvert tojással és még 20 percig kelesztjük.

  9. 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a pogikat, és 25 perc alatt megsütjük, majd ahogy kijöttek a sütőből, azonnal lekenjük a tetejüket tejjel, és letakarva 10 percet pihentetjük. 

libatepertos-pogacsa-1
Libatepertős pogácsa (Fotó: Street Kitchen)

Tipp: az összegyúrt, leeső darabokból szaggatott pogácsák már nem lesznek annyira szépek és rétegesek, ezért az első szaggatásnál érdemes a lehető legsűrűbben szaggatni. 

A frissen sült libatepertős pogácsa illata garantáltan pillanatok alatt elfogy! Vendégvárónak, ünnepekre vagy csak úgy, egy jó kis leves mellé is hibátlan. Melegen a legfinomabb, de ha marad belőle, másnap is puha marad.

Ha odavagy a házias, réteges pogikért, ezek a receptek is betalálnak nálad:

Rongyos kifli
Tepertős pogácsa

Szalámis pogácsa

Ha tetszett a libatepertős pogácsa receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése