Street food

Lillakedvence:Nyíregyházigyrostál

Lilla kedvence: Nyíregyházi gyrostál

Hozzávalók
500 g
fagyasztott hasábburgonya
500 g
csirkemell
olaj
só, bors
2 tk
fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk
őrölt kömény
1 tk
pirospaprika
1 db
paradicsom
1 fej
kis lilahagyma
2 ek
konzerv kukorica
0.5 db
kígyóuborka
100 g
trappista sajt
A mártáshoz
300 g
tejföl
80 g
majonéz
2 - 3 ek
ketchup
1 gerezd
kisebb friss fokhagyma
2 tk
méz

Elkészítés

Nyíregyházáról származom, és csak nálunk készítik így, ebben a formában a gyrost. Amikor felköltöztem Budapestre, furcsa is volt, hogy sehol nem kapni, sajtos, csak csirkemellből, édes tartármártás szerű cuccal készülő gyrostálat :/ Kisebb közvéleménykutatás után rájöttem, hogy csak Nyíregyházán csinálják így. Úgyhogy elérkezettnek láttam az időt, hogy végre megcsináljam a kedvenc receptemet! Nagyon remélem, hogy mindenkinek ízleni fog! :D (a mártásból amúgy érdemes dupla adagot csinálni, mert ez a kaja úgy jó, ha ki sem látszik a mártás alól, :D tényleg!!)

Mitől csodálatos ez a nyíregyházi gyrostál? Természetesen attól, hogy nyíregyházi, és attól, hogy gyrostál. Na meg még pár dolog miatt.

Például azért, mert nagyon egyszerű elkészíteni.

A krumplit bő olajban kisütjük és hagyjuk lecsepegni. A csirkét felkockázzuk, a fűszerekkel és 1 evőkanál olajjal összekeverjük majd egy serpenyőben 2 evőkanál olajon alaposan lepirítjuk. A sajtot lereszeljük.

A lilahagymát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük, az uborkát gyufaszál nagyságúra vágjuk. A mártáshoz a hozzávalókat egy tálkában alaposan elkeverjük. A krumplit, húst, zöldségeket, sajtot külön külön tálkákba rakjuk és mindenki magának rakja össze a kaját: a tányérra rakunk a sült krumpliból, erre jöhet  a hús, a zöldségek, leöntjük indokolatlan mennyiségű mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Nyilván lehet még fokozni egy kis baconnel, aki szeretné! :D

www.streetkitchen.hu

Tényleg, bárki, ha megkérdezi, hogy mi a kedvenc kajám, és rávágom, hogy a nyíregyházi gyrostál, akkor mindig meglepődnek, mert sokszor valami nagyon olasz, nagyon trendi kaját várnak. :D

Hozzávalók

2 személyre
500 g
fagyasztott hasábburgonya
500 g
csirkemell
olaj
só, bors
2 tk
fokhagymapor vagy 1 gerezd zúzott fokhagyma
1 tk
őrölt kömény
1 tk
pirospaprika
1 db
paradicsom
1 fej
kis lilahagyma
2 ek
konzerv kukorica
0.5 db
kígyóuborka
100 g
trappista sajt
A mártáshoz
300 g
tejföl
80 g
majonéz
2 - 3 ek
ketchup
1 gerezd
kisebb friss fokhagyma
2 tk
méz

Nyíregyházáról származom, és csak nálunk készítik így, ebben a formában a gyrost. Amikor felköltöztem Budapestre, furcsa is volt, hogy sehol nem kapni, sajtos, csak csirkemellből, édes tartármártás szerű cuccal készülő gyrostálat :/ Kisebb közvéleménykutatás után rájöttem, hogy csak Nyíregyházán csinálják így. Úgyhogy elérkezettnek láttam az időt, hogy végre megcsináljam a kedvenc receptemet! Nagyon remélem, hogy mindenkinek ízleni fog! :D (a mártásból amúgy érdemes dupla adagot csinálni, mert ez a kaja úgy jó, ha ki sem látszik a mártás alól, :D tényleg!!)

Mitől csodálatos ez a nyíregyházi gyrostál? Természetesen attól, hogy nyíregyházi, és attól, hogy gyrostál. Na meg még pár dolog miatt.

Például azért, mert nagyon egyszerű elkészíteni.

A krumplit bő olajban kisütjük és hagyjuk lecsepegni. A csirkét felkockázzuk, a fűszerekkel és 1 evőkanál olajjal összekeverjük majd egy serpenyőben 2 evőkanál olajon alaposan lepirítjuk. A sajtot lereszeljük.

A lilahagymát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük, az uborkát gyufaszál nagyságúra vágjuk. A mártáshoz a hozzávalókat egy tálkában alaposan elkeverjük. A krumplit, húst, zöldségeket, sajtot külön külön tálkákba rakjuk és mindenki magának rakja össze a kaját: a tányérra rakunk a sült krumpliból, erre jöhet  a hús, a zöldségek, leöntjük indokolatlan mennyiségű mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Nyilván lehet még fokozni egy kis baconnel, aki szeretné! :D

Ha tetszett a Lilla kedvence: Nyíregyházi gyrostál receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept