Nyíregyházáról származom, és csak nálunk készítik így, ebben a formában a gyrost. Amikor felköltöztem Budapestre, furcsa is volt, hogy sehol nem kapni, sajtos, csak csirkemellből, édes tartármártás szerű cuccal készülő gyrostálat :/ Kisebb közvéleménykutatás után rájöttem, hogy csak Nyíregyházán csinálják így. Úgyhogy elérkezettnek láttam az időt, hogy végre megcsináljam a kedvenc receptemet! Nagyon remélem, hogy mindenkinek ízleni fog! :D (a mártásból amúgy érdemes dupla adagot csinálni, mert ez a kaja úgy jó, ha ki sem látszik a mártás alól, :D tényleg!!)
Mitől csodálatos ez a nyíregyházi gyrostál? Természetesen attól, hogy nyíregyházi, és attól, hogy gyrostál. Na meg még pár dolog miatt.
Például azért, mert nagyon egyszerű elkészíteni.
A krumplit bő olajban kisütjük és hagyjuk lecsepegni. A csirkét felkockázzuk, a fűszerekkel és 1 evőkanál olajjal összekeverjük majd egy serpenyőben 2 evőkanál olajon alaposan lepirítjuk. A sajtot lereszeljük.

A lilahagymát és a paradicsomot vékonyra szeleteljük, az uborkát gyufaszál nagyságúra vágjuk. A mártáshoz a hozzávalókat egy tálkában alaposan elkeverjük. A krumplit, húst, zöldségeket, sajtot külön külön tálkákba rakjuk és mindenki magának rakja össze a kaját: a tányérra rakunk a sült krumpliból, erre jöhet a hús, a zöldségek, leöntjük indokolatlan mennyiségű mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Nyilván lehet még fokozni egy kis baconnel, aki szeretné! :D
